Jump to content
Matt & Patts Sjakksnakk

Leaderboard


Popular Content

Showing most liked content since 05/19/2019 in all areas

 1. 4 points
  Nytt i år: Remis fører til Armageddon (mer om det under). Spillere 1. Magnus Carlsen (Norge – 2862– 2869 –2954) 2. Fabiano Caruana (USA – 2816 – 2813 – 2804) 3. Shakhriyar Mamedyarov (Azerbajian – 2781 – 2810 – 2757) 4. Ding Liren (Kina – 2805 – 2760 – 2773) 5. Maxime Vachier-Lagrave (Frankrike – 2780 – 2800 – 2933) 6. Viswanathan Anand (India – 2774 – 2733 – 2747) 7. Alexander Grischuk (Russland – 2772 – 2738 – 2750) 8. Levon Aronian (Armenia – 2762 – 2695 – 2827) 9. Wesley So (USA – 2754 – 2801 – 2744) 10. Yangyi Yu (Kina – 2739 – 2784 – 2724) (Tallene i parentes er henholdsvis klassisk ELO-rating, hurtigrating og lynrating per 1. mai.) Datoer og klokkeslett Turneringen spilles i utgangspunktet 4.–14. juni, med oppstart kl. 17 hver dag (men det kan bli omkamp 15. juni). Det er fridager etter hver tredje runde, dvs. fredag 7. juni og tirsdag 11. juni. Spilleopplegg Alle møter alle én gang – eller to hvis det blir remis: Remis i hovedpartiet fører direkte til et Armageddon-parti. Vinner man hovedpartiet får man 2 poeng. Remis gir 1,5 hvis man vinner Armageddon-partiet, eller 0,5 hvis man taper det. Det er altså umulig å få 1 poeng på en runde. Betenkningstid i hovedpartiet er 120 min. Klokken stilles ikke, men etter trekk 40 får spillerne 10 sekunders tilleggstid per trekk. Det kan ikke avtales remis før trekk 30. I Armageddon-partiene får hvit 10 min, og svart får 7 min. Klokken stilles ikke, men etter trekk 60 får spillerne 3 sekunders tilleggstid per trekk. Hvis partiet ender remis, tilkjennes svart seieren. Komplette regler finnes her.
 2. 4 points
  Jeg synes sjakkforbundet burde holdt seg for god til å inngå avtalen de har gjort.
 3. 4 points
  Remis i armageddon partiet og seier til Magnus
 4. 4 points
  Enhver regelendring i hvilken som helst idrett blir alltid kritisert av mange av de som har "vokst opp" med det gamle. V-stil i skihopp, sprint i langrenn, plastski, "Dez Bryant rule" i NHL, flere eller færre lag i fotballens divisjoner, kameraer for å avgjøre i fotball,.... De fleste av oss må vel tilstå at majoriteten av endringene har vært positive når støvet etter kranglene har lagt seg. Når NRK og TV2 går i spissen for å gjøre sjakk publikumsvennlig så er det vi i disse dager ser i Stavanger viktige eksperiment i å finne gode løsninger. Norge har, med Magnus sin posisjon, en unik mulighet til å skape noe nytt på dette feltet. Om det går å eksportere vet jeg ikke. Sikkert ikke i sin helhet, men mange elementer kan sikkert brukes i andre land også. Magnus sin rolle er jo unik, men den er et produkt av spilleren/mennesket Magnus OG medias dekning av hans spill. Vekselvirkningen har skapt større kjendisstatus for Magnus OG store skarer som følger med via diverse plattformer. Uten medias sating; ingen superkjendis. Uten store ressurser fra medias side, ingen "superkjendis Magnus". I dette perspektivet er tidsbruken og spillernes tilgjengelighet viktig. Når sjakk VM pågikk over måneder i lukka røykfylte rom uten direktesending kan det sammenlignes med 50 km langrenn der det kun var publikum ved start og mål; og løperne tok pauser på Blankvannsbråten for å spise havresuppe underveis. Er allt bare bra med økende fart og store tilskuerskarer? Jeg tror det, men det kan være at visse sjakk-kvaliteter i spillet faller bort. Computeranalysenes påvirkning er nok langt større. Og når du kan kjøpe maskin og programvare som kan kjøre AlfaZero for noen tusenlapper kommer det en ny revolusjon. Da er det kanskje en trøst i å vite at det finnes flere lovlige trekk/posisjoner i sjakk enn det finnes atomer i det synlige universet...
 5. 4 points
  Det er vel slik at man ikke får sett sendingen med Judit og Anna med norsk IP-adresse? I så tilfelle kan chessbase.com være en trøst, dagen derpå. I denne artikkelen på chessbase.com finner man video fra sendingen. Jeg har ikke sett det enda. Setter det på nå, og det holder jo å høre lyden, for det meste. Men kjekt å høre hvordan de evaluerer partiene, og hva de sier om Norway Chess. Jeg hentet for øvrig Judit Polgar på flyplassen på søndag, og det var riktig så hyggelig. Veldig hyggelig og jordnær! Men det er veldig få av sjakkstjernene som ikke er det, må jeg legge til. :-) Jeg fikk naturligvis en signatur av henne, på baksiden av sjakkbrettet mitt. Der har også Kasparov, Short, Yasser Seirawan og noen andre signert. På fremsiden har samtlige (23?) spillere som har deltatt i Norway Chess signert. Tipper det er eneste sjakkbrettet med samtlige signaturer. :-)
 6. 3 points
  Neste turnering er 24.juni - 9. juli, Zagreb: 11 partier langsjakk.
 7. 3 points
  Hadde vært så kult om Magnus slo Caruana idag med svart .. sånn bare fordi Men blir artig å følge med likevel, uansett hvordan det går. Virkelig gøy at Magnus gjør det så ufattelig bra for tiden. At han også vinner Norway Chess (med stil!) sier mye om hvor sterkt han står mentalt nå, i forhold til bare få år tilbake. Da kunne du se at å vinne på hjemmebane var nesten "for viktig" for ham.
 8. 3 points
  Seier! Ser ut som om han går mot turneringsseier allerede i dag. Aronian står ikke bra
 9. 3 points
  Ikke veldig overraskende, synes jeg. Styret i sjakkforbundet må jo ha innsett at dette kunne skje.
 10. 3 points
  Det der med å gi vekk en bonde i begynnelsen har visst blitt en greie for Magnus. I dag igjen.
 11. 3 points
 12. 3 points
  Den gutten er helt utrolig!! Kona vil bestille hjertestarter til meg....
 13. 3 points
  Ja, jeg er også skeptisk til tilbudet fra Unibet-eier Kindred. Hvis kongressen følger styrets anbefaling og takker ja, skal altså NSF bli en betalt lobbyist i fem år, og jobbe politisk for å oppheve spillmonopolet - hvis jeg har forstått det riktig. Detaljene i avtalen skal også være konfidensielle. Det hele lukter litt uggent, synes jeg.
 14. 3 points
  Veldig solid armageddon av Magnus! Bare forenkle, forenkle, forenkle, og så remis med svart.
 15. 3 points
  Det ble seier til slutt på Magnus. Spennende armageddonparti
 16. 3 points
  Veldig bra parti av Magnus
 17. 3 points
  Seier. Imponerende parti av Magnus!
 18. 3 points
  Veldig bra at tidsfristene er så romslige! Det gjør det mulig å følge med på Sesses suverene live-analyse også av Armageddon-partiet!
 19. 3 points
  Et veldig bra armageddon parti av Magnus
 20. 2 points
  Ja, ja, så ble det et Armageddon-tap. Flott turnering
 21. 2 points
 22. 2 points
  Og der tok jeg heldigvis feil
 23. 2 points
  På Liveratingen har Magnus gått ned 1.7 hittil i denne turneringen. Vil muligens prøve å pynte på dette i morgen mot Caruana.
 24. 2 points
  Bare tanken på å inngå avtalen er negativt (heldigvis enda ikke inngått).
 25. 2 points
  Der vant Caruana og Magnus har allerede vunnet turneringen en runde før slutt.
 26. 2 points
  Aronian måtte gi opp og Magnus har vunnet turneringen en runde før slutt
 27. 2 points
 28. 2 points
  Når Magnus står godt kan det virke som han ikke legger så mye energi i å finne det absolutt beste trekket. Han bare gjør trekk som er gode nok. Evalueringen kan vandre litt, men han har stålkontroll ... Mulig det bare er meg som føler det slik , men er ikke bekymra i det hele tatt.
 29. 2 points
  Truer med å trekke støtte til VM Arbeiderpartiet i Stavanger reagerer på at Norges Sjakkforbundvurderer å inngå avtale med spillselskap. Sjakkpresident Morten Lillestøl Madsen bekreftet for en snau uke siden at Norges Sjakkforbund er tilbudt en avtale med Kindred Group verdt 50 millioner kroner. Spillselskapet eier blant annet Unibet og har base på Malta. Idrettspresident Berit Kjøll reagerte på den potensielle avtalen. Også politikere i Stavanger, der Magnus Carlsens neste VM-kamp kan bli arrangert, er misfornøyde. – Stavanger Ap krever at Norges Sjakkforbund sier nei til avtalen med Kindred Group om Magnus Carlsen skal få spille sjakk-VM på hjemmebane i Stavanger neste år, sier partiets ordførerkandidat Kari Nessa Nordtun til Stavanger Aftenblad. – Det er uaktuelt for oss å bevilge fem millioner kroner og på den måten legge til rette for at Norges sjakkforbud skal få en veldig synlig arena for å drive kampanje for utenlandske spillselskaper og deres politiske kamp for å få komme sterkere inn på det norske markedet, sier hun videre. (NTB)
 30. 2 points
  Hvorfor skal Magnus spille videre der? Hva tjener han på å vinne dette partiet? Det å godta remis for hvit er det samme som å gi opp. Remis med sort = vinst. Alle vet at Magnus hadde vunnet det. Partiet er ikke ratet.
 31. 2 points
 32. 2 points
  Han valgte noe annet. Se4. Ikke så galt det heller sier Sesse, selv om Rb7 var bedre
 33. 2 points
  Som Jørgen sier: Helt vanlig aluminiumsfolie løser det problemet. Ta litt Zalo på ruten, så kleber folien seg fast uten teip og kan bli hengende i månedsvis, men er samtidig lett å få av.
 34. 2 points
 35. 2 points
  Dette vinner Magnus! Grischuk har ikke bare dårlig stilling og lite tid; han sliter etter forsmedelige tap. Sesse sier +1,81
 36. 2 points
  Jeg tar sjansen på å svare for Sesse, så får han heller korrigere: Ja, han har en maskin (vel, en gruppe med CPU-er) som regner på beste trekk. Da blir det en dyp analyse (38 halvtrekk i bildet over). Det vises i den øverste linjen (PV, dvs. primary variation). En annen maskin (dvs. gruppe CPU-er) regner på alle mulige trekk (det som kalles multi-PV i bildet - men som like gjerne kunne ha vært kalt omni-PV). Da når ikke analysene like dypt (d27 betyr 27 halvtrekk i bildet over), men man får direkte sammenlignbare tall for hvert mulig trekk. Dermed kan man se at 15.h4 regnes som beste trekk på stor dybde. Men også at det er mange andre trekk som må regnes som omtrent like gode - i alle fall ut fra hva som er mulig å bedømme på lavere dybde.
 37. 2 points
  Imponerende Armageddon
 38. 2 points
  Det virker på meg som om Magnus overså Qb1, og derfra og ut får han masse problemer. Det er mulig han ikke forsvarte seg optimalt, men jeg vil egentlig si det er den eneste virkelig store feilen også.
 39. 2 points
  Hører noen sier at dette med Armageddon er en fiasko siden det likevel ble 5 remis. Jeg er uenig. Stor underholdningsverdi, og vi får skilt spillerne etterhvert. Dog, det kan jo bli mer underholdning enn rettferdighet, og det kan hende det blir frustrerende etterhvert. Jeg gleder meg ihvertfall stort til å si dette live til helgen.
 40. 2 points
  følger med sendinga på twich: https://www.twitch.tv/chessbrah Yasser Seirawan: "I wonder how Kasparov would do in the 960 WC where he has to toss away his opening preperations. He can't just prepare his opponent off the board. Magnus is the player who's happy to do do that." (fritt etter minne). Yasser er full av sjakkhistorie og ganske underholdende å høre på.
 41. 2 points
  Noen lenker verdt å merke seg: - analysis.sesse.net – dyp, live Stockfish-analyse av Magnus' partier - Arrangørenes nettside - Chess24 live trekkoverføring - ChessBomb live trekkoverføring - TV2s nettsending (Sumo, for abonnenter) - Twitch livesending der Yasser Seirawan og Aman Hambleton kommenterer - Twitch livesending der Hikaru Nakamura kommenterer
 42. 2 points
  Magnus spiller mot Anand i første runde og begynner å få en fin fordel: ca. +1 ifølge analysis.sesse.net.
 43. 2 points
  Og der er det offisielt. Magnus er turneringsvinner etter remis i det aller siste partiet.
 44. 1 point
  da blir det armageddon igjen
 45. 1 point
  Det er en vinnervilje og kampånd jeg ikke tror noen andre har i denne verden.
 46. 1 point
  20 trekk og Sesse sier +2.79! Det er jo lovende. Mye av det skyldes at løperen til Mamedyarov er parkert på h8 og kan ikke annet. Kanskje typisk for Magnus at han greier å passivisere motstanderes offiser. Nå skal Magnus finne Rb7 og det er jo ikke umulig?
 47. 1 point
  Nå som Magnus har vunnet alt han stilt opp i dette året er det ikke urimelig å tro at respekten for hans spill igjen romsterer inne i hodet på motspillerne. Jeg har en følelse av at dette nå er en faktor, slik det var for 4-5 år siden. Det er en naturlig reaksjon når 2900 igjen diskuteres. Kan vel sees på som en ekstra bonus som oppveier noe av det negative ved å ligge så langt foran på ratingen. Det er vanskelig å tjene mange poeng, men motstandernes "redsel" får en positiv effekt.
 48. 1 point
 49. 1 point
  Bruker ikke tv noe særlig selv. Streamer det meste. Men internett derimot er jeg avhengig av. Og bare get leverer det her jeg bor. Da de setter opp prisene hinsides ved bare bredbånd uten tv er det like greit å ha begge deler for meg. Hadde ikke tv før jeg flyttet hit faktisk.
 50. 1 point
  Nåkke-i-Boks sin Norgeskupp starter vel om kort tid i dag?
×