Magnus Carlsen får Israel-støtte etter uttalelse i NRK-intervju

GULLVINNER: Magnus Carlsen under premieseremonien i Riyadh 30. desember. Foto: Maria Emelianova/skjermdumpGULLVINNER: Magnus Carlsen under premieseremonien i Riyadh 30. desember. Foto: Maria Emelianova/skjermdump

– Vi er veldig takknemlige, skriver det israelske sjakkforbundet i et brev til verdensmesteren.

av Tarjei J. Svensen

Lørdag avsluttet Magnus Carlsen året med VM-gull i lynsjakk etter en forrykende avslutning på mesterskapet i Saudi-Arabia. 27-åringen sikret seieren én runde før slutt og tok 9 poeng på 10 runder siste dag.

Den dobbelte verdensmesteren har likevel måttet tåle kritikk for at han i det hele tatt dro til det svært omstridte regimet.  Det skyldes ikke bare Saudi-Arabias begredelige forhold til menneskerettighetene, men også fordi israelske spillere ble nektet innreisevisum til landet.

Sutovsky: – Skuffet over Magnus

Sjakkspiller og redaktør i den kristne avisen Dagen, Vebjørn Selbekk, er en av dem som mener Carlsen burde holdt seg hjemme.

«Men er det virkelig mulig å være upolitisk i forhold til Saudi-Arabia? Utestengelsen av de syv israelske spillerne er skammelig, men dette blir likevel smått sammenlignet med andre overtramp, ja, uhyrligheter som dette regimet har på samvittigheten», skriver Selbekk som svar på uttalelsen fra Espen Agdestein om at Carlsen er upolitisk.

En annen som er kritisk, er president i Association of Chess Professionals (ACP), Emil Sutovsky.

– Det er opp til Magnus å bestemme om han vil delta. Men jeg er på en måte skuffet over ham, og jeg vet mange deler den følelsen – inkludert mange norske sjakkentusiaster, skriver israeleren i en e-post til Aftenposten.

Saudi-Arabia-avtale kan være ugyldig

Da ukrainske Anna Muzychuk (27), som var den regjerende tittelholderen i både lyn- og hurtigsjakk, gikk ut og offentlig boikottet mesterskapet, spredte saken seg til medier over hele verden. Det ga stormesteren 165.000 likes og 75.000 delinger på Facebook.innlegget, uten at det påvirket ikke deltakelsen til mesterskapet.

Hikaru Nakamura var den eneste andre toppspilleren som åpent gikk ut og boikottet arrangementet som ble et av det sterkeste noensinne.

Kritikken mot FIDE ble ikke mindre da det ble klart at Saudi-Arabia har signert en avtale om å arrangere det prestisjetunge mesterskapet også for de neste to årene. Georgios Makropoulos åpner også opp for at det oljerike diktaturet arrangerer sjakk-OL. I år skal det holdes i Tbilisi, i 2020 i Khanty-Mansiysk, mens 2022 er neste anledning for Saudi-Arabia.

Israel Gelfer, en annen av FIDEs visepresidenter, uttalte imidlertid til Chess.com at det er stor sjanse for at en avtale med saudierne er ugyldig. FIDEs egne vedtekter krever nemlig at deltakere fra alle nasjoner får delta.

Makropoulos sier til VG at de jobber på spreng for å løse problemet.

– Ja, dette bør løses. Vi presser på, spillerne presser på. Vi forventer en positiv reaksjon.

Israelske sjakkforbundet: – Vi er svært takknemlig

Magnus Carlsen har forholdt seg taus om i forkant av og under selve VM. Etter at VM-gullet ble sikret, uttalte han for første gang seg om saken på spørsmål fra NRK.

– Jeg håper virkelig de får løst problemet med visum til alle land. Jeg synes det har vært mye positivt her også, men til neste gang bør det helst løses. Hvis ikke kan man ikke fortsette å ha det her, sa Carlsen.

Nå har israelske medier plukket opp den norske sjakkstjernens uttalelser. Konflikten med FIDE skal være en stor mediesak i Israel, og Carlsens støtte ble 30. desember omtalt hos den israelske nyhetsportalen Mako.

Støtten gleder også det israelske sjakkforbundet. Nå har landets sjakkpresident Zvika Barkai sendt et takkebrev datert 1. januar der de skriver at de er svært takknemlig overfor nordmannen.

«Det israelske sjakkforbundet, alle israelske sjakkspillere og også den israelske staten er veldig takknemlig overfor deg og vi håper at alle spillere kan støtte deg i budskapet om om at ingen land skal nektes deltakelse i et FIDE-mesterskap.», skriver Barkai, og ønsker samtidig nordmannen godt nytt år.

Det er verdt å merke seg at sjakkforbundet feilsiterer Carlsen, og at han ikke har stilt noe ultimatum til FIDE, slik brevet antyder. Manager Espen Agdestein kaller likevel uttalelsen en «klar beskjed», men understreker at det ikke er diskutert noen boikott.

(Besøkt 4 372 ganger, 1 besøk i dag)

5 kommentarer på "Magnus Carlsen får Israel-støtte etter uttalelse i NRK-intervju"

 1. Adalsteinn Thorarensen | 3. januar 2018 på 00:56 |

  Bare en ting, jeg kan sige til dette: Jeg håper at menneskene i Palestina får mer frihed og at deres menneskerettigheder blir respekteret!

  • Geir Knutsen | 3. januar 2018 på 16:45 |

   Nesten alle palestinere på Vestbredden og Gazastripen styres av sine egne. 99 prosent, ifølge den britisk-israelske historikeren Efraim Karsh. Den såkalte «israelske okkupasjonen» tok i praksis slutt for mange år siden. Når det gjelder arabere som bor i Israel, så vil jeg sitere George Deek, israelsk araber: «Israel er verdens beste land – for arabere». Les mer på Med Israel for freds nettside.

 2. Lars Askvik | 3. januar 2018 på 22:51 |

  Hvorfor nevne hva Selbekk og andre svært lite reflekterte mennesker sier om saken? De hadde visst ikke tenkt gjennom det viktigste av alt:idrett og sportsutøvere(som sjakkspillere) har en jobb:å prestere på sin arena. Det er ikke deres jobb å drive på å demonstrere eller andre ting. All ære til de som gjør det!

  Nei det er ikke mulig for POLITIKERE å være upolitisk. Men det er deres jobb! Har ikke sett mye fra den kanten. Nakamura boikottet og det hjalp sikkert ingenting. På samme måte ville det ikke hjulpet hvis magnus hadde boikottet og han hadde gått glipp av ett VM-gull. Det kan ikke Selbekk gi til Magnus.

  • Øivind Jakobsen | 4. januar 2018 på 21:07 |

   Kan hende du taper «refleksjonskampen» både mot Selbekk og mange andre med en slik uttalelse. Bedre å la være å si noe, enn å nedsnakke andre.

Stengt for kommentarer.