Carlsen nøytraliserte Caruana etter strålende åpningsspill

Magnus Carlsen, på dagen 5 år etter sin første seier mot Viswanathan Anand i Anand, i oppgjøret mot Fabiano Caruana i London. Foto: World ChessMagnus Carlsen, på dagen 5 år etter sin første seier mot Viswanathan Anand i Anand, i oppgjøret mot Fabiano Caruana i London. Foto: World Chess

(Fabiano Caruana – Magnus Carlsen ½-½): Magnus Carlsen hadde ingen problemer med å forsvare seg da Fabiano Caruana gikk rett i angrep med et bondeoffer i trekk seks. Nå venter to partier med hvite brikker.

av Tarjei J. Svensen

Dermed er det fortsatt målløst: 2,5-2,5 etter at 5 av 12 partier er spilt i London.

– Det var en lang forberedelse fra hans side. Men jeg var ikke så redd for stillingen som oppsto. Jeg følte at jeg måtte ha minst tilstrekkelig kompensasjon med løperparet mitt. Etter det så jeg for muligheter til å spille for fordel, men jeg fant ikke noe klart. Da ble det til slutt et sluttspill som jeg sto bonde over. Men kongestillingen min var så dårlig, sier Magnus Carlsen til NRK.

– Et velspilt parti med fyrverki, sier Fabiano Caruana til NRK etter partiet.

Carlsen virket godt fornøyd etterpå og fikk nok en gang presse og tilskuere til å le med følgende svar på hvem som er hans favorittspiller:

Fem strake remiser i London for Magnus Carlsen og Fabiano Caruana. Nå venter to hvite partier på rad. Foto: World Chess

Fem strake remiser i London for Magnus Carlsen og Fabiano Caruana. Nå venter to hvite partier på rad. Foto: World Chess

Allerede fra åpningen var det klart at den amerikanske 26-åringen var ute etter kamp. Caruana ofret bonde med det hyper-aggressive 6.b4.

Carlsen har møtt trekket én gang før i karrieren: I et parti mot nederlandske Daniel Stellwagen i 2005, endte det remis. Denne gangen ble det en enda skarpere variant.

Dermed var fyrverkeriet i gang.

– Jeg kan ikke huske sist gang vi fikk en så skarp åpning i VM-historien, sier stormester og medredaktør i Norsk Sjakkblad Jonathan Tisdall, som er på plass i London.

– Endelig har de gitt oss en virkelig morsom og taktisk stilling etter 10 trekk, kommenterer Peter Svidler på Chess24s sending.

I VGs sjakkstudio var stormesterduoen Simen Agdestein og Jon Ludvig Hammer allerede bekymret.

I det 12. trekket fant Carlsen imidlertid det viktig 12…b4 – det eneste trekket som gjør at han har kontroll.

– Jeg følte at jeg kom godt ut av åpningen. Jeg håpet å kunne legge litt press på han. Jeg synes ikke jeg spilte så spesielt bra i dag. Det var ikke mange vanskelige beslutninger, sier Carlsen.

– Jeg har gjort det ganske bra i åpningsduellene så langt.

Etter hvert begynte Carlsen imidlertid å ta over – og til og med skaffe seg en fordel etter dronningbyttet. Selv om han sto bonde under, var brikkene såpass aktive.

Det ebbet imidlertid ut i en ganske lik stilling. Partiet var over etter bare 34 trekk og rundt tre timers spill.

Fyverkeripartiet kommer etter etter et skuffende oppgjør i fjerde runde der verken Carlsen eller Caruana klarte å skape vinstsjanser.

Carlsen brukte fridagen til å spille fotball sammen med teamet sitt. Det gjorde han i Roma-drakt, noe som ble plukket opp av den italienske storklubben.

Etter fridagen fikk amerikaneren trolig tid til å tenke på videotabben der noen av åpningsforberedelsene ble avslørt. Episoden har vært den store snakkisen i sjakkverdenen de siste dagene.

NRK melder i dag at Caruana ikke var klar over videoblemmen før han var ferdig med sitt parti tirsdag. Dermed har teamet trolig tatt en avgjørelse om å ikke forstyrre Caruana i forkant av partiet.

Heller ikke i dag ønsket spillerne å gi noen ytterligere kommentarer angående videoen.

Magnus Carlsen får nå fordelen med å serve først i det to neste partiene. Da spiller han med hvite brikker og får en mulighet til å skaffe seg et viktig forsprang før det som kan bli en nervepirrende avslutning på The College i Holborn-distriktet i London.

(Besøkt 1 823 ganger, 1 besøk i dag)