Brødrene Lie starter sjakksending på nett

Brødrene Kjetil og Espen Lie. Foto: Tarjei J. SvensenBrødrene Kjetil og Espen Lie. Foto: Tarjei J. Svensen

Kjetil og Espen Lie dekker Kandidatturneringen fra lørdag.

av Tarjei J. Svensen

Å streame egne sjakksendinger på nett har tatt helt av i sjakkverdenen den siste tiden. Alt man trenger er et webkamera, en pc samt en bruker på et sjakknettsted som Chess.com, Chess24 eller Lichess. Vipps, så har man en fiks ferdig sjakk-kanal på nettstedet Twitch.

Blant de største internasjonalt, er Chessbrah med den kanadiske stormesteren Eric Hansen i spissen. Sammen med blant andre Yasser Seirawan og Aman Hambleton streamer de for tiden fra Kandidatturneringen og kan vise til opp mot 11,000 seere samtidig. Totalt har de hatt opp mot 200,000 seere på én sending, ifølge tall Matt & Patt har sett.

Her hjemme har Jon Ludvig Hammer blitt en populær streamer på Twitch. Norgestoeren har fått såkalt partnerstatus der han får inntekter fra samarbeidet med Chess.com. Nylig fikk Hammer med seg ingen ringere enn Magnus Carlsen på sin egen kanal.

Verdensmesteren svarte på spørsmål fra brukerne og kommenterte samtidig som han spilte i PRO Chess League. På det meste fulgte over 3000 seere Carlsen mens han gaflet i seg Hammers lunkne spaghetti.

Kjetil A. Lie. Foto: Tarjei J. Svensen

Kjetil A. Lie. Foto: Tarjei J. Svensen

I dag lørdag kl 20 starter brødrene Kjetil og Espen Lie sin egen kanal på Twitch med det finurlige navnet ChessLies. Det hele skal foregå på norsk og anledningen er den spennende Kandidatturneringen der Carlsens VM-motstander avgjøres i løpet av 10 dager.

– Vi skal i første omgang gi en recap av de seks første rundene, hvor vi ser nærmere på de mest spennende og interessante øyeblikkene og partiene. Vi kommer også til å gi en vurdering av hver enkelt spiller så langt, og spå fremtiden litt, sier eldste bror Kjetil til Matt & Patt.

Det er foreløpig ikke avklart hvor regelmessig sendingene skal være, men den ene halvdelen av ChessLies forklarer at de ønsker å møte den store etterspørselen av sjakksendinger på norsk.

– Vi synes dette er mangelvare når det kommer til online dekning av større sjakklige begivenheter. Det er en spennende mulighet å sjekke ut markedet for å gjøre noe slikt, både fordi vi selv har en plan om å leve av å formidle sjakk i en eller annen grad på fremtidig basis, samt at vi altså synes det bør være et norsk tilbud, da særlig av hensyn til de unge spillerne, hvor engelsk ikke alltid er like enkelt å forstå, sier Lie.

Og fortsetter:

– Nettopp dette med å fokusere på barn og unge vil være vår kjerneverdi i vårt arbeid med sjakken fremover. Fra høsten 2018 kommer vi begge til å bruke mye tid på undervisning og formidling av sjakk, og for oss er streaming også en fin mulighet til å nå ut til det norske folk. Det blir viktig for oss at sjakkinteresserte i Norge kan bli kjent med hvem vi er og hva vi har å tilby.

– Hvorfor bør folk følge med?

– Folk bør følge med fordi det er en spennende mulighet til å bli bedre kjent med Magnus Carlsens potensielle VM-motstandere. Ved å følge oss vil man få et bedre innblikk i hvem hver enkelt spiller er, hvordan de er i form og hvordan de evt vil stå til Magnus Carlsen. Vår formidling tar sikte på å treffe flest mulig, og det blir viktig for oss å ha en pedagogisk tilnærming til formidlingen. Vårt mål er at det norske publikum skal synes dette er lærerikt sjakkfaglig, samtidig som de blir godt kjent med de åtte spillerne. Vi håper at folk vil sitte igjen med inntrykket at de har lært noe, og at det samtidig var interessant og morsomt å følge med på, avslutter Lie.

ChessLies kan følges fra lørdag kl 20 på Twitch.

(Besøkt 3 363 ganger, 1 besøk i dag)