Ingen har prestert bedre enn Magnus Carlsen i år

Magnus Carlsen vant årets første turnering i Tata Steel Chess i januar. Foto: Maria EmelianovaMagnus Carlsen vant årets første turnering i Tata Steel Chess i januar. Foto: Maria Emelianova

Magnus Carlsen virker å være tilbake i godt, gammelt slag før den sjette utgaven av Altibox Norway Chess starter i dag. Verdensmesteren står nemlig uten et eneste tap i klassisk sjakk så langt i år.

av Tarjei J. Svensen

31 sjakkpartier har Magnus Carlsen spilt i 2018. 10 seire, 21 remiser og ikke et eneste nederlag er status for Carlsen når fem måneder av året er unnagjort.

Det viser statistikk som Matt & Patt har laget basert på alle årets turneringer i klassisk sjakk. Carlsen har i 2018 deltatt i Tata Steel Chess, Grenke Chess og Shamkir Chess. 

Prestasjonen på disse 31 partiene er på sterke 2859. Det er kun i årene 2012 og 2013 hvor han kan vise til en høyere ratingprestasjon. Det er fortsatt mye sjakk som skal spilles i 2018, men resultatmessig ser det i alle fall lovende ut.

– Jeg er veldig fornøyd med resultatene mine. Spillemessig har jeg en god del å gå på. Jeg håper å få begge deler til her. Det blir veldig tøft og det er ikke noen underdogs her. Alle er ekstremt sterke, sier Carlsen til TV 2 før lynsjakkturneringen som åpner Norway Chess lørdag.

Carlsen er med det den spilleren i verden som har den høyeste ratingprestasjonen i 2018. Anish Giri, som ikke deltar i Stavanger, har vært nest best med en ratingprestasjon på 2851.

En spiller som nordmannen bør passe seg for, er Ding Liren. Kineseren står uten et eneste tap i klassisk sjakk siden august i fjor. På 28 partier i 2018, står han med 8 seire, 20 remiser og 0 tap. Det gir en ratingprestasjon på 2840, den tredje høyeste så langt i år.

Også Sergey Karjakin har vist gode takter med en prestasjon på 2818. Russeren har imidlertid spilt hele 27 remiser på sine 36 partier. Verdenstreer Shakhriyar Mamedyarov, som TV 2 melder har ønsket å trekke seg fra Norway Chess på grunn av tannverk, er også blant de som har prestert over 2800.

Hva så med VM-motstander Fabiano Caruana? Amerikaneren vant Kandidatturneringen og den påfølgende turneringen i Grenke Chess, men et svakt resultat i Tata Steel Chess i januar trekker ned. Dermed er Caruana kun på 8. plass på årets liste med 2801 basert på 48 partier.

Blant spillerne som har skuffet i år, er Viswanathan Anand, Levon Aronian og Hikaru Nakamura som er nederst på listen av spillerne i verdenstoppen.

Carlsen: – Det var krise i fjor

Årets Norway Chess i Stavanger er sjette gang superturneringen arrangeres. Carlsens eneste triumf kom i 2016, mens han i fjor endte med et katastrofalt resultat.

– Det var krise i fjor. En ting var at jeg bare vant ett parti, og tapte et par. Det som var verre var at jeg ikke hadde noen sjanser i det andre partiene. Det var bare kjedelige remiser. Det kan ikke gå så mye verre enn det.

– Det er ingen grunn til at det skal gå så dårlig i år. Jeg tror og håper at det blir en veldig mye bedre turnering i år enn i fjor. Jeg tenker alltid at det er veldig positivt hvis det går bra positivt, sier Carlsen til TV 2.

Til VG sier Aftenpostens sjakkekspert Atle Grønn at han tror Carlsen har prøvd for hardt.

– Magnus har av og til villet for mye i Norway Chess, en litt farlig holdning som kan slå begge veier, sier Atle Grønn.

TV 2 Sportskanalen og Sumo har direktesending fra Stavanger fra kl 16 hver dag med blant andre Jon Ludvig Hammer, Hans Olav Lahlum, Kjetil A. Lie og Johan Salomon i studio. Lynsjakkturneringen søndag starter kl 14.30.

(Besøkt 2 599 ganger, 1 besøk i dag)