Carlsen fikk ingenting til etter Caruana-overraskelse: – Jeg er ikke fornøyd med dette

Magnus Carlsen, for første gang i grå dress, i dagens andre VM-parti mot Fabiano Caruana. Foto: World ChessMagnus Carlsen, for første gang i grå dress, i dagens andre VM-parti mot Fabiano Caruana. Foto: World Chess

(Magnus Carlsen – Fabiano Caruana 1/2-1/2):  Om Magnus Carlsen vant gårsdagens åpningsduell fredag, var det Fabiano Caruanas til å gå seirende ut av den i dag. Det andre VM-partiet i London ble en liten nedtur for den regjerende verdensmesteren.

av Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen overrasket med 1.d4 i åpningen, men i det 10. trekket var det Fabiano Caruanas tur til å komme med en overraskelse. Dermed klarte verdensmesteren aldri å legge press på sin motstander i det andre VM-partiet på The College i London, slik han gjorde i det første partiet.

Tvert i mot var det amerikaneren som lenge hadde fordel, både på brettet og klokka. Likevel ble det en ny poengdeling uten veldig store problemer for Carlsen. Partiet var over etter 49 trekk og like over tre timers spill.

– Jeg er ikke fornøyd med dette, men det er bedre enn å tape, sier verdensmesteren til NRK etter partiet.

Carlsen forteller at det var svarts 10. trekk som overrasket ham.

– Dette var ikke veldig bra. Jeg ble overrasket i åpningen. Jeg trodde jeg hadde sjanse til å få liten fordel, men jeg feilberegnet noe. Så måtte jeg tigge om remis, men det gikk uten problemer.

Dermed har Carlsen startet med to remiser, akkurat som i Chennai og i New York. I Sotsji i 2014 vant han det andre partiet med hvit, men Viswanathan Anand slo tilbake etterpå.

NRK-ekspert Torstein Bae påpekte på Twitter den fantastisk scoren som Carlsen har i partier med hvit i 2018. På 31 partier står han med 14 seire, 17 remiser og null tap. For å finne forrige gang Caruana slo Carlsen med svarte brikker, må vi gå helt tilbake til midten av 2o14. Men ingen har altså klart å vinne så langt i VM i London.

– Har trukket i nødbremsen

Med tanke på gårsdagens maratonoppgjør på 7 timer og 115 trekk, Carlsens femte lengste parti i karrieren, var det store forhåpninger til at nordmannen på ny ville forsøke å presse motstanderen i et langt parti. Slik skulle det ikke bli.

Den norske sjakkhelten brukte svært lang tid i åpningen, og Caruana var på et tidspunkt en hel time foran på klokken. Det var et tegn på at ting ikke gikk helt som planlagt.

Carlsen fikk så muligheten til å gå inn i en kritisk variant og ofre springeren på f7. Han valgte fornuftig nok å ikke gå inn i det.

– Han har trukket i nødbremsen nå, sier Jon Ludvig Hammer på VGs sjakksending da han istedet valgte Lf3.

Simen Agdestein er nådeløs om sin tidligere elevs åpningsspill.

– En total fiasko for hvit, sier stormesteren, også det på VGs sending.

Senere begynte Caruana å skape noe som kunne se ut som en liten fordel.

– Magnus er under press, sier Hammer.

Det hele endte opp i et tårnsluttspill der rollene fra det første partiet var snudd om. Denne gangen var det Caruana som hadde presset og spilte på vinst med bedre bondestruktur. Carlsen hadde imidlertid god kontroll og forsvarte det hele til remis.

– Caruana presset i hele partiet og har ikke gjort noe dårlig trekk. Men det gjorde ikke Magnus heller, sier Torstein Bae på NRKs sending.

Søndag har VM-duellantene fri. Carlsen skal da blant annet bruke fridagen på å se Chelsea-Everton i Premier League sammen med kompiser fra Norge.

Mandag er det Caruanas tur til å spille med hvite brikker igjen.

(Besøkt 1 742 ganger, 1 besøk i dag)