Carlsen senket Karjakin i nervepirrende sjutimersdrama

Magnus Carlsen ankommer St. Louis Chess Club. Med seg har han sekundant Peter Heine Nielsen og pappa Henrik. Foto: Lennart OotesMagnus Carlsen ankommer St. Louis Chess Club. Med seg har han sekundant Peter Heine Nielsen og pappa Henrik. Foto: Lennart Ootes

(Magnus Carlsen – Sergey Karjakin 1-0): Magnus Carlsen ofret tårn, økte presset og senket sin russiske VM-rival etter nær sju timers spill.

av Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen sto med to strake hvitseire over Sergey Karjakin før møtet med russeren i 2. runde i Sinquefield Cup. I natt kom den tredje etter hele 88 trekk og 6 timer og 38 minutters spill.

– En helt utrolig besluttsomhet av Magnus. Det er et godt eksempel på hans viljestyrke. Han har en fantastisk evne til å holde presset oppe hele tiden, sier Yasser Seirawan på arrangørens sending.

I timesvis så det nemlig ut til å gå mot nok en seig remis. På klassisk Carlsen-vis nektet verdenseneren imidlertid å gi opp vinstforsøket. Da ofret han tårn for løper og to bønder og gjorde det han kunne for å male «Russlands forsvarsminister» i senk.

Selv om stillingen objektivt sett fortsatt var remis, påpekte verdensmesteren at det er en «fryktelig ukomfortabel» stilling å forsvare.

– Jeg er veldig glad for å ha vunnet. Jeg er objektiv nok til å vite at da vi kom ned til sekundene, så ville det bli vanskelig for han å takle. Jeg forstår veldig godt at jeg gjorde feil i dette partiet, men jeg føler at jeg gjorde alt jeg kunne.

Da spillerne kun hadde tilleggstiden igjen, satte Carlsen inn støtet. Da kom også Karjakin med en brøler som avgjorde partiet.

– Jeg var nervøs for sekundstriden, men jeg tenkte at det ville favorisere angriperen, sier Carlsen.

Magnus Carlsen slo Sergey Karjakin i det 41. innbyrdes oppgjøret. Foto: Lennart Ootes

Magnus Carlsen slo Sergey Karjakin i det 41. innbyrdes oppgjøret. Foto: Lennart Ootes

Det er andre år på rad at Carlsen slår russeren med hvite brikker i Sinquefield Cup. Tar man med seieren i fjorårets Norway Chess, har han nå vunnet de tre siste innbyrdes oppgjørene med hvit.

Lørdag åpnet Carlsen med remis mot Maxime Vachier-Lagrave. Dermed har verdensmesteren fått en fin start på årets Sinquefield Cup.

De øvrige partiene i 2. runde endte med remis. Carlsen er oppe i tredelt ledelse sammen med Shakhriyar Mamedyarov og Levon Aronian.

2. runde Sinquefield Cup 2018

Carlsen – Karjakin 1-0
Caruana – Aronian ½-½
Grischuk – Mamedyarov ½-½
Anand – Vachier-Lagrave ½-½
So – Nakamura ½-½

1-3: Mamedyarov, Aronian, Carlsen 1,5 poeng
4-8: Nakamura, Grischuk, Vachier-Lagrave, Anand 1 poeng
9. So 0,5 poeng
10: Karjakin 0 poeng

Det imidlertid ikke ut til at verdensmesteren skulle klare å legge press på Karjakin i det 41. oppgjøret mellom de to rivalene ut fra åpningen.

Karjakin lykkes med å overraske allerede etter tre trekk. To trekk senere lå verdenstieren over 20 minutter foran på klokka.

Rundene i St. Louis begynner kl 20 norsk tid. Det er ingen norsk tv-dekning, men Yasser Seirawan, Jennifer Shahade og Maurice Ashley kommenterer på arrangørens direktesending.

Sinquefield Cup er Carlsens nestsiste før VM-finalen i november. I oktober debuterer han for Vålerenga når Europacupen for klubblag spilles i Hellas.

Magnus Carlsen i Sinquefield Cup 2018

1. runde: Svart mot Vachier-Lagrave (2779): Remis
2. runde: Hvit mot Karjakin (2773): Seier
3. runde: Svart mot Aronian (2767)
4. runde: Svart mot Anand (2768)
5. runde: Hvit mot So (2780)
6. runde: Svart mot Grischuk (2766)
7. runde: Hvit mot Caruana (2822)
8. runde: Svart mot Mamedyarov (2801)
9. runde: Hvit mot Nakamura (2777)

SE OGSÅ:
(Besøkt 4 176 ganger, 1 besøk i dag)