GUIDE: Slik følger du Magnus Carlsen og Fabiano Caruana i sjakk-VM

Endelig er det klart for VM-match igjen! Hvor er du når Magnus Carlsen forsvarer VM-tittelen? Foto: World Chess

Det er en drøss av muligheter om du vil benke deg foran tv- eller dataskjermen for å følge Magnus Carlsen og Fabiano Caruana i VM. Her er noen av dem.

av Tarjei J. Svensen

Fredag kl 16 utføres første trekk i London når Magnus Carlsen skal forsvare VM-tittelen mot Fabiano Caruana. Her hjemme sender som vanlig NRK og VG TV Magnus Carlsens forsvar av VM-tittelen trekk for trekk direkte.

Dersom du befinner deg i utlandet, vil du derimot få problemer med å få tilgang til disse, så da finnes det også en rekke internasjonale alternativer. Her kommer en oversikt.

NRK

NRKs faste trio: Torstein Bae, Line Andersen og Heidi Røneid. Foto: NRK

NRKs faste trio: Torstein Bae, Line Andersen og Heidi Røneid. Foto: NRK

Statskanalen har vært ledende i dekningen av sjakk, noe de har fått flere priser for. Line Andersen leder som vanlig det hele og viderefører mye av det som er kjent fra tidligere. Det faste panelet blir det samme som før. I tillegg til Andersen, er Torstein Bae som vanlig eksperten som skal forklare seerne trekkene. Heidi Røneid fanger opp det som engasjerer hos publikum.

– Det blir veldig likt tidligere sendinger, men vi forsøker likevel å skru det til litt og forsøker å fornye oss på noe. Blant annet har vi nytt studio, sier Line Andersen til NTB.

Ole Rolfsrud, den vittige reporteren som Carlsen selv omtaler som «sjakk-Ole», er på plass i London for å ta temperaturen på sjakkfansen. Askild Bryn og Odin Blikra Vea, som står bak den nye podcasten «Sjakksnakk», kommenterer partiene i NRKs sjakkstudio på nett og svarer på spørsmål fra brukerne.

Flere av kjendisene som kommer er gjengangere på sjakksendingene. Noen nye ansikter er det imidlertid. «Heimebane»-aktuelle John Carew, som har flere tusen partier på chess.com bak seg, er en av dem.

9. og 10. november: Jon Almaas og Niklas Dyrhaug.
12. og 13. november: Øystein Bache og Anne Holt.
15. og 16. november: Mikkel Niva og Kristopher Schau.
18. og 19. november: Jan Egeland og Harald Eia.
21. og 22. november: Erik Thorstvedt og Ingrid Gjessing Linhave.
24. november: John Carew og Rolf Kristian Larsen.

Blant sjakkgjester som dukke opp er Atle Grønn, Jonathan Tisdall, Aryan Tari, Morten Lillestøl Madsen, Arne Danielsen, Kimiya Sajjadi og Ellen Carlsen. Sendingene på NRK begynner kl 15.45.

VG TV

VG SJAKK: Programleder Regine Leenborg Anthonessen med eksperter i studio Simen Agdestein, Hans Olav Lahlum og Jon Ludvig Hammer. Foto: Annemor Larsen/VG

VG SJAKK: Programleder Regine Leenborg Anthonessen med eksperter i studio Simen Agdestein, Hans Olav Lahlum og Jon Ludvig Hammer. Foto: Annemor Larsen/VG

Mens NRK nok er kjent for å være pedagogiske, satser VG mer på sjakkfaglig tyngde. Hans Olav Lahlum gjør comeback etter et års fravær i VM-studio, mens Simen Agdestein og Jon Ludvig Hammer sikrer nok en gang en gjennomsnittsrating på ekspertene som er et godt stykke over NRK.

Programlederen er derimot helt fersk. Mads Andersen, som har ledet VGs sjakksendinger siden 2013, meldte overgang til Aller tidligere i år. Dermed overlates stafettpinnen til ferske Regine Leenborg Anthonessen (23).

– Jeg gleder meg skikkelig til å få lede VGTVs sjakksendinger. Det er ikke lett å overta etter dyktige Mads Andersen, men med et så sjakk-kyndig panel i studio skal det nok gå bra, sier Anthonessen i en pressemelding.

I tillegg til ekspertene, blir det også en rekke kjendiser i VGs sendinger. Blant dem er Emil Hegle Svendsen, Eirik Myhr Nossum, Espen Lervaag, Jon Almås, Niklas Baarli, Markus Neby og Carlsens søstre Ellen og Ingrid. Reporter i London blir som vanlig Nora Thorp Bjørnstad, mens landets beste sjakkjournalist Ole Kristian Strøm garanterer saker på VGs nettsider.

VG TVs sendinger kan følges på VGs lineære tv-kanal, streames ved hjelp av Chromecast, eller direkte på nett i et helt nytt sjakkstudio.

Internasjonale sendinger

Om du heller vil følge de internasjonale sendingene, er det flere muligheter. Arrangøren World Chess kliner til med den ungarske duoen Judit Polgar og Anna Rudolf som programledere. Det er nok første gang to kvinnelige spillere leder en sjakksending på dette nivået.

Tilgang til sendingene, koster imidlertid 20 dollar for hele matchen. Polgar og Rudolf er godt likt i sjakkverdenen og vil nok legge seg på et langt lavere og mer pedagogisk nivå enn konkurrentene. Da kan det være verdt pengene for mange.

Svært mange sjakkfans vil nok uansett foretrekke Chess24s sendinger. Nettstedet slår virkelig på stortromma denne gangen med verdensfemmer Anish Giri, hans ektefelle Sopiko Guramishvili, verdensnier Alexander Grischuk, og hands landsmann Peter Svidler. Spesielt sistnevnte er regnet som den aller beste kommentatoren i sjakkverdenen.

Chess24 har dessuten det beste brukergrensesnittet, men det anbefales at du blir såkalt Premium-medlem for å få tilgang til alle funksjonene, som database og analysemuligheter.

Ikke nok med det: I St. Louis er folka bak de fantastiske Sinquefield Cup-sendingene klare med Yasser Seirawan, Jennifer Shahade og Maurice Ashley fra kl 17 norsk tid.

Der blir det også innslag med celebre gjester som Garry Kasparov, den legendariske sjakktreneren Bruce Pandolfini, Vladimir Kramnik, Viswanathan Anand og Peter Leko.

Mange nordmenn følger også med på Chessbrah’s. Den kanadiske stormesterduoen Eric Hansen og Aman Hambleton har titusener av fans og driver den største sjakk-kanalen på streamingnettstedet Twitch. De dekker hele matchen og får også besøk av den sterke nederlandske stormesteren Robin van Kampen.

Verdens største sjakknettsted Chess.com har nylig kjøpt opp populære Chessbomb og får dermed en bit av livesjakk-kaka. Som kommentatorer er IM Danny Rensch og GM Robert Hess. Hikaru Nakamura, Maxime Vachier-Lagrave, Wesley So og Sam Shankland meldes å dukke opp som gjester underveis.

De færreste av oss skjønner egentlig lite av det som foregår på brettet. Da kan det være greit å få litt hjelp av computerne. Mest sannsynlig kommer den norske supercomputeren Sesse til å stille til start denne gangen også.

Det kan være greit å ta en kikk innom Chessdom. Sjakknettstedet melder å bruke en enda sterkere sjakkcomputer, nemlig Lc0 (Leela Chess Zero), som skal være et prosjekt basert på Alpha Zero av Google.

Oslo

Henrik Elvestad vant over Oslos ordfører Marianne Borgen i det første offisielle sjakkpartiet på The Good Knight. Foto: David Llada

Henrik Elvestad vant over Oslos ordfører Marianne Borgen i det første offisielle sjakkpartiet på The Good Knight. Foto: David Llada

Befinner du deg i hovedstaden eller områdene rundt, så bør du definitivt ta en tur innom verdens mest komplette sjakkpub The Good Knight, som ligger i Badstugata 1 rett ved Torggata i Oslo. Det er Kristoffer Gressli, Torbjørn R. Hansen og Lars Peter Fosdahl som står bak det ambisiøse prosjektet som vil glede mange øltørste sjakkentusiaster.

Ordfører Marianne Borgen og komiker Henrik Elvestad sto for en storstilt åpning torsdag. Fra kl 14 i dag er det klart for VM-sending på storskjerm. Torbjørn R. Hansen skal selv kommentere partiene, men innom kommer også stormester Frode Urkedal. I løpet av kvelden blir det også en uhøytidelig lynsjakkturnering.

Hvor foretrekker du å følge VM?

Vis resultat

Loading ... Loading ...
(Besøkt 7 027 ganger, 1 besøk i dag)