Remisrekken fortsetter for Carlsen: – Jeg er frustrert

REMIS: Magnus Carlsen og Fabiano Caruana i det 9. VM-partiet i London. Foto: World ChessREMIS: Magnus Carlsen og Fabiano Caruana i det 9. VM-partiet i London. Foto: World Chess

(Magnus Carlsen – Fabiano Caruana ½-½): Magnus Carlsen lykkes med å overraske Fabiano Caruana i åpningen og fikk klar fordel, men heller ikke i dag klarte han å få ballen i mål. Det frustrerer verdensmesteren.

av Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen overrasket Fabiano Caruana i åpningen og fikk klar fordel på brettet og klokka. Heller ikke i dag holdt det til mer enn remis.

– Det var egentlig veldig bra en stund, så gikk det litt skeis etter hvert. Det var litt dumt, sier en tydelig skuffet Carlsen til VG og legger til:

– Jeg er frustrert i dag.

Dermed står det fortsatt uavgjort etter at ni av tolv partier er spilt av VM-matchen i London: 4,5-4,5.

– Det er fint for Fabi at det fungerte til slutt. Han fortjente å slite for måten han spilte på, og det er bra at han slapp det mot Magnus. Det er en heldig dag for ham, konkluderer superstormester Anish Giri på Chess24.

– Ytterligere en sjanse til Magnus som gikk tapt for Magnus, men det er tre partier igjen, sier Hans Olav Lahlum på VGs sjakksending.

Med remisen settes det en rekord i VM-sammenheng. Aldri før har de ni første partiene i en VM-match endt med poengdeling.

I 1995 endte de åtte første partiene mellom Garry Kasparov og Viswanathan Anand remis. Rekorden for flest remiser på rad i løpet av en match, ble satt av Kasparov og Karpov i 1984-1985 med 17.

Magnus Carlsen har slitt med å få ut av åpningene med hvit. I dag hadde han derimot grunn til å være fornøyd. Verdensmesteren overrasket med det sjeldne trekket 9.Lg5 i Engelsk.

Det fikk Caruana til å tenke – lenge. På et tidspunkt var han opp mot 50 minutter foran på klokka. Carlsen fikk en behagelig stilling, selv om det viste seg å være vanskelig å utnytte stillingen med ulikefargede løpere.

– Det er lett å bli overbegeistret her. Det er ikke mye han har, men det er noe, uttalte Peter Svidler på Chess24.

Med svarte brikker valgte Caruana å gå inn i et ulikefarget løpersluttspill, noe som sikret hvit en varig fordel. Avgjørelsen ble møtt med undring hos stjernekommentatorer som Anish Giri, Peter Svidler og Alexander Grischuk hos Chess24.

– Det er et utrolig spesielt valg å ta på f3 her, selv om du tror at du etter hvert klarer å holde det. Generelt sett gir man Magnus akkurat det han vil oppnå: En stabil fordel gjennom hele partiet uten noen måte å utligne på, mener Svidler.

Selv om det var materielt likt, besto Carlsens fordel i en sterkere løper i diagonalen, mens Caruanas svartfelter hadde begrenset mobilitet.

Da Carlsen spilte 25.h5, mente blant annet den norske supercomputeren Sesse at fordelen var forduftet.

– Han har sett at situasjonen har snudd fullstendig, og det kommer til å irritere ham, sier Jon Ludvig Hammer på VGs sending.

Etter hvert ebbet det ut i et dødt sluttspill med ulikefargede løpere.

– Det er ikke så lett å forbedre stillingen min, selv om det ser veldig pent ut. Så gjorde jeg et tåpelig trekk som ledet til remis, sier Carlsen om trekket.

Fikk kutt ved øyet

Tirsdag delte Magnus Carlsen følgende bilde på Instagram.

«The match is heating up»

View this post on Instagram

The match is heating up

A post shared by Magnus Carlsen (@magnus_carlsen) on

Det viser seg at merket under øyet kom av en smell han pådro seg under en fotballkamp på fridagen. Den «skyldige» er NRKs reporter Emil Guklid.

– Det vises ikke så mye som vi fryktet. Det er et lite kutt over øyelokket. Vi bare la på noen strips, uttalte lege Brede Kvisvik til VG.

Nå rykker vi enda næmere en nervepirrende VM-avslutning i London der Caruana har fordelen av to hvite partier – blant annet i det siste 12. partiet.

Ved poenglikhet blir det omspill med hurtigsjakk og eventuelt lynsjakk. Der er de fleste eksperter enige om at Carlsens sjanser til å beholde VM-tittelen økes.

Nordmannen har vist seg å være omtrent uslåelig i omspill. Siden 2007 har han vunnet ni av ni omspill, senest mot Anish Giri i Wijk aan Zee i januar.

– Jeg tenker ikke på omspillet nå. Hvis vi kommer dit, så skal jeg tenke på det. Men det er mye sjakk som skal spilles før det. Jeg er ikke enig med de fleste som snakker om sjansene, sier Caruana på spørsmålet på pressekonferansen.

Caruana har nå to hvite partier igjen.

(Besøkt 3 654 ganger, 1 besøk i dag)