Carlsen herjet i Shamkir – vant én runde før slutt etter mesterverk

Magnus Carlsen i 8. runde mot Sergey Karjakin i Shamkir. Foto: shamkirchess.comMagnus Carlsen i 8. runde mot Sergey Karjakin i Shamkir. Foto: shamkirchess.com

Verdensmesteren utspilte Sergey Karjakin i 8. – og nest siste runde og sikret seg årets andre strake turneringsseier.

av Tarjei J. Svensen

For fjerde gang på like mange forsøk har Magnus Carlsen vunnet superturneringen Shamkir Chess, kjent som Vugar Gashimovs minneturnering.

Det er klart etter at han nedspilte Sergey Karjakin med svarte brikker i 8. runde og tok sin fjerde seier i Shamkir.

Før siste runde tirsdag, leder Carlsen med 1,5 poeng. Dermed blir det siste partiet med hvit mot Alexander Grischuk rene sjarmøretappen.

-Jeg forventet ikke dette i det hele tatt. Det er svært sjelden man vinner en turnering én runde før slutt, sier Carlsen på pressekonferansen.

Seieren i Shamkir er prestasjonsmessig det beste Carlsen har prestert i en lukket turnering på fire år. Ratingprestasjonen på åtte partier er fantastiske 2962.

-Jeg vet ikke om partiet i dag var veldig godt, men det var veldig interessant. I går var det også interessant mot Anish, selv om jeg var litt misfornøyd med at jeg ikke klarte å fullføre det helt, sier Carlsen på pressekonferansen etter partiet.

Seieren over Karjakin kommer dagen at han søndag nedspilte Anish Giri i et parti stormesteren Rauf Mamedov omtalte som årets beste.

-Det har vært veldig morsomt de siste to dagene, gliser Carlsen.

28-åringen tjener 12 ratingpoeng på prestasjonen i Shamkir, og med 2856,8 er han nå over 40 poeng foran Fabiano Caruana på verdensrankingen.

Carlsen har hatt en strålende turnering i Shamkir og står med seire over Viswanathan Anand, David Navara, Anish Giri og nå Sergey Karjakin. Verdensmesteren har allerede satt ny personlig rekord og står med 49 partier uten tap.

Akkurat som i møtet med Anish Giri i 7. runde, ofret Carlsen en bonde i dagens oppgjør mot Karjakin. Få trekk senere klarte han å lokke russeren til å svekke kongestillingen.

Verdensmesteren hadde sjansen til å ta trekkgjentakelse og sikre remis, men valgte i stedet å legge ytterligere press på hvit med det sterke 30…Dg6!. I stadig økende tidsnød, ble vondt til verre og Karjakin ga opp etter 39 trekk.

Carlsen skal allerede 20. april i aksjon i Grenke Chess Classic i Tyskland. Det ser 28-åringen frem til.

-Når man har et godt resultat, vil man bare fortsette å spille.

(Besøkt 3 958 ganger, 1 besøk i dag)