Misfornøyd Carlsen etter første lynsjakkdag: – Jeg spilte fryktelig

Magnus Carlsen fikk en skuffende start på lynsjakkturneringen i Abidjan Grand Chess Tour. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

­Magnus Carlsen gikk på sitt første tap på 70 partier og mistet førsteplassen på verdensrankingen i lynsjakk. 28-åringen har likevel en klar ledelse før siste dag i Abidjan.

av Tarjei J. Svensen

– Jeg følte tidlig at det skulle bli en slik dag, så jeg er bare glad det ikke gikk verre.

Magnus Carlsen leder med 2,5 poeng før siste dag i Abidjan, men var ikke fornøyd med eget spill i lynsjakken. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Det sier Magnus Carlsen i intervjuet med arrangøren etter at han bare klarte å vinne to av ni partier på første dag av lynsjakken i Abidjan Grand Chess Tour. Søndag avsluttes turneringen med de ni siste lynsjakkpartiene.

– Det flyter ikke. Etter tapet mitt for Maxime, synes jeg resultatene var okey. Men i de fleste remisene spilte jeg ganske fryktelig. Jeg er bare glad det er over og vil prøve å omgruppere meg i morgen.

Carlsen avsluttet dagen med fire strake remiser mot Ian Nepomniachtchi, Wesley So, Wei Yi og Hikaru Nakamura.

– Dette er ikke så bra som vi kan forvente fra verdensmesteren, kommenterte stormester Yannick Pelletier på den offisielle sendingen.

Verdensmesteren har likevel en ledelse på 2,5 poeng ned til Maxime Vachier-Lagrave, som påførte ham det første tapet på 70 partier uansett format.

– Det handler ikke så mye om å vinne turneringen heller, men det er en ubehagelig følelselse når du gjør det mye dårligere enn du er kapabel til, sier Carlsen og legger til:

– Jeg skal prøve å spille bedre i morgen, og gjør jeg det så er det fint.

Maxime Vachier-Lagrave imponerte på første dag av lynsjakken, blant annet ved å slå Magnus Carlsen. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Carlsen må likevel se opp for Maxime Vachier-Lagrave, som tok 6,5 poeng på de ni rundene og viste klart best lynsjakkform. Franskmannen vant dessuten møtet med verdensmesteren i andre runde og hadde en fantastisk rekke på fem strake seire.

Carlsens resultater gjør at han så langt har tapt 30 ratingpoeng, og dermed er det Vachier-Lagrave som har tatt over den prestisjefylte førsteplassen på verdensrankingen i lynsjakk.

I 7. runde tapte han imidlertid overraskende for Veselin Topalov, og sikret at det er en klar norsk ledelse før de ni siste lynsjakkpartiene.

Nordmannen står med 20 poeng, mens Vachier-Lagrave har 17,5. Hikaru Nakamura følger på tredjeplass med 16,5 poeng.

Røk etter 70 partier uten tap

Magnus Carlsen tapte et dramatisk lynsjakkparti mot Maxime Vachier-Lagrave i Abidjan. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Det begynner å bli en stund siden Magnus Carlsen sist gang tapte et sjakkparti. Det forrige nederlaget kom faktisk i 7. runde av VM i hurtigsjakk i St. Petersburg i romjulen. Der måtte han ned mot den ukrainske stormesteren Alexander Zubov.

Siden har han gått gjennom 17 hurtigsjakkpartier, 22 lynsjakkpartier og 31 langsjakkpartier uten å tape. Inntil i dag altså.

– Magnus må kanskje ha et par partier for å spille seg varm, mener Pelletier på sendingen.

Nordmannen har fortsatt rekken på 59 klassiske partier uten tap i behold.

DIREKTE: Følg Abidjan Grand Chess Tour direkte via Chess24

Tapet for Vachier-Lagrave kom i et kaotisk parti der Carlsen lenge lå i førersetet. I gjensidig tidsnød tok verdensmesteren for store sjanser og ble straffet.

– Nå kommer Magnus til å gå på tilt, sier stormester Yannick Pelletier.

Det dramatiske partiet kan sees under:

Åpnet med remis mot feltets svakeste

De ti sjakkstjernene under lynsjakkturneringen lørdag. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Carlsen åpnet lynsjakken med remis mot feltets lavest rangerte, egyptiske Bassem Amin. Afrikas beste spiller hadde god kontroll på verdensmesteren i sluttspillet.

Etter tapet for Vachier-Lagrave, måtte Carlsen ta til takke med remis mot Ding Liren.

Det var føsrte i 4. runde at Carlsen klarte å sikre seg et helpoeng. Da brukte han bare 27 trekk på å ekspedere Veselin Topalov.

Magnus Carlsen tok 5 poeng av 9 mulige på første dag av lynsjakken i Abidjan. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Oppgjøret mot tidligere lynsjakkverdensmester Sergey Karjakin, ble svært dramatisk og russeren kunne faktisk vunnet om han hadde funnet 40.d5! i tidsnøden.

Istedet forsvarte Carlsen seg som en helt og klarte etter hvert å dra helpoenget i land.

Magnus Carlsen dominerte i de ni hurtigsjakkpartiene på tre dager i Elfenbenskystens hovedstad. Carlsen tok 15 av 18 poeng og var hele tre poeng foran Hikaru Nakamura. Samtidig passerte han også drømmegrensen på 2900.

Likevel var det en selvkritisk Carlsen som ble intervjuet etterpå.

– Jeg har bedre flyt nå, men det er ikke perfekt enda. Spillet mitt er litt opp og ned, men jeg spiller mer praktisk. Jeg må få opp farten i lynsjakken, fortalte verdensmesteren til arrangørens Maurice Ashley.

Årets Grand Chess Tour består av totalt åtte turneringer, inkludert finalen i London i desember der de fire beste spillerne i sammendraget deltar.

Carlsen skal delta i hele fem av disse – seks hvis han kvalifiserer seg for finalen. Tre av disse er rene lyn- og hurtigsjakkturneringer. Der er førsteplassen på rundt 330,000 norske kroner.

Turneringen i Abidjan er den siste superturneringen Carlsen stiller i før Norway Chess begynner 3. juni.

SE OGSÅ:
(Besøkt 4 092 ganger, 1 besøk i dag)