Spennende eliteklasse i Tønsberg

Eliteutvalget i Norges Sjakkforbund har tatt ut en rekordung Eliteklasse i Landsturneringen i Tønsberg 5. – 13. juli. Men deltakerantallet totalt er den laveste siden Kristiansunds 430 i 2001.

Tross flere forfall fra våre sterkeste stormestere, er det likevel en spennende og trolig rekordung eliteklasse i år. GM Kjetil A. Lie er favoritt blant de 18 spillerne og er nok svært ivrig etter å skaffe seg sin første kongepokal. Eldste bror Kjetil har det siste året vært aktiv med deltakelser i flere turneringer rundt om i Europa. Med unntak av fjorårets nestenseier i Pula Open, ble det ingen stor suksess. Lie tok aldri stegene opp mot 2600-grensen alle unner ham, og på julilisten har Kjetil gått ned 18 ratingpoeng og er dermed forbipassert av GM-kollega Leif Erlend Johannessen. Både Gausdal Classics i april og turneringen i Sigeman i Malmø der Kjetil endte sist, var skuffende. Kjetil

18-årig norgesmester?
18-årige IM Jon Ludvig Hammer viser stadig ekte stormesternivå, blant annet i Svein Johannessens Minneturnering sist helg der han tok en finfin 2. plass bak GM Kveinys. OL-uttatte Hammer er dermed uoffisielt på 2499 og mangler et knapt poeng på ratingkravet til GM-tittelen. Jon Ludvig har kun ett napp fra før, men oddsene for at NTG-eleven blir Norges neste GM innen året er omme, er nok ikke akkurat veldig høye.

Hammer er sammen med NM-grossist GM Berge Østenstad blant Lies farligste utfordrer til kongepokalen. Men vi skal for all del ikke se bort fra regjerende norgesmester IM Espen Lie og den nyutnevnte IM Torbjørn R. Hansen. Torbjørn tok sitt andre GM-napp i Ishavsserien etter 7 av 9 for SK 1911 og virker i god form.

Sjakknytt har også tro på NTG-elev FM Joachim Thomassen som nærmest har tatt IM-napp på løpende bånd det siste året. På bare et år har Mo-gutten økt sin FIDE-rating fra 2075 til 2357, et trestegshopp på nesten 300 poeng. Thomassen snuser nå på 2400-grensen og ettersom 17-åringen ikke ser ut til å ha problemer med å beseire tittelspillere, bør ikke det ta lang tid.

De andre fremadstormende unguttene Frode O. O. Urkedal, Daniel Jakobsen Kovachev, Lasse Østebø Løvik og fjorårets juniornorgesmester Inge Sandstad Skrondal blir også spennende å følge.

Her er Sjakknytts tips:

 1. GM Kjetil A. Lie
 2. IM Jon Ludvig Hammer
 3. IM Espen Lie
 4. IM Torbjørn R. Hansen
 5. FM Joachim Thomassen
 6. GM Berge Østenstad
 7. IM Øystein Hole
 8. IM Frode Elsness
 9. IM Roy Fyllingen
 10. FM Kjetil Stokke
 11. Frode Urkedal
 12. Daniel Jakobsen Kovachev
 13. FM Carl Fredrik Ekeberg
 14. Lars Breivik
 15. Inge Sandstad Skrondal
 16. Andreas Moen
 17. Lasse Østebø Løvik
 18. Stig Tjomsland

Andre tips?

Rekordlav deltakelse
To dager før start er det bare 484 deltakere påmeldt, det laveste antallet siden Landsturneringen i Kristiansund 2001. Arrangørene i Tønsberg har hatt problemer med å skaffe de mange deltakerne overnatting, samtidig med at startavgiften kontroversielt nok er økt med hele 250 kroner.

Med en uttalt målsetting om overskudd på 100 000 kroner, blir det interessant å se hvor mye de gir tilbake til deltakerne og hjemmesitterne underveis.

For øvrig ser hjemmesiden lovende ut, og Live Chess Norway med Øyvind Bentsen i spissen sikrer direkteoverføring av alle elitepartiene fra 16:30 lørdag.

Foto: Tarjei J. Svensen og Bjørn Berg Johansen

(Besøkt 142 ganger, 1 besøk i dag)