Ny remis: – Magnus kunne pint meg litt mer

Magnus Carlsen i det tredje VM-partiet mot Fabiano Caruana i London. Foto: World ChessMagnus Carlsen i det tredje VM-partiet mot Fabiano Caruana i London. Foto: World Chess

(Fabiano Caruana – Magnus Carlsen ½-½): For andre gang i London, holdt Magnus Carlsen relativt enkelt remis mot Fabiano Caruana. Men nok en gang klarte verdensmesteren å presse med svarte brikker.

av Tarjei J. Svensen

– Jeg syns jeg sto ubehagelig fra åpningen, men så greide jeg å utligne. Plutselig fikk jeg fordel i sluttspillet. Jeg skulle gjerne gjort mer ut av det, sier Carlsen til NRK etter partiet.

Det så nemlig ut til å gå mot en tidlig remis da Caruanas betydelige åpningsfordel ebbet ut i en ganske lik stilling. Som så ofte før klarte Carlsen imidlertid å skape press ut av nesten ingenting. Deretter spilte han neppe de beste trekkene i løper-og-springer-sluttspillet som oppsto.

Det skulle ta litt over 4 timer og 49 trekk før også det tredje partiet endte med poengdeling.

– Magnus kunne pint meg litt mer, sier Caruana på pressekonferansen.

Åpningen var den samme som i det første partiet, helt til Carlsen avvek med sitt sjette trekk.

Etter 15 trekk mente computeren at Caruana hadde en fordel på nesten en hel bonde.

– Jeg hadde feilvurdert stillingen. Jeg var nære utligning, men da vi først kom dit, følte jeg at jeg stod betydelig dårligere. Jeg trodde det ble en lang dag på jobben, sa Carlsen til NRK.

Med tre remiser er stillingen 1,5-1,5. Det er også tredje gang det er svart som presser hvit, uvanlig på dette nivået. For oppgjørene mellom Caruana og Carlsen er det derimot langt vanligere. Av de 15 avgjorte partiene, har sju av dem endt med seier til svart.

I en periode fra 2014 til 2015 ble 5 av 6 avgjorte partier vunnet av svart. Da spillerne ble spurt om dette under pressekonferansen, uttalte Carlsen at det i London er snakk om tilfeldigheter. Selv virker han å være sånn passe fornøyd med status så langt.

– Resultatene mine er ok, men jeg har fortsatt mye å gå på, sier Carlsen til NRK.

– Jeg sa j’adoube

Under NRKs sjakksending gjorde villmann og sjakkentusiast Lars Monsen seerne oppmerksom på at Carlsen rørte en springer uten å flytte den. Regelen sier at dersom man tar i en brikke uten å si «j’adoube», så må man flytte den.

Ut i fra de første bildene, var det imidlertid ikke tydelig om han faktisk gjorde det. Helt til NRK publiserte dette klippet:

Det bekreftet også Carlsen på pressekonferansen etterpå.

– Jeg sa «j’adoube», så det skjedde ingenting, sa en lettere irritert Carlsen, som også senere grep ordet og påpekte at det er to dommere som har tilgang på video og passer på det som skjer i spillehallen.

– Jeg skjønner ikke hva alt fuzzet er om, sa Carlsen.

Tirsdag kl 16 er det derimot Magnus Carlsen som skal ha hvite brikker igjen i det 4 av i alt 12 VM-partier i London.

(Besøkt 1 987 ganger, 1 besøk i dag)