Carlsen åpner mot Caruana – igjen: – Et merkelig utslag av tilfeldigheter

RIVALER: Magnus Carlsen og Fabiano Caruana i Grenke Chess Classic. Foto: Georgios SouleidisRIVALER: Magnus Carlsen og Fabiano Caruana i Grenke Chess Classic. Foto: Georgios Souleidis

Sjakkverdenen får en forsmak på VM-matchen allerede påskeaften. Det er faktisk fjerde gang på rad de to rivalene møtes i første runde i en superturnering.

av Tarjei J. Svensen

Påskeaften får sjakkverdenen på ny oppleve møtet mellom regjerende verdensmester Magnus Carlsen og VM-utfordrer Fabiano Caruana. Det ble klart da trekningen av superturneringen Grenke Chess Classic ble foretatt skjærtorsdag.

LES OGSÅ: Carlsen med hektisk program i VM-året

Det pussige er at det er fjerde gang på rad i en lukket turnering de to rivalene møtes allerede i første runde. Både i St. Louis, London, Wijk aan Zee og nå i Karlsruhe barker de to rivalene sammen i åpningsrunden.

Den matematiske sjansen for dette sammentreffet er på 1 til 9477 eller 0.0105518624 prosent, ifølge Baard Dahl på Twitter.

– Et merkelig utslag av tilfeldigheter. Det skjer av og til, sier turneringsleder og arrangør Hans Olav Lahlum til Matt & Patt.

– Det er noen slike rarieteter som inntreffer en gang i blant, men vi har ingen grunn til å tro at det er noe annet enn en rar statistisk tilfeldighet, fortsetter han.

Stormester og Matt & Patts sjakkspaltist Jonathan Tisdall synes det er spesielt.

– Dro ikke Caruana opp Kramnik av hatten i første runde på Isle of Man? Det, samt at han møter Magnus i første runde etter Kandidatturneringen, er helt latterlig, sier Tisdall.

Det er ikke klart hva Carlsen selv mener om å møte sin kommende VM-motstander allerede i første runde, men da Matt & Patt intervjuet ham før Wijk aan Zee, svarte han dette:

– Det har nærmest blitt en selvfølge at vi møtes. Det skjedde også i Sinquefield Cup og i London. Det var forventet.

Grenke Chess Classic er årets andre turnering med klassisk betenkningstid for Magnus Carlsen etter at han vant Tata Steel Chess i Wijk aan Zee i januar. I februar fulgte han opp med å slå Hikaru Nakamura i Fischer-Random-matchen i Bærum. I fjor skuffet han med andreplass i denne turneringen, bak Levon Aronian.

I tillegg til Aronian, Carlsen og Caruana, deltar også Viswanathan Anand, Maxime Vachier-Lagrave, Nikita Vitiugov, Hou Yifan, Georg Meier, Arkadij Naiditsch og Matthias Bluebaum i turneringen.

Trekningen avgjorde for øvrig at Carlsen spiller med fem svarte og fire hvite partier. Til gjengjeld spiller han med hvit mot to av sine fremste rivaler, Aronian og Vachier-Lagrave. Carlsen avslutter med svart mot Anand.

Grenke Chess Classic spilles over ni runder med start klokken 15 hver dag frem til og med mandag 9. april. 3. april er turneringens eneste hviledag. Det er ingen norsk tv-dekning, men Jan Gustafsson kommenterer på den offisielle sendingen sammen med Peter Leko.

(Besøkt 3 026 ganger, 1 besøk i dag)