Nå leder Carlsen i Aserbajdsjan: – En stor seier for meg

GLIS: Magnus Carlsen har grunn til å smile etter seieren over Veselin Topalov i Shamkir Chess. Foto: shamkirchess.comGLIS: Magnus Carlsen har grunn til å smile etter seieren over Veselin Topalov i Shamkir Chess. Foto: shamkirchess.com

(Magnus Carlsen – Veselin Topalov 1-0): Magnus Carlsen slo bulgareren for første gang på seks år og overtok ledelsen i Shamkir Chess.

av Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen viste muskler og vant det viktige toppoppgjøret i Shamkir Chess med hvit mot ledende Veselin Topalov i 7. runde i dag.

– Dette er en stor seier for meg med tanke på sammendraget, men jeg skal fortsat møte de som jakter meg et halvt poeng bak. Alt kan skje fortsatt skje, men jeg er glad for at det har blitt liv i turneringen igjen, sier Carlsen.

Seieren kom etter at Carlsen måtte jobbe for å vinne et sluttspill med dronning mot tårn og løper. Det viste seg svært vanskelig for Topalov å holde, og seieren ble klar etter 56 trekk og fem timers spill.

Shamkir Chess 2018 7. runde

1. Carlsen 4 ½ poeng
2-4. Topalov, Ding, Giri 4
5-7. Mamedov, Radjabov, Karjakin 3 ½
8-9. Mamedyarov, Wojtaszek 3
10. Navara 2

Navara – Ding 0-1
Carlsen – Topalov 1-0
Wojtaszek – Karjakin ½-½
Mamedov – Giri ½-½
Mamedyarov – Radjabov ½-½

Dermed har verdensmesteren overtatt ledelsen i Aserbajdsjan to runder før slutt. 27-åringen står med 4 ½ poeng, og er i pole-position et halvt poeng foran trioen Topalov, Ding Liren og Anish Giri.

– Jeg har vært veldig imponert av Magnus. Selv om han ikke er i toppform, kan jeg se at han nærmer seg nå, sier stormester og Matt & Patt-spaltist Jonathan Tisdall.

– Jeg trodde etter den første seieren at han ville vinne komfortabelt. Den viktigste faktoren var Topalov, og når han ikke startet med +3 eller +4 som han kunne, så var den største faren for Magnus over. Når feltet er så tett, er han den eneste som kan dra fra.

Carlsen spiller først med svart mot Giri fredag, før det hele avgjøres med hvit mot Ding i 9. – og siste runde lørdag.

– Han møter riktignok de to andre på pluss-score i de siste rundene, så jeg kan ta feil, men det er mer sannsynlig at han løper fra dem og vinner stort, tror Tisdall.

 

Dagens gevinst smaker godt for Carlsen i en periode der han delvis har slitt med å få ballen i mål. Før dagens parti var remisprosenten basert på 28 partier så langt i år, på over 70. Det er uvanlig høyt, selv på dette nivået.

Tidligere i Shamkir Chess har Carlsen spilt remiser mot Shakhriyar Mamedyarov, David Navara, Rauf Mamedov og Teimour Radjabov og Sergey Karjakin. Den eneste seieren kom mot Radoslaw Wojtaszek i 5. runde.

Likevel er det også verdt å nevne at vi må helt tilbake til 2017 for å finne Carlsen forrige nederlag. Etter dagens parti, har 27-åringen nemlig 30 strake partier uten et eneste nederlag.

Det er fortsatt et stykke fra den personlige rekorden på 42 partier fra 2015-2016, men nordmannen viser seg som en hard nøtt å knekke.

Magnus Carlsen og Veselin Topalov møttes for 24. gang siden 2007. Foto: shamkirchess.com

Magnus Carlsen og Veselin Topalov møttes for 24. gang siden 2007. Foto: shamkirchess.com

Carlsen hadde en lang periode balletak på den bulgarske eks-verdensmesteren siden første møte i 2007, men sto uten seier på de siste åtte oppgjørene siden 2012. Topalov hadde dessuten vunnet de to siste partiene, der det første av dem kom med den pinlige tidstabben i Stavanger i 2015.

Bulgareren var inntil i dag ubeseiret, men bukket under i midtspillet og klarte ikke å stå i mot Carlsens dronning mot tårn og løper i sluttspillet.

– Etter trekk 40 begynte jeg å bukke alt, sier Topalov i etteranalysen.

– Partiet i dag var veldig pent, harmonisk, selvsikkert og med en fin blanding av kreativitet og logikk, sier Tisdall.

Magnus Carlsen ligger nå godt an til å vinne sin andre turnering i 2018. I januar gikk han til topps i Tata Steel Chess for sjette gang, mens han måtte nøye seg med andreplass i Grenke Chess Classic tidligere i april.

Samtlige partier begynner kl 13 norsk tid. Det er ingen norsk tv-dekning, men arrangøren viser partiene med kommentatorene Igor Khenkin og Ljubomir Ljubojevic.

SE OGSÅ: 
(Besøkt 3 328 ganger, 1 besøk i dag)