Derfor ble Aryan Tari vraket fra Norway Chess

Aryan Tari sammen med pappa Siamak og mamma Faranak etter å ha ankommet Gardermoen i november. Foto: Tarjei J. SvensenAryan Tari sammen med pappa Siamak og mamma Faranak etter å ha ankommet Gardermoen i november. Foto: Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen er selvskreven når Norway Chess arrangeres for sjette gang i Stavanger. Juniorverdensmester Aryan Tari (18) må imidlertid vente på sin superturnering-debut. – Det ble vanskelig å forsvare, sier Norway Chess-sjef.

av Tarjei J. Svensen

8 av de 10 beste spillerne i verden er på plass når superturneringen Norway Chess arrangeres for sjette gang i Stavanger fra 27. mai til 8. juni.  Seks av dem kjemper for tiden i Kandidatturneringen om å få møte Magnus Carlsen i London, og dermed kan vi få en forsmak på VM-finalen allerede i Stavanger.

Selv har Carlsen bare én seier (2016) på fem forsøk i Stavanger. I fjor ble det en katastrofal niendeplass i et av hans svakeste resultater i karrieren.

Mamedyarov og Ding debuterer

Langt bedre gikk det for Levon Aronian, som vant i Stavanger for første gang etter å ha deltatt i samtlige utgaver. Armeneren er selsagt på plass igjen.

Det er også Maxime Vachier-Lagrave, Viswanathan Anand, Fabiano Caruana, Hikaru Nakamura, Wesley So og Sergey Karjakin.

To debutanter er det også blitt plass til: Shakhriyar Mamedyarov (nummer 2 i verden) og Ding Liren (11) deltar for første gang i Stavanger.

Vladimir Kramnik og Anish Giri er de eneste blant verdenstoppene som ikke stiller. Norway Chess-general Kjell Madland forteller til Matt & Patt at de er svært godt fornøyd med nok en gang å ha samlet et slagkraftig felt.

NORWAY CHESS-GENERAL: Kjell Madland. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

NORWAY CHESS-GENERAL: Kjell Madland. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

– Dette er et internasjonalt arrangement. Da ønsker vi å få med oss spillere fra flest deler av verden samtidig som vi vil ha med de aller beste. Vi valgte Karjakin av de russiske litt fordi han er mest kjent etter VM-matchen her i Norge. Med Ding Liren er det interessant fordi han representerer Kina, ikke har vært med før og var nummer 10 på verdensrankingen da vi inviterte ham.

Om Kramnik (nummer 3 i verden) og Giri (nummer 9), sier Madland:

– Vi hadde en vurdering av dem, men vi valgte Karjakin på grunn av at han deltar i Kandidatturneringen. Sammen med Ding Liren kan han bli Magnus’ neste motstander i VM, sier Madland, og bekrefter at de «var i dialog med Kramnik».

– Men av de vi inviterte, så takket alle ja, legger han til.

Tari vraket: – Ble vanskelig å forsvare

VRAKET: Aryan Tari i Norway Chess. Her fra Wijk aan Zee i januar. Foto: Maria Emelianova

VRAKET: Aryan Tari i Norway Chess. Her fra Wijk aan Zee i januar. Foto: Maria Emelianova

Mange norske sjakkfans hadde håp om at en junior-VM-tittel skulle være nok til å sikre Aryan Tari sin debut i en superturnering. Blant dem er Simen Agdestein og Jon Ludvig Hammer, som begge har tatt til orde for å gi 18-åringen plass.

Selv sa Tari til Matt & Patt rett etter VM-seieren at han mener han fortjener en plass i det celebre feltet.

– Jeg blir litt skuffet om jeg ikke får komme med i Norway Chess, sa verdensmesteren etter 6 av 13 i Challenger-gruppen i Wijk aan Zee.

Burde Aryan Tari fått delta i årets Norway Chess?

  • Nei, han må heve ratingen først (52%, 306 Votes)
  • Ja, han fortjener det som juniorverdensmester (48%, 283 Votes)

Antall stemmer: 589

Loading ... Loading ...

Madland forklarer overfor Matt & Patt at de hadde en grundig diskusjon i styret om hvorvidt Tari skulle med, men at statusen som verdens sterkeste sjakkturnering er viktigere. Med et ratingsnitt på 2791 er det neppe noen som slår Stavanger-arrangøren i år.

– Vi har nedfelt at vi skal være verdens sterkeste turnering. Det handler om hvordan vi skal kommunisere det overfor sponsorer og presse. Dessuten har det heller ikke kommet noen henvendelser, verken fra Tari selv eller personer rundt Tari, om å få delta, sier Madland.

– Ville det kunne påvirket deres avgjørelse på noen måte?

– Hvis vi hadde opplevd at interessen var veldig stor, så kunne vi selvfølgelig hatt en diskusjon. Men i hovedsak så handler det om at vi avventet resultatet i Wijk aan Zee. Hvis Aryan hadde gjort det kjempegodt der, så hadde det sett annerledes ut. Men når han havnet midt-på treet i B-turneringem, og vår turnering er sterkere enn A-feltet der, så ble det vanskelig å forsvare det med tanke på det vi har nedfelt.

Norway Chess-generalen understreker at de svært gjerne vil ha Tari med i senere utgaver, men at det er viktig for dem å bevare det internasjonale preget.

– Vi kan ikke drive og legge om strategien hele tiden. Dette har noe å si opp mot de andre spillerne, for de vil vite slike ting på forhånd. Vi har blitt den sterkeste 10-mannsturneringen. Det er en ganske stor fjær i hatten å ha den posisjonen. Da tenker vi at vi må finne ut hvordan vi skal gjøre det hvis vi skal legge om på det. Det er mange argumenter for han, men det er andre argumenter for å ha med andre nordmenn, sier Madland, og sikter til Hammer og Agdestein.

Årets utgave en kopi av i fjor

Det første seks rundene av årets Norway Chess arrangeres igjen på Clarion Energy Hotell på Madla. Som i fjor avsluttes det hele med de tre siste rundene i Stavanger Konserthus.

TV 2 Sportskanalen er nok en gang på plass med egen sjakksending, ledet av Fin Gnatt og kommentator Hans Olav Lahlum. Hvem som stiller på den internasjonale sendingen er foreløpig ikke klart.

I tillegg blir det igjen en åpen turnering på hotellet.

(Besøkt 5 660 ganger, 1 besøk i dag)