Arvola Notkevich storspiller i Fagernes – igjen

Benjamin Arvola Notkevich. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Benjamin Arvola Notkevich (25) sto for en av de mest forbløffende prestasjonene i norsk sjakkhistorie. Nå er han i ferd med å gjøre det store igjen.

av Tarjei J. Svensen

25-åringen fra Tromsø har fått en kjempestart etter at fem av ni runder er spilt i TV 2 Fagernes Chess International, som arrangeres i påskeuken i Fagernes. Arvola Notkevich er bare rangert som nummer 11 i feltet med 44 deltakere, men er nå i delt ledelse på 4,5 poeng sammen med den estiske stormesteren Kaido Kulaots.

SE OGSÅ: Foreløpig resultatliste TV 2 Fagernes Chess International

I 5. runde klinte han til med seier over den andrerangerte stormesteren Matthieu Cornette (2620) fra Frankrike. Det skjedde etter at sjakk-kometen fra nord vant to bønder i midtspillet, før franskmannen rotet seg helt bort i de taktiske komplikasjonene. Conette vant en offiser, men med fem (!) bønder i kompensasjon, var det mer enn nok til seier.

Arvola Notkevich skal nå møte Kulaots med svart i 6. runde skjærtorsdag. De nærmeste utfordrerne er russiske Maxim Turov, Oskar von Bahr og Dmitry Kryakvin på 4 poeng.

Det er ikke første gangen jusstudenten og SV-politikeren sjokkerer sjakk-Norge. I fjor sto han for en sensasjon uten sidestykke i norsk sjakkhistorie da han sikret seg IM-tittelen i løpet av tre turneringer på bare halvannen måned. Det var nettopp på Fagernes under Hans Olav Lahlums påskesjakkfestival hvor IM-tittelen ble klar.

Bare få måneder senere klinte Arvola Notkevich til igjen med en suveren seier i Sveins 10. minneturnering foran sju stormestere og fire internasjonale mestere. Høsten ble han dessuten belønnet med en plass på Norges EM-lag sammen med Jon Ludvig Hammer, Aryan Tari, Johan-Sebastian Christiansen og Johan Salomon.

Mye skal gå galt om ikke 25-åringen i løpet av kort tid er Norges neste stormester, for uoffisielt nærmer han seg 2500 i rating.

Arvola Notkevich er ikke den eneste fra Tromsø som imponerer i Fagernes. Norges ferskeste internasjonale mester, Tor Fredrik Kaasen (15), nå bosatt i Bærum, er nestbeste nordmann på en pen 6. plass med 3,5 poeng. Blant de som har måttet bite i det sure eplet mot stortalentet, er Kristian Stuvik Holm (2450) og indiske Himal Gusain (2422).

Kaasen har allerede IM-tittelen i boks, men snuser på sitt første stormesternapp med en god avslutning i de fire siste rundene.

En annen er Anders Hobber, som ligger svært godt an til IM-napp til tross for å ha tapt en lovende stilling mot Dmitry Kryakvin i 5. runde.

Det er Hans Olav Lahlum som er mannen bak TV 2 Fagernes International, en sjakkfestival med totalt 130 deltakere fordelt på tre grupper. I tillegg arrangeres det en hurtig- og en lynsjakkturnering fra skjærtorsdag til påskeaften. 30 partier sendes direkte hver runde. Turneringen avsluttes 1. påskedag.

 

(Besøkt 2 039 ganger, 1 besøk i dag)