Carlsen fikk to dronninger – hylles for spektakulær oppvisning: – Fantastisk

Magnus Carlsen har åpnet med to seire og én remis i Abidjan Grand Chess Tour. Her fra møtet med Wesley So. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Magnus Carlsen er i delt ledelse etter tre runder med hurtigsjakk i Grand Chess Tour i Abidjan. Da han nedspilte kompis og VM-hjelper Ian Nepomniachtchi, dro kommentatorene frem superlativene.

av Tarjei J. Svensen

Det var tidvis litt rusk i maskineriet, men Magnus Carlsen vant likevel to av tre partier på første dag av Abidjan Grand Chess Tour onsdag kveld.

28-åringen har dermed 5 poeng av 6 mulige (to poeng for seier i hurtigsjakk) og er i delt ledelse sammen med den kinesiske juniorstjernen Wei Yi, som møtte svakere motstand. Hikaru Nakamura er ett poeng bak med 4 poeng.

LES OGSÅ: God trekning for Carlsen

Verdensmesteren var i trøbbel ved et par anledninger og kan si seg  godt fornøyd med uttellingen.

– Resultatene har definitivt vært bedre enn spillet så langt, men jeg kan åpenbart ikke klage, sier Carlsen i intervjuet med arrangøren.

Tilskuerne på luksushotellet Pullmann i Abidjan fulgte oppgjøret mellom Magnus Carlsen og Wesley So. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

28-åringen gikk aggressivt ut i det første oppgjøret mot Wesley So. og ofret en bonde i åpningen. Det virket tvilsomt, for amerikaneren stoppet angrepet og fikk av dronningene. Carlsen klarte derimot å lure sin tre år yngre rival i tidsnøden og sikret en god start i Abidjan.

I tredje runde mot regjerende Grand Chess Tour-mester Hikaru Nakamura, var Carlsen hardt presset i en sylskarp stilling med rokader til motsatt fløy. Det amerikanske lynfantomet fant ikke de kompliserte computer­variantene som ville gitt ham klar fordel, og måtte istedet ta til takke med en dårligere stilling da tiden begynte å bli knapp.

Carlsen misset sjansen til å legge press på Nakamura med 19.Td3!, og partiet ebbet ut i remis ved et likt dronningsluttspill.

Magnus Carlsen leverte et kjempeparti mot Ian Nepomniachtchi i hurtigsjakk i Abidjan. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Det var i andre runde mot kompis og tidligere VM-hjelper Ian Nepomniachtchi, at nordmannen viste seg fra sin beste side ved å levere en maktdemonstrasjon av et parti.

Det fikk kommentatorene i Grand Chess Tour-studio i St. Louis til å hylle verdensmesteren.

– For et parti av Magnus! utbrøt internasjonal mester Tania Sachdev.

– Det er fantastisk. What a boss, konstaterte stormester Alejandro Ramirez.

– Oh wow, sa Yannick Pelletier, som er sveitstisk stormester.

Oppgjøret mellom de to kompisene ble et svært komplisert parti. Carlsen endte faktisk opp med å spille med to dronninger på brettet.

Det er noe man ser svært sjelden i internasjonal toppsjakk.

– Et fantastisk parti, seier Jon Ludvig Hammer i en analyse laget for Play Magnus.

Carlsens poengfangst på de tre første rundene gjør at han har innkassert 14 ratingpoeng i hurtigsjakk og dermed klatrer nærmere den magiske 2900-grensen – igjen.

LES OGSÅ: Carlsen: – Jeg har slitt i hurtigsjakk en lang stund

For at han skal klarte å bryte denne allerede nå, må han imidlertid gjøre et nytt umenneskelig resultat ved å ta 7,5 poeng på de ni rundene. Hans egen verdensrekord er på 2919 fra juli i 2017.

I de tre neste rundene torsdag fra kl 19 norsk tid, venter Sergey Karjakin med svart, Maxime Vachier-Lagrave med hvit og Veselin Topalov – også han med hvit.

Abidjan Grand Chess Tour spilles med totalt ni runder hurtigsjakk fordelt på tre dager, mens det gjennomføres 18 runder lynsjakk fordelt på to dager lørdag og søndag.

Ingen norske tv-kanaler har foreløpig sagt seg villig til å sende fra touren. Arrangøren har via Chess24 sending fra kl 18.50 norsk tid og kl 15.50 lørdag og søndag.

Yannick Pelletier, Alejandro Ramirez og Tania Sachdev er de offisielle kommentatorene som sitter i St. Louis, mens karismatiske Maurice Ashley er på plass i Abidjan for å intervjue spillerne.

Årets Grand Chess Tour består av totalt åtte turneringer, inkludert finalen i London i desember der de fire beste spillerne i sammendraget deltar.

Carlsen skal delta i hele fem av disse – seks hvis han kvalifiserer seg for finalen. Tre av disse er rene lyn- og hurtigsjakkturneringer.

Turneringen i Abidjan er den siste superturneringen Carlsen stiller i før Norway Chess begynner 3. juni.

SE OGSÅ:
(Besøkt 2 976 ganger, 1 besøk i dag)