Aronian vant Asrian Memorial

Levon Aronian snek seg til slutt foran Peter Leko og vant hurtigsjakkturneringen Asrian Memorial, tidligere Chess Giants, i Yerevan, Armenia i går.

Turneringen fikk en vanskelig og trist start da det ble kjent at den armenske stormesteren Karen Asrian var død helt i begynnelsen av turneringen. Dette førte blant annet til at sidearrangementene ble avlyst, og hurtigsjakkturneringene ble utsatt to dager. Med en litt mer presset spilleplan, kunne likevel turneringen gjenopptas med nytt navn 12. juni.

Spillerne var naturlig nok merket av dødsfallet, noe som også viste seg i et par tilfeller på brettet. Tidlig i turneringen tok spesielt de armenske spillerne mange korte remiser, og remisprosenten på 65 sier nok noe om stemningen som preget mange av spillerne.

Leko hadde et knapt halvpoengs ledelse på Aronian før siste runde. Mens Aronian fikk det svært lett mot Michael Adams og vant i bare 20 trekk, kunne Alexander Morozevich vise sine angrepsferdigheter i et pent parti mot Leko i Najdorf og dermed innkassere tredjeplassen.

Hvit: Leko
Svart: Morozevich
Asrian Memorial (7) 2008

Stillingen er selvsagt håpløst passiv for hvit, og svart har flere muligheter å velge mellom. 22…Sc3+!? Svart kunne avgjort raskere med Rybka-varianten 22…Sxb2! 23.Kxb2 Da2 24.Kb1 Lxa2!! 25.Sxa2 Ta8, men teksttrekket vinner også greit. 23. bxc3 bxc3 24. Db5 Rb8 25. Dxb8+ Dxb8+ 26. Sdb3 Db4 27. Se2 Lxb3! 28. axb3 Ta6 Trusselen Ta1+-Da3+ fulgt av Db2 matt er ugardelig. 0-1

Se også omtale hos ChessBase, ChessVibes og Chessdom.

(Besøkt 123 ganger, 1 besøk i dag)