Carlsen med hektisk program i VM-året

RIVALER: Magnus Carlsen mot en av sine aller største rivaler, Fabiano Caruana på Isle of Man. Foto: Tarjei J. SvensenRIVALER: Magnus Carlsen mot en av sine aller største rivaler, Fabiano Caruana på Isle of Man. Foto: Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen får en hektisk oppladning til VM-matchen mot Fabiano Caruana. Nå skal han spille fire turneringer på fire måneder. Og flere kan det bli.

av Tarjei J. Svensen

9. november utføres første trekk i VM-matchen mellom Magnus Carlsen og Fabiano Caruana. Før den tid blir det imidlertid en hektisk oppladning på den regjerende verdensmesteren, og mye handler om å være best mulig forberedt.

Nå skal Carlsen delta i minst fire turneringer med lang betenkningstid før vi rekker å komme i gang med august. Denne uken kom den overraskende nyheten at 27-åringen stiller i Biel Chess Festival i Sveits 21. juli – 1. august. Det er en turnering Carlsen har gode minner fra med seire i 2007 og 2011, men det er første gang siden 2012 han deltar.

I tillegg er det allerede kjent at han stiller i Grenke Chess Classic (31. mars – 9. april), Shamkir Chess i Aserbadsjan (19. – 29. april) og Norway Chess (27. mai – 8. juni). Det er foreløpig ikke klart om Carlsen deltar for Norge i Sjakk-OL i Georgia (23. september – 6. oktober), men manager Espen Agdestein sier til Aftenposten at det også er sannsynlig at verdensmesteren stiller for Vålerenga i Europacupen for klubblag som spilles i Hellas 11. – 19. oktober.

– Jeg tror det er bra for Magnus å være aktiv. Han har energien til det og det vil være en god indikator på hva slags arbeid han må gjøre før matchen, sier Matt & Patts sjakkekspert Jonathan Tisdall.

– Han ønsker jo et slikt program. Det er viktig med et tøft program første halvår. Men så kan det hende det blir litt mindre siste halvår. Det er en sunn måte å gjøre det på, sier Espen Agdestein til Aftenposten.

Forsmak på VM-matchen denne helgen?

RIVALER: Magnus Carlsen og Fabiano Caruana i Grenke Chess Classic 2017. Foto: Georgios Souleidis

RIVALER: Magnus Carlsen og Fabiano Caruana i Grenke Chess Classic 2017. Foto: Georgios Souleidis

Lørdag er Carlsen endelig tilbake i manesjen igjen når Grenke Chess Classic starter i tyske Karlsruhe. Der blir høydepunktet først og fremst møtet med den nykronede VM-utfordreren Fabiano Caruana.

Nordmannen har hatt gått tak på Caruana den siste tiden, og står uten tap på de ti siste partiene. I et intervju med sjakknettstedet Chessable, garanterer amerikaneren likevel drittslenging.

– Jeg håper å kunne sende ham en beskjed når vi møtes over brettet i Tyskland, sier Caruana.

I tillegg til Carlsen og Caruana, deltar også Levon Aronian, Viswanathan Anand, Maxime Vachier-Lagrave, Nikita Vitiugov, Hou Yifan, Georg Meier, Arkadij Naiditsch og Matthias Bluebaum i Grenke Chess Classic. Det spilles ni runder og turneringen avsluttes 9. april. 3. april er turneringens eneste fridag.

I fjor ble Carlsen nummer to bak Aronian i en turnering der han bare vant ett av sju partier. Den gang var det hårfrisyren og brillene som vakte mest oppmerksomhet.

Verdensmesteren har for øvrig ladet opp til turneringen med treningsleir i Oman.

– Ikke si det til noen, men det er egentlig ferie, sa han lurt.

Han fulgte raskt opp:

– Min filosofi er at hvis man samler gode kolleger, spiser god mat, nyter livet og trener godt og setter seg ned ved brettet for å finne nye ideer, så finner man dem. Så det handler om å slappe av, komme i form psykisk og mentalt, og ser om man finner nye ideer.

Time to get a shave, a haircut and get back to the real world of 64 squares

A post shared by Magnus Carlsen (@magnus_carlsen) on

Det blir liten tid til hvile etter Grenke Chess Classic, for bare ti dager etter skal Carlsen delta i Shamkir Chess, kjent som Vugar Gashimovs minneturnering, i Aserbadsjan. Der spiller også Shakhriyar Mamedyarov, Vladimir Kramnik, Anish Giri, Ding Liren, Sergey Karjakin, Veselin Topalov, Teimour Radjabov og Rauf Mamedov.

27. mai, en knapp måned etter er det altså for sjette gang Norway Chess og årets sterkeste turnering som gjelder. Måneden etter venter altså Biel Chess Festival, som han deltar i for sjuende gang.

LES OGSÅ: Derfor ble Aryan Tari vraket til Norway Chess

Carlsen har valgt å stå over Grand Chess Tour. Dermed er det ikke sikkert vi får se Carlsen i en eneste turnering med raskere betenkningstid før VM i lyn- og hurtigsjakk på slutten av året.

(Besøkt 2 632 ganger, 1 besøk i dag)