Kan ha avslørt Caruanas hemmeligheter i oppsiktsvekkende video: – En fryktelig tabbe

Avslører Fabiano Caruana seg her? Foto: Skjermdump Youtube/@hartmannchess/TwitterAvslører Fabiano Caruana seg her? Foto: Skjermdump Youtube/@hartmannchess/Twitter

En video fra Fabiano Caruanas forberedelser til VM-matchen mot Magnus Carlsen, ble i natt norsk tid publisert på Youtube. Bare timer senere ble den fjernet. Nå kan den ha gitt Carlsen-leiren verdifull informasjon om motstanderens åpninger.

av Tarjei J. Svensen

En av de viktigste jobbene for en profesjonell sjakkspiller, består i å pønske ut nye ideer i sjakkåpninger. De beste spillerne kan ha én eller flere medhjelpere, i tillegg til betydelig datakraft, til å jobbe for seg. Hvilke åpninger som analyseres, er hemmelig for å kunne overraske motstanderen.

Noen ganger kan man vinne partier ene og alene basert på en såkalt prepp, eller en åpningsforberedelse. Nylig la Play Magnus ut en video fra Kragerø der hele Magnus Carlsens team var samlet til VM-forberedelser. Da var imidlertid store deler av videoen sladdet.

I natt publiserte St. Louis Chess Club en video som viser Fabiano Caruanas forberdelser sammen med sine sekundanter Lenier Dominguez, Christian Chirila og Alejandro Ramirez på Rex Sinquefields landsted utenfor St. Louis. At det var akkurat disse stormestrene som hjelper amerikaneren, overrasker ingen. Langt mer oppsiktsvekkende er scenen som tilsynelatende viser databasen med åpninger som teamet forbereder.

Blant åpningene som vises i databasen, er en rekke varianter i Caruanas spesialitet, Russisk forsvar (Petroff). I tillegg vises varianter i Dronninggambit og Grünfeld.

Sjakkspatist i Chess Life, John Hartmann, var en av de første som stusset over videoen. Kort tid senere var videoen imidlertid fjernet fra Youtube. Matt & Patt rakk imidlertid å se videoen.

Olimpiu G. Urcan rakk imidlertid å lage en såkalt gif av det viktigste øyeblikket i videoen.

Spørsmålet som reiser seg er om det er en bevisst forsøk på å villede Carlsen-leiren, eller om det ikke var meningen at den skulle publiseres. Nå mener imidlertid flere at dette var en video som aldri var planlagt publisert.

– Jeg er helt sikkert at det er en tabbe. De har feilaktig avslørt ganske mye, sier stormester og sjakkjournalist Ian Rogers til NRK.

– Jeg tror dette var en kjempetabbe, intet mindre, sier Simen Agdestein under VGs sending.

En av verdens ledende sjakkjournalister, amerikanske Mike Klein i chess.com, er enig og kaller det overfor NRK en «honest blunder».

– Dette er en ganske stor greie. Jeg har snakket med en i teamet til Fabiano Caruanas camp. Det er ganske klart her at det var en tabbe. Det er ingen hemmelig plan for å lure Carlsen. Man jobber i flere måneder for å forberede hemmeligheter, men her er det dessuten en lang liste av hemmeligheter som er avslørt. Jeg tror de er ganske nervøse nå, sier Klein.

Jon Ludvig Hammer, som selv har jobbet som en av Carlsens sekundanter, tror ikke lekkasjen var bevisst.

– Jeg er bortimot hundre prosent sikker på at det er en tabbe, sier norgestoeren til Dagbladet.

Det er foreløpig uklart hvor stor nytte avsløringen vil ha for Magnus Carlsen.

– Jeg tror det er reelt. Jeg vet at det er fort gjort å gjøre sånne tabber når man filmer. Det har vært nære på at vi også har gjort noen sånne tabber selv også. Det er mye større sannsynlighet for at de har gjort en glipp, enn at de har gjort det med vilje sier, sier Carlsen-manager Espen Agdestein til NRK.

NRKs reporter Ole Rolfsrud fikk i løpet av sjakksending tak i Caruanas manager Mehreen Malik, men derfra var det taust.

– Ingen kommentar i det hele tatt, sier hun.

De to VM-duellantene har foreløpig ikke kommentert videoen, men vil ganske sikkert få spørsmål om det på pressekonferansen etter det fjerde partiet.

(Besøkt 2 438 ganger, 1 besøk i dag)