Magnus remiserte

Den historiske 1.plassen på verdensrankingen er utsatt på ubestemt tid. I 8. runde av AeroSvit-turneringen i Foros, Ukraina i dag, spilte Magnus Carlsen en grei remis med hvit mot GM Alexander Onischuk (2664). Magnus ofret på sedvanlig vis bonde i en Katalansk åpning, men kort tid etter endte det med trekkgjentakelse.

Med 6 ½ poeng har Magnus stadig to poengs ledelse ned til den ukrainske trioen Ivanchuk, Karjakin og Eljanov. Ratingprestasjonen er på høyst akseptable 2957 og den uoffisielle ratingen er på 2794, ikke mer enn fire poeng bak Anand. Seier i morgen over russiske Dmitry Jakovenko (2711) gir Magnus 1. plassen på rankingen.

Det skal ikke mye til for å bli skuffet etter de siste dagers fantomprestasjoner, men det er viktig å holde beina godt plantet på jorda. Det har vært svært mye fokus på 1. plassen på verdensrankingen i det siste, og det er naturlig ettersom det er uhørt at en 17-åring plutselig er i nærheten og i ferd med å kapre den. Men som Henrik Carlsen skriver i sin blogg, haster det overhodet ikke og det er lurt å ikke tenke alt for mye på den plasseringen. Selv om det skulle komme et par tap i de siste rundene, noe som jo KAN skje, er turneringen uansett en fantastisk suksess.

Onischuk er USAs tredje beste sjakkspiller etter Gata Kamsky og Hikaru Nakamura. Magnus møtte eks-ukraineren i siste runde av sjakk-OL i 2004 og tapte der et langt sluttspill. Noen husker kanskje også Biel fra i fjor sommer, der Magnus først slo amerikaneren, før de braket sammen i omspill om 1. plassen. Magnus gikk også der seirende ut av ringen i det som var hans første store turneringsseier.

Hvit: Carlsen
Svart: Onischuk
AeroSvit (8) 2008

Nyheten 11.Le3!? førte etter hvert til et bondeoffer på e2 med aktivitet som kompensasjon. I sluttstillingen kunne Magnus spilt videre og fått tilbake bonden, men det ville da endt med en relativt kjedelig stillingen uten alt for mye å spille på.

25. Td5 Dc4 26.Tc5 Dd3 27. Td5 Dc4 28. Tc5 Dd3 29. Td5 1/2-1/2

Spill gjennom partiet med flere kommentarer hos Chessdom.

Ivanchuk var den eneste blant teten som klarte å vinne i dag. Chucky kom med en skikkelig lekkerbisken mot Shirov og gjorde deretter kort prosess.

Hvit: Shirov
Svart: Ivanchuk
AeroSvit 2008 (8)

32. b4? 32.Tf1 eller 32.Sg1 må spilles. Td3! Et kølleslag under beltestedet. Nå henger det på f3, så tårnet må tas. 33. Sxd3 Dxf3+ 34. Kg1 Lxd3 Shirovs stilling faller fullstendig sammen. 35. Dxe5 De3+ 36. Kh2 Dxe2+ 37.Kh3 Lxe4 0-1

Resultater runde 8:

Van Wely, Loek 1-0 Volokitin, Andrei
Eljanov, Pavel ½ – ½ Jakovenko, Dmitry
Carlsen, Magnus ½ – ½ Onischuk, Alexander
Alekseev, Evgeny 1-0
Nisipeanu, Liviu-Dieter
Svidler, Peter ½ – ½ Karjakin, Sergey
Shirov, Alexei 0-1 Ivanchuk, Vassily

Runde 9:

Karjakin, Sergey Van Wely, Loek
Volokitin, Andrei Eljanov, Pavel
Jakovenko, Dmitry Carlsen, Magnus
Onischuk, Alexander Alekseev, Evgeny
Nisipeanu, Liviu-Dieter Shirov, Alexei
Ivanchuk, Vassily Svidler, Peter
(Besøkt 108 ganger, 1 besøk i dag)