Carlsen brøt remisrekke – hevnet tapene for mannen som slengte med leppa

FORNØYD: En blid Magnus Carlsen etter seieren over Arkadij Naiditsch i Grenke Chess Classic. Foto: Maria EmelianovaFORNØYD: En blid Magnus Carlsen etter seieren over Arkadij Naiditsch i Grenke Chess Classic. Foto: Maria Emelianova

(Arkadij Naiditsch – Magnus Carlsen 0-1): Verdensmesteren er med i tetkampen i Grenke Chess Classic, men er stadig et halvt poeng bak VM-rival Fabiano Caruana.

av Tarjei J. Svensen

To ganger på de tre siste møtene hadde Arkadij Naiditsch (32) slått Magnus Carlsen (27). I 7. runde i Grenke Chess Classic i dag, var verdensmesteren sjefen fra start til mål.

Carlsen hadde god kontroll på den latvisk-fødte aserbadsjaneren med svarte brikker og tok sin andre seier i turneringen. Verdensmester fikk tidlig fordel med svarte brikker etter tvilsomt åpningsspill av Naiditsch. Vondt ble til verre og Naiditsch gjorde fatale feil i tidsnøden.

– For å være helt ærlig synes jeg partiet var ganske dårlig, sier en selvkritisk Carlsen i analysen.

Den dommen var kommentatorene Peter Leko og Jan Gustafsson helt uenig i.

– Jeg er overrasket over at han var så misfornøyd og mener det partiet er så dårlig. Det forstår jeg ikke for det virket som et ganske bra Najdorf-parti, sier Gustafsson.

– Ja, jeg er enig, det var et ganske bra parti, sier Leko.

Hvem vinner Grenke Chess Classic 2018?

  • Magnus Carlsen (56%, 113 Votes)
  • Fabiano Caruana (39%, 79 Votes)
  • Nikita Vitiugov (2%, 4 Votes)
  • Maxime Vachier-Lagrave (1%, 3 Votes)
  • Levon Aronian (1%, 2 Votes)

Antall stemmer: 201

Loading ... Loading ...
ANALYSE: Magnus Carlsen forklarer hvorfor han er misfornøyd i analysen med Peter Leko og Jan Gustafsson. Foto: Maria Emelianova

ANALYSE: Magnus Carlsen forklarer hvorfor han er misfornøyd i analysen med Peter Leko og Jan Gustafsson. Foto: Maria Emelianova

Det var uansett en svært viktig seier for verdensmesteren som nå er med i tetkampen to runder før slutt. Seieren kom i grevens tid etter en remisrekke på fire partier. Carlsens første seier kom mot Hou Yifan i andre runde.

Dermed er Carlsen oppe på delt andreplass sammen med Nikita Vitiugov med 4,5 poeng. Det er likevel et halvt poeng bak ledende Fabiano Caruana, som slo Maxime Vachier-Lagrave med svart.

Sjakksnakk: Merk at Vitiugov kan vinne turneringen uten hjelp av andre. Han har like mange poeng som Magnus og spiller mot Magnus og Caruana i de to siste rundene … 🙂

– Det er ikke veldig annerledes i forhold til i går, men det føles selvsagt bedre å ha vunnet et parti, selv om jeg ikke synes at partiet i seg selv var veldig godt. Det er ikke i mine hender, men jeg har en sjanse. Når man vinner ett av de første seks partiene, så er det alt man kan håpe på.

– Jeg skal prøve å være uthvilt til i morgen, så får vi se hvordan det går.

Grenke Chess Classic 2018 7.runde

1. Caruana 5 poeng
2-3 Carlsen, Vitugov 4,5
4-5 Vachier-Lagrave, Aronian 4
6. Bluebaum, Naiditsch 3,5
7-9. Anand, Hou, Anand 3
10. Meier 2

Vachier-Lagrave – Caruana 0-1
Naiditsch – Carlsen 0-1
Hou – Bluebaum ½-½
Aronian – Vitiugov ½-½
Anand – Meier ½-½

Arkadij Naiditsch har slått Magnus Carlsen to ganger, men kom til kort i 7. runde i Grenke Chess Classic. Foto: Maria Emelianova

Arkadij Naiditsch har slått Magnus Carlsen to ganger, men kom til kort i 7. runde i Grenke Chess Classic. Foto: Maria Emelianova

Naiditsch har vokst opp i Tyskland, men flyttet til Baku da han fikk et lukrativt tilbud om å spille for Aserbadsjan. 32-åringen kjenner Carlsen godt fra 13 tidligere møter, første gang helt tilbake i 2005.

I 2014 slengte han med leppa etter seieren over Carlsen i Tromsø-OL i 2014. I et intervju uttalte Naidtisch at han «hadde flaks akkurat som Carlsen pleier å ha flaks mot andre».

Året etter vant han for andre gang over verdensmesteren i Grenke Chess Classic i et parti som fikk mye oppmerksomhet grunnet Maxime Vachier-Lagraves hashtagg #Bxg4WTF.

Dermed hadde Naiditsch altså vunnet to av de tre siste møtene – før dagens parti.

I dag indikerte Carlsens åpningsvalg at han var svært interessert i å hevne de to tapene. Verdensmesteren gikk for den beryktede Najdorf-varianten i Sicilansk

– Her spiller han på tre resultater, sier Jan Gustafsson på den offisielle sendingen.

Carlsen kom godt ut av åpningen etter at hvit gikk for det Leko omtalte som en tvilsom plan med f3-f4.

– Magnus liker seg nok her, sa Peter Leko etter 18 trekk.

Senere kritiserte ungareren hvits 25. trekk.

– Det var klart at svart fikk det komfortabelt. Sd1-trekket virket som en stygg tabbe av Naiditsch, sier superstormester og kommentator Peter Leko på arrangørens sending.

Carlsen var imidlertid ikke fornøyd med hvordan han fullførte partiet.

– Jeg mistet interessen etter e4, sa Carlsen, og virket irritert over at han ikke valgte

– Jeg mener ikke at jeg sto dårligere på noen måte, men jeg følte at jeg ødela stillingen min der.

Naiditsch kom etter hvert i tidsnød, og da Carlsen brøt gjennom på dronningfløyen, vant han en bonde. Kort tid etter partiet, som var over på 42 trekk.

VM-RIVAL: Fabiano Caruana virker skummel å hanskes med for tiden. Nå leder han Grenke Chess Classic to runder før slutt. Foto: Maria Emelianova

VM-RIVAL: Fabiano Caruana virker skummel å hanskes med for tiden. Nå leder han Grenke Chess Classic to runder før slutt. Foto: Maria Emelianova

Den store spilleren i Tyskland, er imidlertid Fabiano Caruana som i dag vant toppoppgjøret mot Maxime Vachier-Lagrave og tok sin tredje seier i turneringen.

– Det virket ikke som han kjente åpningen, sa Caruana i analysen etterpå.

Det er bare en drøy uke siden 25-åringen kvalifiserte seg til VM-match mot Carlsen fra Kandidatturneringen. Etterpå uttalte han i et intervju med chess.com at han ville ta denne turneringen som «trening og gøy». Nå er han altså i pole position til å vinne sin andre turnering på to uker – med mindre en viss nordmann klarer å stikke kjepper i hjulene da.

I 8. runde får vi et nøkkelparti når Carlsen spiller med hvit mot russeren Nikita Vitugov, før han avslutter med svart mot Viswanathan Anand.

Caruana spiller med hvit mot Levon Aronian, før også han skal møte Vitiugov med svart i siste runde.

SE OGSÅ: 
(Besøkt 2 626 ganger, 1 besøk i dag)