Carlsen uten seier i Aserbajdsjan: – Klarer ikke å skape nok problemer for motstanderne

Magnus Carlsen med remis mot Rauf Mamedov i 3. runde av Shamkir Chess 2018. Foto: Shamkir ChessMagnus Carlsen med remis mot Rauf Mamedov i 3. runde av Shamkir Chess 2018. Foto: Shamkir Chess

(Rauf Mamedov – Magnus Carlsen ½-½): Verdensmesteren uten seier etter tre runder av remispreget Shamkir Chess.

av Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen har ikke helt fått motoren i gang når tre av ni runder er spilt av superturneringen Shamkir Chess, også kjent som Vugar Gashimovs minneturnering, i Aserbajdsjan.

27-åringen har gjort gode forsøk på å score et helt poeng, men står likevel med tre remiser så langt. Det er en noe skuffende start for verdensmesteren, som vant i Shamkir de to foregående gangene han stilte, i 2014 og 2015.

– Så langt minner dette meg litt om Grenke Chess. Han prøver hardt og tar risiko, men klarer ikke å skape nok problemer for motstanderne, sier stormester og Matt & Patt-spaltist Jonathan Tisdall.

Verdensmesteren åpnet Shamkir med poengdeling mot verdenstoer, Shakhriyar Mamedyarov (svart). Deretter fulgte han opp med en ny remis mot David Navara (hvit) fredag.

I dag ble det en ny remis mot feltets laveste rangerte, Aserbadsjans egen Rauf Mamedov.

Carlsen har foreløpig ikke klart å skape vinstsjanser i løpet av sine tre første partier.

– Jeg er litt bekymret for at han vinner mindre etter å ha fått mikroskopiske fordeler. Det er ikke sikkert det har noe med ham å gjøre, men det kan være de andre som har klart å nøytralisere ham, sier Tisdall.

Stormesteren mener Carlsen bør ta enda mer risiko for å fortsette å utvikle seg. Det kan være grunnen til at klodens beste sjakkspiller har prøvd seg på skarpe åpninger som Najdorf, Kongeindisk og Pirc.

Magnus Carlsen med 50 prosent score etter tre runder i Shamkir. Foto: shamkirchess.com

Magnus Carlsen med 50 prosent score etter tre runder i Shamkir. Foto: shamkirchess.com

– Han spiller nå generelt mer teoretisk, og det blir vanskeligere å forberede seg, sier Tisdall, og nevner Fransk-partiet mot Anish Giri som ett eksempel på det.

Tisdall tror de mange åpningsvalgene kan tyde på at Carlsen allerede har VM-matchen mot Fabiano Caruana i tankene.

– Jeg tror det generelt er veldig smart å tøye ut Caruanas team mens de forbereder seg til matchen.

Magnus Carlsen slo Rauf Mamedov den ene gangen de møttes i Shamkir i 2015. I dag ble det derimot remis. Foto: Shamkir Chess

Magnus Carlsen slo Rauf Mamedov den ene gangen de møttes i Shamkir i 2015. I dag ble det derimot remis. Foto: Shamkir Chess

Dagens møte med Mamedov ble et parti der Carlsen eksperimenterte ved å spille Pirc. Det er en åpning han kun har spilt fire ganger i karrieren med svarte brikker i klassisk sjakk.

Carlsen kom likevel fint ut av startblokkene, og stormesterkommentatorene Igor Khenkin og Ljubomir Ljuboljevic mente nordmannen raskt utlignet.

Stillingen var imidlertid i balanse, og selv om Carlsen gjorde det han kunne for å presse aserbadsjaneren i dronningsluttspillet, endte det med remis etter nøyaktig fire timers spill.

Carlsen dukket ikke opp på pressekonferansen etter partiet. Ifølge arrangørens nettside gikk han direkte til hotellet etter partiet. Verdensmesteren har for øvrig med seg pappa Henrik og sekundant Peter Heine Nielsen til Shamkir.

Selv om Carlsen foreløpig ikke har fått ballen i mål, er han i godt selskap. Samtlige 15 partier har endt med poengdeling.

Veselin Topalov var svært nær ved å slå Ding Liren i 3. runde, men fant ikke det avgjørende kølleslaget. Dermed er det dødt løp i sammendraget etter tre runder.

Shamkir Chess 2018 3. runde

Navara – Wojtaszek ½-½
Mamedyarov – Karjakin ½-½
Mamedov – Carlsen ½-½
Ding – Topalov ½-½
Giri – Radjabov ½-½

1-10: Carlsen, Mamedyarov, Giri, Navara, Mamedov, Wojtaszek, Radjabov, Karjakin, Topalov, Ding 1,5 poeng

Shamkir Chess er verdensmesterens tredje turnering for året. Det er under to uker siden han avsluttet med andreplass i Grenke Chess Classic, bak sin egen VM-motstander Fabiano Caruana. Sistnevnte er for tiden opptatt med det amerikanske mesterskapet og deltar ikke i Aserbadsjan.

Før turneringen omtalte han hjemmehåpet Shakhriyar Mamedyarov som sin farligste motstander.

– Den mest åpenbare er han jeg møter i den første runden, samtidig som det er mange sterke spillere her som kan slå hvem som helst på en god dag. Men Shakhrijar er den mest åpenbare både ut fra rating og form, sa Carlsen, ifølge NTB.

Carlsen spiller søndag med hvit mot den tidligere barnestjernen Teimour Radjabov, som har vært mindre aktiv de siste årene. Verdensmesteren har godt tak på 31-åringen, og står med 9 seire, 2 tap og 18 remiser på de 29 møtene.

Samtlige partier begynner kl 13 norsk tid. Det er ingen norsk tv-dekning, men arrangøren viser partiene med kommentatorene Igor Khenkin og Ljubomir Ljubojevic.

P.S: Carlsen er fortsatt uten tap på 25 partier i 2018. 7 partier har endt med seier.

SE OGSÅ: 
(Besøkt 1 828 ganger, 1 besøk i dag)