Ustoppelige Super-Magnus er nummer 2 i verden

I dag vant Super-Magnus Carlsen over Alexei Shirov (2740) i 5. runde av AeroSvit-turneringen i Foros, Ukraina. Magnus tok med det sin fjerde seier i turneringen og sin 19. for året. Etter at 2.plassen Sergey Karjakin tapte for Andrei Volokitin med svart, har Magnus nå en ledelse på 1 1/2 poeng ned til disse to.

Seieren betyr at 17-åringen for første gang har inntatt 2. plassen på den uoffisielle verdensrankingen med 2792 mot Anands 2798. Etter årets 47 partier er ratingprestasjonen 2824 med 19 seire, 22 remiser og bare 6 tap, en score på utrolige 63%!

Det er vanskelig å finne en passende beskrivelse for Magnus Carlsens prestasjoner denne uken. Man kan ikke gjøre annet enn å kalle det fantastisk og takke for den flotte underholdningen han gir oss.

Hvit: GM Carlsen
Svart:
GM Shirov
AeroSvit (5) 2008

Magnus har kjempet med nebb og klør hele veien og gikk inn i den samme skarpe varianten som i partiet mot van Wely. Denne gangen gikk han for 8.Tc1 i stedet for 8.Dc2 og er svært sjelden fornøyd med remis så lenge det er vinstsjanser igjen på brettet. Det var ikke sjelden en kunne se ICC-tilskuere rope ut «DEAD DRAW», men for de som virkelig har fulgt med på Magnus sine partier, vet at her er ingenting avgjort. Hvem husker vel ikke Shirov-flausen under Linares i februar? Begge er i tidsnød med kun halvminuttet på hvert trekk. Svart må dekke g3-feltet i løperdiagonalen b8-h2 med f.eks 61…Lb8 i stedet spilte Shirov 61…Lg7?? 62. Kg3! Nå blir svart matt! Ta5 63. Bg6+ Kg5 Og før Magnus rakk å spille 64.h4 eller 64.f4+ gxf3 65.h4 matt, gav Shirov opp 1-0

Nisipeanu, Liviu-Dieter 1 – 0 Van Wely, Loek
Alekseev, Evgeny ½ – ½ Eljanov, Pavel
Carlsen, Magnus 1 – 0 Shirov, Alexei
Onischuk, Alexander 0 – 1 Svidler, Peter
Jakovenko, Dmitry ½ – ½ Ivanchuk, Vassily
Volokitin, Andrei 1 – 0 Karjakin, Sergey

I 6. runde i morgen 14:00 venter GM Evgeny Alekseev (2711) med hvit. Magnus har to remiser mot russeren i langsjakkpartier, men tapte også ett hurtigsjakkparti i Lausanne Young Masters i 2004 i tillegg til å spille tre remiser.


Som vanlig er det topp dekning mange steder på nettet. Se rapport hos ChessBase, GM-analyser på ChessDom, ChessVibes, Susan Polgars blogg, Sjakkfantomet, Bergens Schackklub, Tromsø Sjakklubb, Nettavisen og Schacksnack.

(Besøkt 128 ganger, 1 besøk i dag)