Fornøyd Carlsen etter remis: – Oppmuntrende

Magnus Carlsen i St. Louis. Foto: Lennart OotesMagnus Carlsen i St. Louis. Foto: Lennart Ootes

(Maxime Vachier-Lagrave – Magnus Carlsen 1/2-1/2): Magnus Carlsen fikk en grei start på Sinquefield Cup i et skarpt oppgjør mot sin VM-hjelper.

av Tarjei J. Svensen

– Jeg hadde absolutt ingen problemer med svart i dag. Det er et oppmuntrende tegn, sier verdensmesteren etter remis mot Maxime Vachier-Lagrave i 1. runde av Sinquefield Cup.

Det ble et skarpt parti der franskmannen gikk rett i angrep med 5.h4 og 6.h5 mot Carlsens Sicilaner. Angrepet ble nøytralisert, og Carlsen fikk sjanser på motsatt fløy. Da Carlsen ofret to tårn for dronning, hadde Vachier-Lagrave en festning og det var ikke mulig å komme videre for noen av spillerne.

Etter 38 trekk og rundt tre timers spill, var det hele over etter trekkgjentakelse.

Dermed klarte ikke Carlsen å gjenta bedriften fra Biel Chess Festival i juli der han vant over franskmannen i en feiende flott oppvisning med svarte brikker.

Carlsen vant den første utgaven av Sinquefield Cup i 2013, men har senere måttet ta til takke med tre andreplasser. Da Maurice Ashley på arrangørens nettsending påpekte at seierherrene i St. Louis alltid har vunnet 1. runde, var han klar:

– Jeg er fornøyd og ønsker å bryte den forbannelsen.

Carlsen har fått et ugunstig oppsett med fem svarte partier på de ni rundene – tre av dem kommet i løpet av de første fire rundene. Først i 7. runde får vi en liten forsmak på VM-matchen når Carlsen og Caruana møtes for siste gang før de barker sammen i London.

LES OGSÅ: Carlsen og Caruana erter hverandre før prestisjemøte

Shakhriyar Mamedyarov ser for øvrig ut til å fortsette storspillet fra Biel. Aserbadsjaneren debuterte i St. Louis med å slå 2016-mesteren Wesley So. Dermed klatret han forbi Fabiano Caruana og overtok andreplassen på verdensrankingen.

1. runde Sinquefield Cup 2018

Vachier-Lagrave – Carlsen ½-½
Mamedyarov – So 1-0
Nakamura – Anand ½-½
Aronian – Karjakin 1-0
Caruana – Grischuk  ½-½

Søndag spiller Carlsen med hvit mot Sergey Karjakin, som må reise seg etter tapet for Levon Aronian.

Rundene i St. Louis begynner kl 20 norsk tid. Det er ingen norsk tv-dekning, men Yasser Seirawan, Jennifer Shahade og Maurice Ashley kommenterer på arrangørens direktesending.

Sinquefield Cup er Carlsens nestsiste før VM-finalen i november. I oktober debuterer han for Vålerenga når Europacupen for klubblag spilles i Hellas.

Magnus Carlsen i Sinquefield Cup 2018

1. runde: Svart mot Vachier-Lagrave (2779): Remis
2. runde: Hvit mot Karjakin (2773)
3. runde: Svart mot Aronian (2767)
4. runde: Svart mot Anand (2768)
5. runde: Hvit mot So (2780)
6. runde: Svart mot Grischuk (2766)
7. runde: Hvit mot Caruana (2822)
8. runde: Svart mot Mamedyarov (2801)
9. runde: Hvit mot Nakamura (2777)

SE OGSÅ:
(Besøkt 2 866 ganger, 1 besøk i dag)