Carlsen slapp med skrekken igjen: – En veldig stor sjanse som glapp for Fabiano

Fabiano Caruana fikk en stor fordel over Magnus Carlsen i det 8. partiet, men nok en gang endte det i poengdeling. Foto: World ChessFabiano Caruana fikk en stor fordel over Magnus Carlsen i det 8. partiet, men nok en gang endte det i poengdeling. Foto: World Chess

(Fabiano Caruana – Magnus Carlsen ½-½): Magnus Carlsen var nok en gang i skikkelig trøbbel, men igjen slapp verdensmesteren unna med et halvpoeng.

av Tarjei J. Svensen

– En veldig, veldig stor sjanse som glapp for Fabiano, sier Peter Svidler på Chess24.

Remissyken fortsetter for Magnus Carlsen og Fabiano Caruana i London. Etter åtte av tolv partier er det fortsatt målløst og stillingen er 4-4.

Det er Carlsens 13 strake remisparti. Aldri før i karrieren har han hatt en så lang rekke med remiser. Selv om han sliter med å vinne for tiden, kan han glede seg over at han heller ikke taper. Nok en gang redder han et halvpoeng fra en dårlig stilling.

Det er dessuten Carlsens 21. strake parti uten tap for sin amerikanske VM-motstander. Nå rykker vi enda litt nærmere et nervepirrende omspill, akkurat som mot Sergey Karjakin i New York.

– Hvis det kommer til ekstraomganger, så skal jeg være klar for det og gjøre det beste ut av det. Det er fortsatt mye sjakk som skal spilles, og før vi kommer til det tidspunktet, så er det mye som kan skje. Vi har begge to hvite partier, men i dag er jeg fornøyd med remis med svart fra det som var en farlig stilling. Men det er fordi det er et godt resultat generelt sett, ikke fordi jeg er nærmere omspill, sier Carlsen på pressekonferansen.

I dag var nordmannen igjen i trøbbel. Den norske supercomputeren Sesse mente på et tidspunkt at Caruana hadde en fordel på 2,5 få trekk etter at Carlsen klinte til med det aggressive g7-g5.

Men Caruana er ingen computer, og noen trekk senere klarte svart å utligne. Nordmannen kunne trekke et lettelses sukk. Remis nummer åtte ble klar etter 38 trekk og like under fire timers spill. Carlsen er naturlig nok lettet over å slippe unna.

– Det var et veldig tøft parti. Han spilte en variant som jeg egentlig hadde forventet at han skulle gjøre som er veldig skarp. Så husket jeg ikke hva jeg skulle gjøre, så ble det veldig skarpt og jeg greide ikke åse hva jeg skulle gjøre. Så måtte jeg bare forsvare meg, men det greide jeg på en bra måte, sier verdensmesteren til VG.

– Carlsen-fans kan være ganske lettet, for dette var prekært på et tidspunkt. Det at Magnus slipper unna her nok en gang, er et svakhetstegn fra Caruana at han ikke får ballen i mål. Det er også et svakhetstegn for Magnus at han havner i trøbbel, sier Jon Ludvig Hammer på VGs sjakksending.

Norgestoeren mener Caruana var mye bedre forberedt.

– Magnus spilte mye bedre sjakk en Caruana i dag på tross av at han havnet i så mye trøbbel, fordi det meste av det positive Caruana gjorde kom av hjemmeanalyser.

Mye av spenningen er knyttet til åpningstrekket. Caruana gikk nok en gang for 1.e4, mens Carlsen svarte med Sicilansk. Denne gangen gikk amerikaneren for 3.d4 og det endte opp i Sveshnikov-varianten, som er kjent for å være langt mer livlig enn Rossolimo-varianten, som ble spilt tidligere i matchen.

– Den livligste åpningen siden det første partiet, mener Peter Svidler på Chess24s åpning da vi for første gang fikk Sveshnikov-varianten i Siciliansk.

– Magnus er en universell spiller og spiller på høyt nivå i alle typer stillinger. Men vi har ikke sett ham så aggressiv på mange år, sier Sopiko Guramishvili på Chess24.

Carlsen virket svært villig til å ta risiko. I det 18. trekket klinte han til med det aggressive g7-g5, et trekk computerne ikke var særlig begeistret for. Det var derimot Svidler.

– Herlig, sier russeren om det aggressive trekket.

Da Caruana også fant det sterke 21.c5!, begynte mange nordmenn å bli bekymret. Skulle dette bli Caruanas første seier over verdensmesteren på nesten 3,5 år?

Nei, ble det raskt klart. 25-åringen fra Brooklyn spilte istedet 24.h3, som ga bort hele fordelen.

– Nå tror jeg han puster lettet ut, sier Simen Agdestein på VGs sjakksending.

– En voldsom lettelse for Carlsen, sier Svidler.

Reagerte på støy under partiet: – Åpenbart uakseptabelt

Rett før Caruana spilte det tvilsomme h3, viste NRKs bilder at begge spillerne kikket oppgitt ut i lokalet. Til VG forklarte Caruana at han reagerte på en radio i lokalet på russisk.

– Det var en mikrofon som ble skrudd på i lokalet, sier Caruana.

– Det var heldigvis ingen trekk i det minste, spøkte Carlsen, som sikter til en episode fra Kandidatturneringen i mars der en arrangørtabbe gjorde at spillere kunne høre kommentatoren.

– Det er åpenbart uakseptabelt, men jeg er sikker på at arrangøren er klar over det. Det var folk som snakket. Det var ikke så veldig klart. Heldigvis. Arrangøren er nok klar over det, og vil fikse det, sier Carlsen på pressekonferansen.

Til VG forklarer Nana Alexandria, en av dommerne under matchen, at de skal undersøke hendelsen og sørge for at det ikke skjer igjen.

– Det varte ikke så lenge, men det forstyrret selvfølgelig spillerne. Heldigvis var de ikke i tidstrøbbel.

Tirsdag kommer en ny fridag. Niende parti spilles dermed onsdag fra kl 16 norsk tid.

(Besøkt 2 623 ganger, 1 besøk i dag)