Super-Magnus fortsetter å herje – setter rekorder

Magnus Carlsen dominerte fullstendig i Grenke Chess Classic og vant sin fjerde turnering på rad. Her fra møtet med Maxime Vachier-Lagrave i 9. runde. Foto: Eric van ReemMagnus Carlsen dominerte fullstendig i Grenke Chess Classic og vant sin fjerde turnering på rad. Her fra møtet med Maxime Vachier-Lagrave i 9. runde. Foto: Eric van Reem

(Magnus Carlsen – Maxime Vachier-Lagrave 1-0 /Fabiano Caruana – Levon Aronian remis): Magnus Carlsen klinte til med ny superprestasjon i Grenke Chess Classic. Nå setter han rekorder – og jakter nye.

av Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen har for andre gang i karrieren vunnet Grenke Chess Classic.

Verdensmesteren hadde allerede sikret seieren i Tyskland da Fabiano Caruana og Levon Aronian spilte en rask remis, men forbedret gravdis stillingen sin og tok sin sjette seier over franskmannen etter bare tre timers spill.

– Jeg hadde ikke så mye energi i dag, men jeg fikk hjelp med en gratis bonde, sier en veldig blid verdensmester på arrangørens sending.

Dermed kan Carlsen juble for å ha vunnet sin fjerde strake superturnering.  28-åringen vant Sinquefield Cup som siste turnering før VM-matchen i fjor. I januar satte han rekord ved å vinne Tata Steel Chess for sjuende gang i karrieren.

Magnus Carlsen med trofeet fra Grenke Chess Classic sammen med CEO i Grenke,, Antje Leminsky. Foto: Eric van Reem

Magnus Carlsen med trofeet fra Grenke Chess Classic sammen med CEO i Grenke,, Antje Leminsky. Foto: Eric van Reem

Deretter fulgte han opp med å vinne Shamkir Chess for fjerde gang på like mange forsøk.

Hans seier i dag var hans fjerde strake og dermed overgår ratingprestasjonenen på 2990 den fra Shamkir. Aldri før har Carlsen hatt en bedre ratingprestasjon i en nirundersturnering.

Spekulasjonene om Carlsen kan sette verdensrekord setter ytterligere fart. Med 2875 som notering på neste FIDE-liste, er han bare fattige sju ratingpoeng unna sin verdensrekord på 2882 fra mai 2014. Det betyr at Carlsen kan slette rekorden i Norway Chess som begynner første uke i juni. Der kan 6,5 poeng eller mer være nok.

Carlsen måtte svare på om han tenker på slike rekorder.

– Noen har spurt meg privat om jeg kan nå 2900. Da har jeg alltid svart nei, jeg tror ikke det. Men nå begynner det halvveis å bli et mål, siden jeg har funnet ut hvordan jeg kan spille bra, innrømmer verdensmesteren på arrangørens sending.

Klarer Magnus Carlsen å nå 2900 i rating i 2019?

  • Ja (48%, 362 Votes)
  • Nei (27%, 205 Votes)
  • Ja, men ikke i år. (25%, 187 Votes)

Antall stemmer: 754

Loading ... Loading ...

Sist gang Carlsen vant fire turneringer på rad, var i 2015/2016. Verdensmesteren virker å være i superform og kan sikte seg inn mot nye rekorder. En av dem er rekken med seks strake turneringsseire, som han tok i 2012/2013.

28-åringen utvider også sin stadig mer imponerende rekke av partier uten tap. Den teller nå 59 partier siden forrige nederlag 31. juli 2018.

– En katastrofe for Vachier-Lagrave

Magnus Carlsen møtte Maxime Vachier-Lagrave for 23. gang i klassisk sjakk. Foto: Eric van Reem

Magnus Carlsen møtte Maxime Vachier-Lagrave for 23. gang i klassisk sjakk. Foto: Eric van Reem

Dersom Carlsen slår sin tidligere VM-hjelper, vil det ta ratingen hans til 2875. Det er bare sju poeng bak sin egen verdensrekord.

Det har han gode sjanser til. Allerede etter 20 trekk konkluderte Jan Gustafsson og Peter Leko på Chess24s sending med at Vachier-Lagraves stilling omtrent var tapt.

– Det er en katastrofe for ham, sa Gustafsson.

Av ukjente grunner ga franskmannen nemlig opp en bonde i åpningen – uten noen form for kompensasjon.

– Det er helt vilt. Jeg er i sjokk, sa Leko om den mystiske tabben.

– Man kan ikke ta fra noe fra Magnus. Han kan bare ta det som står i slag, understreker Gustafsson, som i de to siste VM-matchene har vært en av nordmannens hjelpere.

Carlsen beholdt merbonden inn mot sluttspillet, og fikk til slutt et lett vunnet dronningsluttspill.

Grenke Chess Classic 2019 9.runde

Magnus Carlsen – Maxime Vachier-Lagrave 1-0
Fabiano Caruana – Levon Aronian ½-½
Keymer – Vallejo 0-1
Anand – Svidler ½-½
Naiditsch – Meier 1-0

1. Carlsen 7,5 poeng
2. Caruana 6 poeng
3-4 Naiditsch, Vachier-Lagrave 5 poeng
5-7 Anand, Svidler, Aronian 4,5 poeng
8 Vallejo 4 poeng
9-10 Meier, Keymer 2 poeng

Magnus Carlsen åpnet Grenke Chess Classic med lange sliteseire over Vincent Keymer og Francisco Vallejo Pons. Deretter slakket han litt av på farten med tre strake remiser mot Fabiano Caruana, Viswanathan Anand og Arkadij Naiditsch.

Da turneringen forflyttet seg fra Karlsruhe til Baden-Baden, satte 28-åringen på turboen.

Først lurte han hjemmehåpet Georg Meier i sluttspillet. Deretter knuste han både Levon Aronian og Peter Svidler. Sistnevnte var inntil da en av bare to spillere i verdenstoppen som Carlsen fortsatt hadde negativ score mot.

Verdensmesterens neste turnering er åpningen av Grand Chess Tour som starter med lyn- og hurtigsjakkturneringen i Abidjan, Elfenbenskysten 6. – 13. mai. Det er første gang i sjakkhistorien at en regjerende verdensmester deltar i en turnering på det afrikanske kontinentet.

– Det har vært en stund siden har deltatt i Grand Chess Tour, så jeg ser fram til det ettersom jeg spiller så godt i langsjakk om dagen, svarte Carlsen, ifølge NTB.

SE OGSÅ: 
(Besøkt 4 552 ganger, 1 besøk i dag)