Magnus Carlsen storspiller igjen – lukter på 2900-grensen

Magnus Carlsen åpnet dag to i Abidjan med å slå Sergey Karjakin. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Magnus Carlsen vant igjen to av tre partier og leder med to poeng etter 6 av 9 partier i Afrika. 2900-grensen er igjen i sikte.

av Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen i kjempeslag i Abidjan og leder etter at seks av ni runder er gjennomført i hurtigsjakken. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Magnus Carlsen virker nesten ustoppelig etter at seks av ni runder med hurtigsjakk er gjennomført i Abidjan Grand Chess Tour. Verdensmesteren vant to partier over Sergey Karjakin og Maxime Vachier-Lagrave på dag to. I torsdagens siste parti ble det remis mot Veselin Topalov.

Dermed leder Carlsen klart med 10 av 12 poeng etter fire seire og to remiser i Elfenbenkystens hovedstad.

Nærmeste utfordrer Hikaru Nakamura gikk på et sjokktap for tabelljumbo Bassem Amin i 4. runde, men hentet seg inn igjen med seier i 6. runde over Ding Liren og er to poeng bak med 8 poeng.

– Tapet mitt var et resultat av at Magnus vinner hvert eneste parti. Man føler at man må vinne hvert parti, forklarte Nakamura etterpå.

Carlsen kan nemlig sikre seg et strålende utgangspunkt før lynsjakken med en bra avslutning fredag. I den raskeste disiplinen er det kun ett poeng for seier, mot to poeng i hurtigsjakken.

DIREKTE: Følg Abidjan Grand Chess Tour via Chess24

Kommentatorene i studio i St. Louis, Tania Sachdev, Yannick Pelletier og Alejandro Ramirez har stadig dratt frem superlativene i beskrivelsen av nordmannens prestasjoner.

– Dette er Magnus Carlsen-show. Han løper fra resten av feltet, sa Sachdev.

Carlsen ble intervjuet av reporter og stormester Maurice Ashley etter seieren over Karjakin i 4. runde.

– Partiet mitt mot Hikaru i går var helt fryktelig, men bortsett fra det har det gått bedre. I dag følte jeg at spillet mitt fløt bra.

Abidjan Grand Chess Tour etter 6 av 9 runder

1 Carlsen 10 poeng (av 12)
2 Nakamura 8 poeng
3 Wei Yi 7 poeng
4-5 Ding, So 6 poeng
6-9 Vachier-Lagrave, Nepomniachtchi, Karjakin, Topalov 5 poeng
10 Amin 3 poeng

Med hurtigsjakk-rating på 2896,8 er han nær ved å bryte 2900-grensen nok en gang.

Han må score ytterligere 2,5 poeng på de tre siste hurtigsjakkpartiene fredag for å holde seg over 2900. Der skal han møte Bassem Amin, Ding Liren og Wei Yi.

Sjakksnakk: «Det er vel ikke helt usannsynlig at Magnus passerer 2900 i rating i morgen?»

Med seier i de tre siste partiene vil han være bare fire poeng unna sin egen verdensrekord i hurtigsjakk på 2919 fra juni i 2017.

Målfattig mot eks-verdensmester

Magnus Carlsen i møtet med Maxime Vachier-Lagrave i 5. runde i Grand Chess Tour i Abidjan. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Tidligere verdensmester Veselin Topalov er langt mindre aktiv enn i sine glansdager, og har ofte slitt i fartsdisiplinene. I 6. runde klarte han imidlertid å stoppe sjakk-kongens seiersrekke.

Carlsen klarte aldri å skape vinstsjanser, selv om han gjorde et hederlig forsøk da han gikk ut av trekkgjentakelsen midtveis.

Det endte i et tårnsluttspill som aldri var mer enn remis.

– En merkelig tabbe

Magnus Carlsen fornøyd etter seieren over Sergey Karjakin i 4. runde i Abidjan. Her med stormester Maurice Ashley. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

I 5. runde kom Carlsen godt ut av den skarpe Najdorf-åpningen mot Vachier-Lagrave, som franskmannen er kjent for å være spesialist på.

– Det ser allerede stygt ut. Jeg liker bare ikke Maximes stilling her, sier Ramirez

– Han må tenke på å trekke i bremsen, sier stormester Yannick Pelletier.

Bonde under til tross: Vachier-Lagrave så senere ut til å klare å holde remis, men kastet bort alt da han overså Carlsens 34. g5!

– En merkelig tabbe. Nå ser det ut til å kollapse. Jeg har ingen anelse om hva han tenkte på her, sier Ramirez.

– Nå er det Magnus Carlsen-show igjen

Magnus Carlsen har følge av Henrik Carlsen under turneringen som spilles på luksushotellet Pullmann, der den tidligere Premier League-stjernen Didier Drogba for øvrig var observert torsdag. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

I torsdagens første parti mot Karjakin så det ut til at russeren ville «parkere bussen» ved å spille solid da Carlsen gikk aggressivt ut med Sicilansk åpning. Så gjorde Karjakin en stygg feil i det 23. trekket. Det tillot Carlsen angrep på dronningfløyen.

– Nå er det i ferd med å bli Magnus Carlsen-show igjen! Jeg kan ikke tro hva Sergey akkurat gjorde, kommenterte stormester Alejandro Ramirez.

Karjakin har imidlertid ikke fått tilnavnet «forsvarsminister» for ingenting.  Etter et par unøyaktige trekk av Carlsen, kom han inn i partiet igjen.

Det skulle imidlertid ikke vare lenge. Få trekk etter fikk Carlsen igjen en vunnet stilling med en springer som dominerte den hvite løperen.

– Moskva kaller. Forsvarsministeren er i trøbbel, spøkte stormester Yannick Pelletier.

Etter bare 35 trekk var det hele over.

– Jeg følte at jeg fra åpningen fikk en fin stilling for hurtigsjakk. Etter hvert ignorerer jeg dronningfløyen, og fokuserer på kongefløyen. Da kunne jeg fokusere på angrep, sier Carlsen etterpå.

– Jeg følte jeg fikk en fin stilling helt gratis, la han til.

Magnus Carlsen inntok ledelsen etter første dag av Abidjan Grand Chess Tour onsdag med seire over Wesley So, Ian Nepomniachtchi og remis mot Hikaru Nakamura. Kun verdens høyest rangerte junior, kineseren Wei Yi, holdt følge med samme poengsum.

Carlsen var imidlertid i trøbbel ved flere anledninger og så seg godt fornøyd med uttellingen.

– Resultatene har definitivt vært bedre enn spillet så langt, men jeg kan åpenbart ikke klage, uttalte 28-åringen etterpå.

Det skal spilles 27 partier totalt i Elfenbenskystens hovedstad – ni i hurtigsjakk og 18 i lynsjakk.

Årets Grand Chess Tour består av totalt åtte turneringer, inkludert finalen i London i desember der de fire beste spillerne i sammendraget deltar.

Carlsen skal delta i hele fem av disse – seks hvis han kvalifiserer seg for finalen. Tre av disse er rene lyn- og hurtigsjakkturneringer. Der er førsteplassen på rundt 330,000 norske kroner.

Turneringen i Abidjan er den siste superturneringen Carlsen stiller i før Norway Chess begynner 3. juni.

SE OGSÅ:
(Besøkt 3 695 ganger, 4 besøk i dag)