Dødt løp i Norway Chess etter Carlsen-remis: – Det var ikke min dag i dag

Magnus Carlsen i 8. runde av Norway Chess 2018. Foto: Maria EmelianovaMagnus Carlsen i 8. runde av Norway Chess 2018. Foto: Maria Emelianova

(Magnus Carlsen – Shakhriyar Mamedyarov ½-½): Verdensmesteren presset mannen han anklaget for urent mel i posen, men klarte ikke å ta mer enn et halvpoeng. Nå kan fire spillere stå helt likt før siste runde i Stavanger.

av Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen presset, men klarte ikke å slå Shakhriyar Mamedyarov i 8. runde i Altibox Norway Chess. Partiet endte med trekkgjentakelse i en død remisstilling etter 50 trekk.

– Det var litt skuffende. Jeg spiller som en som tenker for mye på resultatet i dag, sier verdensmesteren til TV 2 etter sin fjerde strake remis mot aserbadsjaneren.

Carlsen fikk tilrevet seg en lovende stilling, og computerne viste en fordel på en hel bonde. I midtspillet glapp fordelen. Det irriterer 27-åringen.

– Jeg mistet helt tråden. Det tåpelige trekket Lf4 var et siste vinstforsøk, men jeg skjønte fort at jeg snarere sto dårligere. Det ble heldigvis ikke så farlig etter det.

– Etter 30 trekk hadde jeg gitt opp å skulle vinne partiet, da prøvde jeg bare å holde remis. Det var ikke min dag i dag, legger han til.

Dødt løp

Dermed er det duket for en nervepirrende avslutning på superturneringen. Trolig vil fire spillere stå på samme poengsum én runde før slutt i Stavanger. Hikaru Nakamura vant oppgjøret mot Sergey Karjakin, og klatret opp på 4 poeng sammen med Carlsen.

Det gjorde også Fabiano Caruana etter en råsterk seier over Viswanathan Anand. Wesley So ble den siste amerikaneren på 4 poeng etter remis mot Maxime Vachier-Lagrave.

– Det er skuffende for min del etter at jeg ikke ligger bedre an etter den gode starten, sier Carlsen.

Carlsen skal møte Vachier-Lagrave i 9. – og siste runde. Det er en spiller han ikke har slått siden 2015.

– Det er ikke en jeg har hatt for vane å slå de siste årene. Jeg er i det minste ikke i en total «must-win»-situasjon, men det vil ikke være noe gøy å spille remis for å håpe på remis i de andre partiene for å få en kjempe-playoff.

Dersom det står helt likt etter siste runde, blir det for første gang i Norway Chess-historien playoff om seieren. I januar vant Carlsen Tata Steel Chess etter omspill mot Anish Giri.

– Skjønner ikke hva Mamedyarov driver med

Magnus Carlsen har hatt et godt tak på aserbadsjaneren i løpet av 16 møter i karrieren og sto uten tap siden 2008. 27-åringen virket i dag seierslysten, og fikk også kom svært godt ut av partiet med Mamedyarov.

Supercomputeren Sesse viste allerede etter åpningen en stor fordel for hvit da aserbadsjaneren valgte en noe uvanlig variant i åpen Spansk.

– Jeg skjønner ikke hva Mamedyarov driver med, uttalte Jon Ludvig Hammer.

– Svart må finne på noe, for den planen til hvit er livsfarlig. Jeg begynner å like stillingen for hvit nå, sier Johan Salomon.

– Det kommer til å bli et langt, langt parti. Det eneste spørsmålet er hvorvidt han klarer å vinne, sier Hammer.

Senere begynte Carlsen å rote i midtspillet, da han tillot Mamedyarov å komme inn på førsteraden med tårnet. Da tårnene ble byttet av, var partiet i realiteten over.

– Jeg tror ikke han følte at han var i stor fare. Han kommer til å ergre seg over at han hadde en god sjanse til å vinne, og lot den sjansen slippe. Med seier i dag, ville han hatt veldig, veldig gode sjanser til å vinne turneringen, sier Jon Ludvig Hammer på TV 2s sjakksending.

I går åpnet verdensmesteren et vepsebol da han anklaget Mamedyarov og Sergey Karjakin for å ha urent mel i posen.

– Jeg vet at Mamedyarov og Karjakin har avtalt remiser i tidligere turneringer. Så hvis det skulle vise seg at det var en avtalt remis – som jeg ikke har bevis for overhodet – så ville jeg ikke blitt veldig overrasket, uttalte verdensmesteren som programleder for TV 2s sjakksending.

Norway Chess 2018 8. runde

Carlsen – Mamedyarov ½-½
Anand – Caruana 0-1
Nakamura – Karjakin 1-0
So – Vachier-Lagrave ½-½

Aronian hadde frirunde

1-4: Carlsen, Caruana, Nakamura og So 4 poeng
5-7: Mamedyarov, Aronian, Anand 3,5 poeng
8. Karjakin 3 poeng
9. Vachier-Lagrave 2,5 poeng

SE OGSÅ:
(Besøkt 1 805 ganger, 1 besøk i dag)