Carlsen åpnet Biel med seier etter dronningoffer

FORNØYD: En blid Magnus Carlsen i studio sammen med kommentator Anna Rudolf etter seieren. Foto: Lennart OotesFORNØYD: En blid Magnus Carlsen i studio sammen med kommentator Anna Rudolf etter seieren. Foto: Lennart Ootes

(Magnus Carlsen – David Navara 1-0): – Jeg burde ikke vunnet, konstaterte verdensmesteren etter seieren.

av Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen har fått en perfekt start på superturneringen i Biel, som startet med 1. runde i dag. Verdensmesteren vant oppgjøret mot tsjekkiske David Navara, rangert som nummer 20 i verden, etter rundt fem timers spill.

– Jeg burde ikke vunnet dette partiet. Jeg sto bare dårligere, sier Carlsen i analysen etterpå.

Carlsen fikk ikke mye til i åpningen. Så fant han imidlertid en mulighet til å skape ubalanse ved å ofre dronningen for tårn og offiser.

– Jeg mente jeg ikke risikerte mye. Men jeg var ikke veldig optimistsk over det heller, sier Carlsen om offeret.

Computerne mente etter offeret at stillingen var bedre for tsjekkeren, men det viste seg at hvits stilling er solid. Sluttspillet med tårn, springer og bonde for dronningen, var trolig remis ved korrekt spill. Da den sympatiske tsjekkeren gjorde en feil i sluttspillet, klarte Carlsen å vinne den avgjørende bonden på g4.

Kort tid etter var det hele over.

Magnus Carlsen i møtet med David Navara i dag. Foto: Lennart Ootes

Magnus Carlsen i møtet med David Navara i dag. Foto: Lennart Ootes

SEIER: Magnus Carlsen har god grunn til å smile etter seieren i 1. runde, men var ikke helt fornøyd. Foto: Lennart Ootes

SEIER: Magnus Carlsen har god grunn til å smile etter seieren i 1. runde, men var ikke helt fornøyd. Foto: Lennart Ootes

Carlsen har tradisjonelt hatt store problemer med å score helpoeng i åpningsrunden i superturneringer. Nå har han imidlertid gjort dette to turneringer på rad. Også i Altibox Norway Chess ble det seier i første runde.

Biel Chess Festival er verdensmesterens første turnering siden andreplassen i Stavanger i juni. Carlsen har vunnet turneringen to ganger før: I 2007 og 2011.

I tillegg til ham selv og Navara, deltar også Maxime Vachier-Lagrave, Shakhriyar Mamedyarov, Peter Svidler og den unge sveitseren Nico Georgiadis. Mameyarov er også oppe på 1 poeng etter seier over Georgiadis. Oppgjøret mellom Vachier-Lagrave og Svidler endte remis.

I august skal Carlsen også delta i Sinquefield Cup i St. Louis, før Europacupen for klubblag venter i oktober. 27-åringen har valgt å stå over deltakelse for Norge i Sjakk-OL. 9. november starter VM-matchen i London.

Totalt skal det spilles ti runder i Biel. Turneringen avsluttes 1. august.

Det er ingen norsk tv-dekning av Biel Chess Festival. Arrangøren sender direkte med Anna Rudolf og Daniel King som kommentatorer. I tillegg kommenterer Yasser Seirawan, Aman Hambleton og Eric Hansen på Twitch. Sendingene starter kl 14 hver dag.

(Besøkt 3 563 ganger, 1 besøk i dag)