Jump to content
Matt & Patts Sjakksnakk

All Activity

This stream auto-updates     

 1. Last week
 2. Kandidatturneringen 2020

  I går fikk jeg mail om at Norway Chess er utsatt. Viste ikke hvor offentlig informasjonen var da, men ser at Altibox Norway Chess har lagt det ut på Facebook. Ny dato blir i oktober, ser det ut til. Jeg er i permisjon i Mai - August (med min datter), så jeg hadde ikke fått vært med så mye. Nå håper jeg oktober kan passe litt bedre. Men tror kanskje ikke det, pga jobb. Men jeg skal nok klare å få til et lite besøk eller to innom hotellet i Stavanger. Satser på at det blir en kjekk turnering da også, selv om været naturligvis er helt annerledes i oktober enn i mai / juni. Vi har faktisk hatt noen turneringer med fantastisk fint vær.
 3. Kandidatturneringen 2020

  Jeg lurer på om Radjabov nå kan «ta en Bent Leikvoll» og kreve å komme inn igjen når de fortsetter - med MVLs poeng - og til slutt vinne hele skiten.
 4. Kandidatturneringen 2020

  Der var det slutt, ja. Og Radjabov-fans har jo litt rett i sin kritikk. Meget spesielt.
 5. Kandidatturneringen 2020

  Denne oppsummerer jo godt. Tweet fra @olimpiuurcan Vachier-Lagrave gets an unexpected chance to actually prepare, Nepomniachtchi to fix his coughing and his Winawer, Caruana to recharge, Wang Hao to delve into Persona 5 Royal, Grischuk to get some proper sleep, Ding and Alekseenko to lick their wounds, and Giri to tweet at will.
 6. Kandidatturneringen 2020

  FIDE avbryter kandidatturneringen.
 7. Kandidatturneringen 2020

  MVL vant og leder kandidatturneringen, som nå er halvspilt. Nepo har like mange poeng som MVL, men første tie-break-kriterium er innbyrdes oppgjør. Hovedfeltet ligger et helt poeng bak.
 8. Kandidatturneringen 2020

  MVL er i ferd med å få et overtak mot Nepo, ifølge både Leela og Stockfish. Leela er mest optimistisk på hvits vegne.
 9. Kandidatturneringen 2020

  Spennende runde i dag. Ledende Nepomniachtchi spiller svart mot MVL som ligger på andreplass. Alle andre møter noen som har like mange poeng som seg selv.
 10. Kandidatturneringen 2020

  Det er åpenbart ikke bare enkelt å spille sjakk i koronatider: I NRK-artikkelen "Sjakkspillere bryter flere korona-råd: – Uheldig symbolikk" sier Caruana og Giri at det er vanskelig å holde fokus, mens Grischuk sier: "Jeg vil ikke være her, og jeg vil ikke spille".
 11. Kandidatturneringen 2020

  Vel, vi er ennå ikke halvveis, så mye kan ennå skje. Alekseenko og Ding er ute å kjøre, men jeg tror ikke noen av de andre kan avskrives helt. Merk at i morgen er det hviledag. Neste runde spilles på onsdag.
 12. Kandidatturneringen 2020

  Før turneringen var jeg sikker på det skulle stå mellom Caruana og Ding Liren, med MVL (som jeg heier på) som outsider. Mange runder igjen, men Ding har veldig lang vei fram. Caruana tror jeg fortsatt kan finne formen. Både MVL og Nepo er vel gode buddies med Magnus, så det hadde jo blitt spesielt. Giri er den morsomste i sosiale medier, men tror ikke han har noen sjanse til å dra i land dette (og spillet er heller ikke det festligste).
 13. Earlier
 14. Kandidatturneringen 2020

  Ja, imponerende. Nepo er en fin vinner, så håper det varer. De andre partiene ser ut til å ende i remis så da vil Nepo få en ledelse på 1 poeng.
 15. Kandidatturneringen 2020

  Nepomniachtchi vant igjen. Nå begynner han virkelig å dra fra resten av feltet.
 16. Kandidatturneringen 2020

  Ja, Nepo og MVL vil være gode motstandere for Magnus. Men hvis det skulle bli en ny match mot Caruana, tror jeg faktisk at det kan bli litt mer fart i spillet enn sist. Inntil videre heier jeg litt på alle de tre. Jeg kan også åpne for å heie på Wang eller Ding hvis en av dem spiller sprekt (som Ding gjorde i partiet mot Caruana) og begynner å vinne mer. Det hadde vært bra for sjakkinteressen i verdens største land hvis en av dem fikk en VM-match.
 17. Kandidatturneringen 2020

  Hvem heier vi på? Personlighet og spillestil spiller inn. Men kanskje mest hvem som vil spille interessant partier mot Magnus. Ding og Giri blir vel kjedelig, ihvertfall på brettet. Giri er jo ganske underholdende utenom brettet. Grischuk kommer alltid i tidstrøbbel og har til dels underholdende spill, men det er kanskje ikke så realistisk at han vinner? Wang og Alekseenko kjenner jeg ikke så godt, men tror heller ikke de vinner. Magnus vil helst ha Caruana, dels fordi han respekterer han og dels fordi han har lyst til å sette han mer på plass enn han gjorde sist. Selv frykter jeg en ny runde med 12 remiser hvis det blir. Da tror jeg at jeg står igjen med Nepo eller MVL som begge er sterke nok til å vinne og har et kreativt og underholdende spill.
 18. Kandidatturneringen 2020

  Giri fant remisen ja ..... ;-)
 19. Kandidatturneringen 2020

  Og Nepo vant. Magnus og de andre lurer litt på hvorfor Wang Hao ga opp ...
 20. Kandidatturneringen 2020

  Det ser ut som om Giri spilte bort mesteparten av fordelen med 33.Re2 (både ifølge Stockfish og Leela). Men etter 38 trekk står fortsatt Giri litt bedre, ifølge Leela. Dette trenger ikke være over.
 21. Kandidatturneringen 2020

  Etter dagens runde kommer nok Nepo til å være i ensom ledelse. Han ser ut til å slå Wang Hao, som også hadde +1 før denne runden. Det vil være meget overraskende om Nepo skulle vinne. Men jeg har sett han starte veldig bra tidligere også, før alt bare "raser sammen" i løpet av noen runder, med f.eks. 2 tap på rad. Men det er jo gøy med et par avgjorte partier av og til. Det vil jo også måtte åpne opp litt, da andre må gå for seier også. Ikke minst de som faktisk taper, og havner bakpå.
 22. Kandidatturneringen 2020

  Og så: 0,5 noen få trekk etter. Han er en luring, godeste Fabi.
 23. Kandidatturneringen 2020

  Ja, tror dere Giri vinner mot Caruana? Nærmere +2 nå. Men jeg har sett Caruana lure seg ut av skumlere stillinger enn dette. Han er ikke enkel å slå!
 24. Kunstig intelligens og sjakk

  En kjapp avslutning: 66...b4 67.Kb7 Rc7+ 68.Kb8 b3 69.Rxe6 fxe6 70.Kxc7 Rg1 71.Rh2 Ra1 72.Kd6 Kf7 73.Kc5, med vunnet stilling for svart. Jeg skal ikke komme med en veldig bastant analyse, men synes å gjenkjenne noen trekk fra partiene mellom AlphaZero og Stockfish: Der Stockfish forventet bytter og evaluerte til 0.00, holdt Leela brikkene sine på brettet Leela jobbet med å aktivisere brikkene sine, mens Stockfish forsvarte seg passivt Da det ble avbytter, satt Leela igjen med aktive brikker, mens Stockfish' brikker var mer innelåst Leela var lite opptatt av materiell, men desto mer opptatt av å forbedre stillingen posisjonelt Til slutt løste det seg opp i et sluttspill der Leela sto best
 25. Kunstig intelligens og sjakk

  Interessant nok hadde de to sjakkmotorene veldig ulike strategier for svart etter 47.Rfd1. Leela foreslo motspill med 47...b5 og evaluerte det til +1,59, mens Stockfish' fremste alternativer var uvirksomme trekk som 47...Kf8 og 47...Rg8. Stockfish evaluerte selv begge disse trekkene til deprimerende +2,75 på dybde 44. Partiet fortsatte 47...Rg8 48.Rd7 Kf8 49.Kg4 Rc8 50. Kf5 Ng7+ 51.Ke4 Ne6. Så begynte sjakkmotorenes valg og evalueringer å sprike veldig: 52.Kd5 - et posisjonelt naturlig trekk, men Stockfish mente det var en stor feil. 55...Re8 53.Rg1 c4 54.c3. Nå mente Stockfish at Leela hadde spilt bort mesteparten av fordelen. 54...b5 55.a5. Det siste trekket var knapt på Stockfish' radar før det ble spilt, men det fikk raskt Stockfish' evalueringer til å synke som stein igjen. 55...Ra8 56.Kc6 Rb8 57.Rh1 Re8 58.Rh4. Dette trekket anså Stockfish som svakt - inntil den fikk regnet mer på det. 58...Nxg5 59.Kc7 Ne6+ 60.Kb6 Rb8+ 61.Ka7 Rc8 62.Kb7 Re8 63.Rd5. Igjen et trekk som Stockfish ikke regnet som veldig bra før det ble spilt. Stockfish måtte nå ty til desperate grep: 63...Re7+ 64.Kb6 (ooh, elegant - og nærmest et hån mot svart) Re8 65.Rd6 Rc8 66.Kxa6. Leela og Stockfish har vært uenige om mye, men er samstemte i at nå er svart fortapt:
 26. Kunstig intelligens og sjakk

  Som vi ser, var nå Leela og Stockfish enige om at hvit sto best, men ikke om hvordan partiet ville fortsette. De neste trekkene gikk slik: 41.Nd5 Bxd5 42.Rxd5 Ke8. Nå forventet Stockfish Rf5, men Leela hadde andre planer: 43.Bf6 Rg6 44.Rf1 Ng5 45.Kh4 Ne6 46.g5. Her forverret Stockfish' evalueringer seg markant. Men etter 46...a6 mente pussig nok Stockfish at hvit bare hadde ett trekk som opprettholdt fordelen, mens Leelas evaluering tydet på at hvit hadde flere muligheter. Intuitivt tror jeg mer på Leela: I denne stillingen må da hvit stå bedre, selv uten å finne de helt optimale trekkene?
 27. Kandidatturneringen 2020

  Det ble remis i alle partier i dag, inkludert MVL–Grischuk vist over. Men hvem hadde rett av Stockfish og Leela? Var dette en remis-stilling, eller sto hvit bedre? Spillerne endte i alle fall med remis. Men da jeg lot de to sjakkmotorene prøve seg mot hverandre, viste det seg at Leela vurderte stillingen bedre enn Stockfish (en nærmere analyse finnes i tråden Kunstig intelligens og sjakk).
 1. Load more activity
×