Carlsen om pussig sammentreff: – Det har nesten blitt en selvfølge

GOD STEMNING: Magnus Carlsen og Viswanathan Anand sikret seg begge nye VM-titler i Saudi-Arabia. Før den 80. utgaven av Tata Steel Chess, står de begge med 5 seire. Foto: Maria Emelianova/chess.comGOD STEMNING: Magnus Carlsen og Viswanathan Anand sikret seg begge nye VM-titler i Saudi-Arabia. Før den 80. utgaven av Tata Steel Chess, står de begge med 5 seire. Foto: Maria Emelianova/chess.com

Magnus Carlsen er klar for årets første turnering. For tredje gang på rad åpner han mot sin amerikanske erkerival.

av Tarjei J. Svensen

For 14. gang er Magnus Carlsen på plass i den lille forblåste byen Wijk an Zee, 45 minutters kjøretur unna Amsterdam.

Det var her karrieren skjøt fart med seier i C-gruppen i 2004. Vidunderet fra Lommedalen fikk tilnavnet som gikk verden rundt av den tsjekkisk-amerikanske stormesteren Lubomir Kavalek:  «Sjakkens Mozart».

– Sterkere enn på mange år

Hele feltet i Tata Steel Chess 2018. Foto: Tarjei J. Svensen

Hele feltet i Tata Steel Chess 2018. Foto: Tarjei J. Svensen

Tata Steel Chess er en av årets mest prestisjefylte sjakkturneringer. Det er også her nordmannen kan vise til noen av karrierens beste prestasjoner.

Følg turneringen direkte på TV 2 Sportskanalen fra kl 13:00.

Hele fem ganger har han vunnet den, sist i 2016. Det er sammen med Viswanathan Anand mest av alle i superturneringens historie. Årets utgave er den 80. i rekken.

I fjor ble det imidlertid «bare» andreplass, bak amerikanske Wesley So. På spørsmål om hvorfor han liker seg så godt her, svarer 27-åringen:

– Det er spennende med så mange forskjellige motstandere. Det er klart at tradisjonen har mye å si. Det er veldig spesielt for meg at det var her jeg spilte min første store internasjoale turnering og vant.

Nederlenderne har i anledning jubileet slått på stortromma ved å samle et sterkt felt. Blant de 14 deltakerne er seks av dem på topp 10 i verden. I tillegg til Carlsen, er tidligere verdensmestere som Anand, Vladimir Kramnik og verdens desidert sterkeste kvinne, Hou Yifan med.

– Det er en sterkere turnering enn det har vært på mange år, så det er på mange måter et annerledes felt. Jeg håper å kunne vise det jeg er god for, sier Carlsen til TV 2.

27-åringen ankom Wijk aan Zee rett fra London der han overvar NBA-kampen mellom Boston Celtics og Philadelpha 76ers sammen med gode venner. Til Nederland har han med seg pappa Henrik og mamma Sigrun.

Herjet i lyn- og hurtigsjakk – sviktet i langsjakk

Sjakkåret 2017 ble ingen stor suksess for Magnus Carlsen i klassisk sjakk. I lyn- og hurtigsjakk var han derimot fullstendig suveren med seier i Paris, Leuven og St. Louis. Til slutt kronet han det ved å bli verdensmester i lynsjakk i Saudi-Arabia i romjulen.

– Det er veldig i friskt i minnet for meg fortsatt, og det føles ikke ut som det er to uker siden. Jeg lever fortsatt litt på det og håper at det kan gi meg noe positivt her.

Carlsen klarer ikke å forklare hvorfor prestasjonene har svingt så mye i langsjakk sammenlignet med de raskere disiplinene.

– Jeg har hatt positive opplevelser i lyn og hurtig tidligere uten at det har hjulpet langsjakken min, men jeg vet at jeg kan spille så spørsmålet er om jeg kan få vist det. Jeg ser fram til å prøve igjen.

Åpner mot Caruana – igjen

Fredag ettermiddag ble trekningen av rundeoppsettet gjort i en underholdende åpningseremoni hos sponsoren Tata. Pussig nok førte den til at Carlsen for tredje gang på rad åpner en langsjakkturnering mot en av sine fremste rivaler, Fabiano Caruana (25).

– Det har nærmest blitt en selvfølge at vi møtes. Det skjedde også i Sinquefield Cup og i London. Det var forventet, sier den dobbelte verdensmesteren med et glis.

Oppgjørene mot amerikaneren som har har gjenerobret andreplassen på verdensrankingen, pleier å bli fartsfylte. 25-åringen er fryktløs og kjent for svært gode åpningsforberedelser. Flere ganger har han klart å overliste verdensmesteren.

På Isle of Man i september var det Carlsen som trakk det lengste strået med svarte brikker. Denne gangen har Carlsen imidlertid fordelen av å spille med hvit.

Carlsen har tro på Aryan Tari

Aryan Tari og det nederlandske håpet Jorden van Foreest var premieutdelere for en barneturnering under åpningen fredag. Foto: Maria Emelianova/chess.com

Aryan Tari og det nederlandske håpet Jorden van Foreest var premieutdelere for en barneturnering under åpningen fredag. Foto: Maria Emelianova/chess.com

Carlsen er ikke den eneste nordmannen i Wijk an Zee. Norges ferske juniorverdensmester Aryan Tari er for andre gang på rad invitert til å delta i Challenger-gruppen.

– Jeg er veldig glad for å være tilbake. Det betyr mye at arrangørene inviterte meg igjen. For en sjakkspiller så er det kjempestort å være her. Det er en prestisjefylt turnering med mange runder og stormestere og det er hard matching. Det er akkurat det man trenger for å bli bedre, sier Tari.

Turneringen blir en viktig test for 18-åringen, som er rangert som nummer 11 av 14 deltakere.

– Det er bare gøy å være rangert litt lavt. Da har man mer å vinne enn å tape, sier Tari.

Carlsen sier at han ser frem til å følge med på juniorverdensmesterens partier.

– Jeg synes ikke han står tilbake for noen av dem rent sjakkmessig. Spørsmålet her blir det mentale, å holde ut en lang turnering og holde humøret oppe og greie å ikke ha for mange dårlige partier. Jeg tror han skal ha sjanse til å gjøre en veldig bra turnering, sier Carlsen.

Følg Tata Steel Chess direkte på TV 2 Sportskanalen fra 13:00!

(Besøkt 2 695 ganger, 1 besøk i dag)