Risikerer å måtte trekke seg fra Norway Chess: – Det gjør veldig vondt

Ding Liren i 2. runde i Norway Chess. Nå står deltakelsen i fare etter et sykkeluhell. Foto: Tarjei J. SvensenDing Liren i 2. runde i Norway Chess. Nå står deltakelsen i fare etter et sykkeluhell. Foto: Tarjei J. Svensen

I dag skal den kinesiske sjakkstjernen Ding Liren (25) opereres på sykehuset i Stavanger etter et sykkeluhell torsdag. Nå står hele resten av Norway Chess i fare. – Det skal en del til om han skal klare å gjennomføre det.

av Tarjei J. Svensen

I dag kom meldingen om at den kinesiske sjakkstjernen Ding Liren (25) ble utsatt for en sykkelulykke under fridagen i Norway Chess i Stavanger.

– Jeg skulle se sjøen sammen med faren min. Jeg syklet for fort, og da jeg skulle svinge til høyre, klarte jeg ikke å takle det, sa Ding til TV 2 torsdag.

25-åringen kom haltende til sponsorarrangementet på Sola. Likevel insisterte han på å gjennomføre oppgaven som sittende grønnsakskutter, og i team med Viswanathan Anand vant han den uhøytidelige matlagingskonkurransen.

– Det gjør ikke bare vondt i hånden, men også i hofta. Det gjør veldig vondt, uttalte han.

Etter hvert tok imidlertid smertene overhånd, og 25-åringen ble kjørt rett til sykehus. Skaden viste seg å være verre enn antatt. På sykehuset ble det konstatert brudd i hoftebeinet og verdensfemmeren har måttet tilbringe natten på sykehuset.

– Han hadde veldig vondt da vi kjørte ham til legen, sier styreleder i Norway Chess Kjell Madland til TV 2.

Ding Liren sto for grønnsakskuttingen, mens. Viswanathan Anand gjorde resten. Foto: Tarjei J. Svensen

Ding Liren sto for grønnsakskuttingen, mens. Viswanathan Anand gjorde resten. Foto: Tarjei J. Svensen

Ding skal i løpet av fredag opereres. Dermed må oppgjøret mot Fabiano Caruana i fjerde runde i dag utsettes og eventuelt spilles på fridagen mandag. Nå er det usikkert om han kan fullføre de resterende seks rundene av superturneringen.

– Etter at operasjonen er gjennomført, så er det egentlig opp til ham. Det gjenstår å se hvordan tilstanden hans er. Men det er klart at det skal en del til om han klarer det etter en operasjon med smerter og medikamenter. Det er det kun han som må kjenne på, sier Madland.

Ding Liren har klatret til nummer fem på verdensrankingen etter et eventyrlig år der han har spilt utrolige 75 partier på rad uten tap. Kineseren seiler opp som en av Magnus Carlsens fremste konkurrenter i sjakksirkuset, og de to tidligere sparringspartnerne skal møtes først i 7. runde tirsdag.

Det partiet står nå i fare. Madland sier imidlertid at Ding virker som en fighter.

– Han er positiv og sier det går fint. Han har et ekstremt sterkt ønske om å spille her. Jeg tror han strekker strikken så langt han bare kan. Men helsen går først, sier styrelederen.

Dersom Ding til slutt må kaste inn håndkleet, blir hans tre remiser mot Hikaru Nakamura, Viswanathan Anand og Maxime Vachier-Lagrave fra tidligere runder strøket.

– Det er et reglement som er ganske tydelig. Så lenge han har spilt så få runder, så blir de strøket, men partiene vil gjelde på ratingen.

Det er ikke første gangen i årets Norway Chess en deltaker må ha medisinsk behandling. Aserbadsjaneren Shakhrijar Mamedjarov var nær ved å trekke seg rett før turneringen på grunn av ekstrem tannpine. Først etter to besøk hos tannlegen ble 32-åringen friskmeldt.

SE OGSÅ:
(Besøkt 3 024 ganger, 1 besøk i dag)