Jump to content
Matt & Patts Sjakksnakk

Leaderboard


Popular Content

Showing most liked content since 03/20/2018 in all areas

 1. 5 points
  Grenke chess classics 2018 Fra hjemmesida: Grandmaster Magnus Carlsen, Norway, b. 30/11/1990, rating 2843 (World Champion) Grandmaster Levon Aronian; Armenia, b. 06/10/1982, rating 2797 Grandmaster Maxime Vachier-Lagrave, France, b. 21/10/1990, rating 2793 Grandmaster Fabiano Caruana, USA, b. 30/07/1992, rating 2784 Grandmaster Viswanathan Anand, India, b. 11/12/1969, rating 2779 Grandmaster Nikita Vitiugov, Russia, b. 04/02/1987, rating 2732 Grandmaster Arkadij Naiditsch, Azerbaijan, b. 25/10/1985, rating 2705 Grandmaster Hou Yifan, China, b. 27/02/1994, rating 2654 Grandmaster Georg Meier, Germany, b. 27/08/1987, rating 2647 Grandmaster Matthias Bluebaum, Germany, b. 18/04/1997, rating 2635 The tournament will be held from 31 March-09 April, 2018. Venue: Schwarzwaldhallte Karlsruhe (Round 1 to 3), Kulturhaus LA8 Baden-Baden (Round 4 to 9) Time control: 100 min/40 moves + 50 min/20 moves + 15 min/rest of the game with a 30 sec increment from move 1 Draws: No draw offers before move 40 Tiebreakers: 1. Number of wins, 2. Number of wins with Black, 3. Head-to-head score In case of a tie for first place: 2 games with 10 min + 2 sec a move; then if needed 2 games with 5 min + 2 sec a move; finally a game with 6 min for White and 5 min for Black (in case of a draw Black wins) Default time: 30 minutes Tournament Directors: Christian Bossert and Sven Noppes (FIDE Arbiter) Live commentary: Peter Leko and Jan Gustfsson
 2. 5 points
  Endelig offisielt. Dette blir gøy!
 3. 4 points
  Artig å lese kommentarer etter partiet. Får dessverre ikke sett så mye, pga jobb, reising, etc. Veldig interessant å se diskusjonen ad aktivitet på forumet også. Enig med Sjakkspira, det var lav aktivitet på det forrige forumet mot slutten også. Og selvsagt noen uheldige episoder, som gjorde at folk ikke følte seg vel og velkomne. Det var jo det som var så flott først - alle kunne bidra med sitt. Noen var gode på statistikk og historie, noen på analyser, noen bidro med gode sjakklige betraktninger (fordi de faktisk skjønte sjakk ...), og det var lav terskel for å spørre og lære. Det var likegyldig om IQ eller rating var høyest. Savner også HAL, Lattas og andre. Synes tonen nå er flott igjen, og forumet er godt. Stor takk til Tarjei, og alle som bidrar, både nye og gamle travere. Men, aktiviteten er lavere. Når vi sammenligner med hvordan det var for ti år siden, så er det mange flere arenaer å spre seg på nå: TV, direkteoverføringer med kommentatorer, Chess24, Chessbomb, Sesse, Twitter, you name it - et enormt antall steder en kan følge med og diskutere nå, og da er det naturlig at aktiviteten blir mindre her. Savner jo aktiviteten som var, men i mellomtiden har noen av oss møtt hverandre både under Norway Chess, i London etc, og noen blitt personlige venner. Håper alle trives på forumet nå, at ingen føler de ikke kan poste uten å bekymre seg for reaksjoner, og at vi også kan treffes i forbindelse med turneringer. VM i London er jo en ypperlig sjanse for mange (om det ikke blir flyttet...). Regner med at Magiske Magnus snart er på plass, feier all motstand til side, og vinner denne turneringen Lykke til Magnus!
 4. 3 points
  Trekk 25: Må si at jeg blir utrolig imponert av Magnus hvis han vinner dette! Blue har litt liten tid, dronningene er på brettet, men ellers ser jeg litt lite å ta tak i. Men optimist er jeg, nå legger jeg alt til rette for å bli imponert.
 5. 3 points
  analysis.sesse.net er oppe.
 6. 3 points
  Særdeles spennende parti dette. Ikke veldig åpenbare trekk som er de eneste vinnende trekket.. Men er det noen som skal klare det så er det jo Magnus.
 7. 3 points
  Noen ord om åpningen: Carlsens 6...Nc6 er litt uvanlig; det er kun det fjerde mest spilte trekket i stillingen og har vært spilt i mindre enn 10 % av tilfellene (ifølge Chessbase). Etter 6...Nc6 er 7.0-0 det vanligste, men Caruana fortsatte altså med 7.d5, noe som ikke har vært spilt på høyt nivå før, kun av to spillere på 2400-og-noe, i tillegg til fire spillere på 2300-tallet. Men først etter 10.dxe6 var vi over i en helt ny stilling som ikke har blitt spilt før (i alle fall ikke i partier registrert i Chessbase). Som zuzubolins analyser over indikerer, var stillingen da ganske jevnbyrdig. Senere har evalueringen så vidt vippet Carlsens vei ...
 8. 3 points
  Prøver å mutitaske her. Nå er lammesteika i ovnen på en seng av rotgrønnsaker og løk. Ovn på relativt lav varme, ca, 180 grader og god tid... Det blir bra :-)
 9. 2 points
  Så er det verdt å huske på at Magnus nå er 23 partier på rad uten tap. Og at det bare er 10 dager til neste turnering.
 10. 2 points
  Dette er bra for Magnus! Nå er han høymotivert til å jobbe rævva av seg!
 11. 2 points
  Jo da! Jeg tror på gjenoppstandelse på den 8nde rad!
 12. 2 points
  Etter 12.Ng3 ligger i alle fall evalueringen på null både hos Stockfish og Komodo (henholdsvis dybde 34 og 35). Grei nok åpning, med andre ord.
 13. 2 points
  ArcticStones: Jeg ser du diskuterer med to gamle kjente – BobbyFiske og Filosofen (WaferConeKing) – på ChessBomb. Inviter dem gjerne innom her.
 14. 2 points
  Han fant h5. Og ikke bare det. Han satte løperen på h6 som fremtvinger et nydelig tilfelle av zugzwang. Det er den typen trekk som viser at Magnus er verdens beste.
 15. 2 points
  Fjernet tråden om Landsturneringen 2017.
 16. 2 points
  Jeg er enig med zuzubolin i at det hadde hevet forumet en del om vi kunne lime inn diagrammer og partier (i form av fen og pgn). Det er litt enklere å diskutere "Fungerer Se5 nå" hvis man faktisk også kan vise brettet. Men litt mindre aktivitet må vi nok regne med når det vises sjakk på TV og når det bl.a. diskuteres en del sjakk på Twitter. En del av den gamle aktiviteten var jo dessuten posting av sjakkmotor-analyser, og det trenger vi sjelden gjøre nå som Sesse setter i gang maskinen sin hver gang Magnus spiller (og bra er selvfølgelig det). PS: Er det også mulig at potensielle nye brukere som besøker forum-forsiden får inntrykk av forumet ikke brukes så ofte? Den mest synlige tråden handler om landsturneringen 2017, og til tider er det flere av de fem "åpningsvalgene" som ikke har fått innlegg på månedsvis (det er litt bedre akkurat nå).
 17. 2 points
  Igjen må jeg si at det er veldig lærerikt å høre på Peter Leko!
 18. 2 points
  Helt enig, Gegga. Matt & Patt er veldig bra! Og i tillegg har vi gleden av Tarjei Svensens suverene artikler. Kan hende vi mistet mange før overgangen fra Origo, på grunn av konflikter på slutten. Jeg syntes det var veldig surt å miste Hal på grunn av personangrepene han ble utsatt for. Konfliktene la iallfall en kraftig demper på min egen glede. Men her på Matt & Patt det jo ingen tegn til slikt! Selv følger jeg med på Sesse og ChessBomb – men så gjerne at det var mer diskusjon her inne.
 19. 2 points
  Selv om remis nok er det mest sannsynlige nå - fordi det er et sluttspill som evalueres til å ha bare en liten fordel for hvit - er jeg optimistisk. Fordi det er et ubalansert sluttspill som evalueres til å ha en liten fordel for Magnus Carlsen.
 20. 2 points
  På tide med ny forutsigelse før runde tre. Hadde vel ikke satsa hus og hjem på denne sluttstillinga heller...
 21. 2 points
  Peter Leko er jo en utrolig behagelig fyr! Veldig god på intervjuet etterpå. Man ser at Magnus også respekterer han. Peter stiller gode spørsmål, og forsøker ikke å imponere Magnus. Han bare forteller hva han har tenkt underveise, og spør om diverse varianter. Magnus på sin side svarer veldig godt for seg, og forsøker ikke å late som han så alt. Både når Hou Yifan viser et fikst "dronningoffer" og når Leko viser Ta8, svarer Magnus at "oj, den så jeg ikke". Veldig bra pressekonferanse. Og jeg har som sagt sans for Peter Leko. Han er jo ingen festkaramell, men det spørs om man vil ha brød eller sirkus. Jan slår jo om seg med vitser og ordspill. Peter Svidler er sånn passe med på det, mens Peter Leko er en "traust" og rolig type. Veldig behagelig, som sagt.
 22. 2 points
  Blir siste partiet som blir ferdig i dag ja. Men det betyr bare mer moro for oss 🤪
 23. 2 points
  Magnus ønsker seg kanskje kjapt ut av den aller vanligste teorien og spiller løperåpning: 1.e4 e5. 2.Bc4. Hou får dermed en liten fordel ut av åpningen, ifølge sjakkmotorene. Men det er mange toppspillere som har spilt samme tre første trekkene som Carlsen–Hou i løpet av 2017 og 2018, bl.a. Carlsen (mot Wang og Wei), Karjakin (mot Wei og Yu), Leko (mot Li), Fressinet (mot Wang) og Svidler (mot Bu). Det er forresten litt pussig at alle har spilt denne åpningen mot asiater ... Uansett: Også Yifan Hou har spilt dette med hvit, da mot Ivanchuk. Hun tapte. Alle de nevnte partiene fortsatt med 4.Nf3, men i dag spilte Carlsen 4.Qe2, og dermed får vi en litt annerledes stilling enn i de nevnte partiene. I stedet har vi, etter 8.0-0, kommet til en stilling som er spilt blant annet av Polgar–Gelfand, for nesten ti år siden. Polgar vant. Det første helt nye trekket er 9.d4.
 24. 2 points
  Jeg tror du får veldig gode odds om du tipper på den resultatlisten, zuzubolin. Crukis: Partiene starter kl. 15.00.
 25. 2 points
  Nei, ingen av de var i nærheten av å finne Th7. Magnus: Jeg tenkte det kunne være fint å møte Caruana allerede i første parti. Jeg tenkte han kanskje kunne være litt i bakrus etter Berlin. Ikke bokstavelig talt, naturligvis ... Caruana: Vel, kanskje bokstavelig talt også. :-)
 26. 2 points
  Det er jo "bare" til å regne varianter for Magnus. Det er veldig konkret. Hvit har ikke 5 forskjellige trekk han kan gjøre for hvert trekk Magnus gjør. Så "greinene" er ikke så veldig mange. Dermed BØR Magnus klare det. Men jeg har på ingen måte hvilepuls ...
 27. 2 points
  Jeg editerte for noen minutter siden. Det var bare på min PC. :-)
 28. 2 points
  Ikke ille eval, dette og Fabio brenner tid:
 29. 2 points
 30. 2 points
 31. 2 points
  Fikk litt blod på tann og kjørte en simulering, 1 runde round robin. Bare tull selvsagt. Resultatet er veldig avhengig av utvalget spill i grunnlaget og med mitt utvalg kommer nok spesielt MVL uheldig ut. Nå er påskelabyrinten snart over og jeg må komme meg ut en tur. Ha en fin dag.
 32. 2 points
  Første runde starter i morgen. Under er oppsettet for første runde. Og sjekk førstebordet. 1. Caruana, Fabiano–Carlsen, Magnus 2. Bluebaum, Matthias–Vitiugov, Nikita 3. Meier, Georg–Aronian, Levon 4. Naiditsch, Arkadij–Vachier-Lagrave, Maxime 5. Anand, Viswanathan–Hou, Yifan Det er ikke ofte verdensmesteren møter utfordreren bare dager etter at sistnevnte ble klar. Har det i det hele tatt skjedd før?
 33. 2 points
  Nå synes jeg virkelig Caruana gjør seg fortjent til VM-matchen!
 34. 2 points
  Da ser det altså slik ut (hentet fra Twitterbruker @busqhans som hentet fra Clue_balls på Reddit.): Karjakin og Mamedyarov har kun 1 mulighet hver dersom de spiller remis. Caruana må naturligvis først tape. Deretter er Mamedyarov avhengig av at Karjakin spiller remis (taper Karjakin, så er det Ding som vinner!). Mens Karjakin er avhengig av at Mamedyarov taper. Så begge disse kommer garantert til å spille HARDT for seier, for å sikre seg litt større sannsynlighet. Her er dessuten en nettside hvor man kan legge inn resultatene, og så ser man hvem som vinner: https://hacktheweb.in/fun/fide_candidates2018.html
 35. 2 points
  Sikker på at Lykke klarer seg fint. Fornuftig jente med god støtte i familien. Hun vet godt at man ikke skal jukse. :-)
 36. 1 point
  Naiditsch ga opp. Magnus vant.
 37. 1 point
  Nå har Naiditsch tenkt i godt over et kvarter, og det er ikke så rart. Som du sier, Erling, har han ingen gode trekk. Alle offisertrekk ser ut til å tape materiell. Men han kan ikke bare gjøre ventetrekk heller, f.eks. bare flytte kongen frem og tilbake, for da kan Magnus storme fremover med a-bonden. Det eneste fornuftige trekket ser ut til å være å rekke frem hånden.
 38. 1 point
  Nå har Magnus hatt en relativt stabil fordel i flere trekk, så det lover jo bra.
 39. 1 point
  Yifan Hou spiller jo bra. Men jeg har sett Caruana forsvare LITT for mange dårlige stillinger til at jeg tror dette blir noe annet enn remis. Men jeg håper jeg tar feil. :-)
 40. 1 point
  Ifølge computeren sliter Magnus litt nå, og 0,77 i evaluering er IKKE betryggende etter 21 trekk. De har nøyaktig de samme brikkene på brettet, og jeg synes den sorte kongen ser trygg ut. Fordelen består kanskje blant annet i at den sorte løperen ikke har noen særlig funksjon? Ikke vet jeg. :-)
 41. 1 point
  Jeg synes ofte det er en sammenheng mellom når han spiller godt og at han spiller fort. Dvs, han spiller best når han har flyt og ikke bruker noe særlig med tid. Så nei, jeg tror ikke det.
 42. 1 point
 43. 1 point
  Satt å så litt på gårsdagens parti og kg8 som Carlsen og co snakket om etter partiet hadde nok ikke vunnet partiet uansett. Kg6 var faktisk et av to trekk som fortsatt sto til vinns. Samme konklusjon kom denne karen til: Konklusjonen må vel være til at dette var en fryktelig vanskelig vinns å finne selv for Carlsen.
 44. 1 point
  Sesse er oppe og går! Matt i 33. http://analysis.sesse.net/
 45. 1 point
  OK, h4, du var bare forutseende Gegga
 46. 1 point
  Ja , Gegga. Kongen har nå stålkontroll og kan plukke bønder om ønskelig. Caruanas bønder kommer ingen vei.
 47. 1 point
  Det ser ut som om verdensmesteren er i ferd med å sette utfordreren ettertrykkelig på plass, bare dager etter at sistnevnte ble utpekt.
 48. 1 point
  Ser ut som det blir Caruana som blir Magnus sin motstander. Han er vel den tøffeste motstanderen for Magnus. Men jeg tror at Magnus tar han selvfølgelig
 49. 1 point
  Ok. Alt dette er uansett teori. Om et kvarter er spillerne i gang med praksis, over brettet. Og i løpet av noen timer vet vi fasiten.
 50. 1 point
  Da er runde 10 over. Remi på alle untatt Kramik-Aronian hvor Levon blundra i trekk 36 på samme måte som jeg er kjent for... nuvel. Status etter runden:
×