Nå er Tor Fredrik (15) Norges tredje yngste IM gjennom tidene

IM: Tor Fredrik Kaasen (15) er ny norsk IM. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.noIM: Tor Fredrik Kaasen (15) er ny norsk IM. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Endelig kan Tor Fredrik Kaasen (15) smykke seg med tittelen som internasjonal mester.

av Tarjei J. Svensen

Mandag ble det endelig offisielt: Vålerenga-spilleren Tor Fredrik Kaasen (15) er utnevnt til internasjonal mester av Verdenssjakkforbundet (FIDE). Stortalentet blir nummer 33 i rekken av internasjonale mestere her i landet, og den yngste per dags dato.

Da alle kravene tittelen ble oppfylt, var Kaasen 15 år, 7 måneder og 10 dager gammel. Det gjør ham dessuten til den tredje yngste IM-en i Norge noensinne, kun slått av Magnus Carlsen (12 år og 7 måneder) og Aryan Tari (14 år og 1 måned).

Det var under Kragerø Resort Chess i slutten av februar at Kaasen sikret seg sitt tredje- og avgjørende napp i IM-tittelen. Der tok 15-åringen 5,5 poeng etter å ha spilt remis mot en latvisk stormester i siste runde.

Det virker som Kaasen trives nettopp på Kragerø, for det var her også det andre nappet kom i fjor på samme tid. Det store gjennombruddet kommed det første nappet som 14-åring under Oslo Chess Festival i 2016.

– Det er helt sykt. Det har ikke helt gått opp for meg, sa Kaasen til Matt & Patt etterpå.

Kaasen gjorde for øvrig en ny, sterk prestasjon under TV 2 Fagernes Chess International i påsken. Det endte med 5 poeng og 15. plass, innenfor kravet til enda et IM-napp. Det har ingen reell betydning, men teller med på statistikken siden tittelen ikke var offisielt utnevnt.

Det er for øvrig klart at Kaasen, som i fjor flyttet fra Tromsø til Bærum, til høsten begynner på Simen Agdesteins sjakklinje på NTG.

(Besøkt 3 399 ganger, 1 besøk i dag)