VM-gullet røk for Magnus Carlsen: – Jeg hadde ikke kreftene som trengtes

OPPGITT: Vladimir Fedoseev gir opp det dramatiske partiet mot Magus Carlsen i 11. runde i VM i hurtigsjakk. Foto: Maria Emelianova/chess.comOPPGITT: Vladimir Fedoseev gir opp det dramatiske partiet mot Magus Carlsen i 11. runde i VM i hurtigsjakk. Foto: Maria Emelianova/chess.com

Magnus Carlsen kunne avgjort VM-tittelen i siste part. I stedet gikk det rett vest med tap mot Alexander Grischuk. VM-tittelen gikk til Viswanathan Anand (48).

av Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen hadde en kjempemulighet til å ta VM-gull, men feilet i det avgjørende partiet med hvite brikker mot Alexander Grischuk. Dermed røk VM-gullet og førstepremien på over to millioner kroner.

Viswanathan Anand spilte en lynrask remis mot Bu Xiangzhi og sikret omspill mot Vladimir Fedoseev. Der vant inderen overbevisende og sikret sin første VM-tittel i hurtigsjakk siden 2003. Ian Nepomniachtchi tok bronsen.

– Det er en ufattelig overraskelse, sa 48-åringen til NRK sekunder etter at tittelen var klar.

SE OGSÅ: Endelig resultatliste i VM i hurtigsjakk

Carlsen selv måtte ta til takke med en skuffende 5. plass og en pengepremie på rundt 240.000 kroner. Han var svært misfornøyd med spillet sitt mot Grischuk.

– Det er veldig skuffende. Jeg spilte veldig dårlig ganske tidlig. Etterpå var det oppoverbakke. Jeg tror jeg fikk litt sjanser, men greide ikke å ta den, sier en tydelig skuffet Carlsen til NRK.

27-åringen sier at partiet mot russeren Vladislav Artemiev tok piffen ut av ham.

– Det er veldig skuffende med tanke på at jeg ledet helt til siste slutt, men sånn er det, fortsetter han.

Før skjebnepartiet sto Carlsen og Anand side om side med 10 poeng. Seks spillere jaktet like bak med 9,5 poeng.  Anand overrasket med en lynrask remis med svart mot Bu Xiangzhi, og måtte dermed vente på resultatet i Carlsen og Grischuk.

Carlsen spilte et særdeles svakt parti og ble tidlig stående dårlig. Etter hvert måtte han også ofre materiell. 27-åringen kjempet som en løve, men russeren hadde god kontroll og styrte partiet til remis.

– Et av de dårligste partiene i hans moderne karriere, konstaterte NRK-kommentator Torstein Bae.

– Grischuk spilte et meget bra parti, og var en fortjent vinner, men dette var ikke Magnus på sitt beste, sier han videre.

Vladimir Fedoseev og Viswanathan Anand i omspill om VM-tittelen i hurtigsjakk i Riyadh. Foto: Maria Emelianova/chess.com

Vladimir Fedoseev og Viswanathan Anand i omspill om VM-tittelen i hurtigsjakk i Riyadh. Foto: Maria Emelianova/chess.com

14. runde: Artemiev – Carlsen 1/2-1/2

Nordmannen fikk en kjempestart på den siste dagen med seire over Levan Patsulaia og Vladimir Fedoseev. De to neste rundene ga remiser mot Wang Hao og Artemiev.

– Piffen har gått litt ut av meg. Jeg må psyke meg opp før det siste partiet, sa Carlsen til VG.

13. runde: Wang Hao – Carlsen 1/2-1/2

12. runde: Carlsen – Fedoseev 1-0

22-årige Vladimir Fedoseev sto uten tap på 11 partier, men klarte ikke å stå i mot presset fra Magnus Carlsen i 12. runde. Det førte nordmannen opp i VM-ledelsen for første gang.

Seieren over Fedoseev kom etter et dramatisk oppgjør der nordmannen tok sjanser og presset russeren i en lik stilling med dronningene på brettet. Fedoseev forsvarte seg mesterlig, men Carlsen satte ham på flere prøver. I sluttspillet bukket han under for presset og partiet var over etter 84 trekk.

– Det satt fryktelig langt inne nå. Det er ofte sånn at når han føler psykologisk at han bare vil ha remis, så kan jeg ofte tillate meg litt mer enn ellers. Jeg sto ikke best på noen måte, han sto bedre. Men siden han ikke spilte på vinst, kunne jeg gjøre det uten mye risiko, sier Carlsen til NRK.

– Da blir feilmarginen litt mindre enn tidligere. Da er det det som avgjør. Noen ganger går det, noen ganger går det ikke. Jeg er utrolig glad for det her.

11. runde: Pantsulaia – Carlsen 0-1

GULLHÅP: Magnus Carlsen jakter VM-gull i Riyadh. Foto: Maria Emelianova/chess.com

GULLHÅP: Magnus Carlsen jakter VM-gull i Riyadh. Foto: Maria Emelianova/chess.com

I fjor røk Magnus Carlsens gullsjanse da han åpnet dag tre med å tape. Seieren i 11. runde over Pantsulaia ga ham en perfekt start på dagen.

– Dette var nesten en perfekt runde for oss, sier Atle Grønn på NRKs sjakksending.

Det var et parti der Carlsen hadde god kontroll på mannen som slo ham i VM i hurtigsjakk i fjor. Likevel måtte han slite lenge med å få ballen i mål.

– Det viktigste var å få med seg et resultat. Selve partiet var rotete. Det holdt så vidt til slutt. Det var ikke så mye mer å ta med seg enn resultatet fra partiet. Jeg har knappet inn på teten igjen, og det er det viktigste, uttalte han til NRK, og la til at han ikke føler seg veldig opplagt.

Matt & Patt om VM i Saudi-Arabia:
SE OGSÅ:
(Besøkt 2 380 ganger, 1 besøk i dag)

4 kommentarer på "VM-gullet røk for Magnus Carlsen: – Jeg hadde ikke kreftene som trengtes"

 1. Sliten?!!! Hva med Anand? 48 år og knuser Fedoseev i lyn i omspill. Nei MC, den der må du slutte med….

  • Meningsløse anklager. Magnus sørget for glimrende underholdning og storspill i tre dager. Ikke engang de beste kan vinne hver gang.

   For øvrig burde ingen få kommentere uten navn og ansikt.

  • Lars Askvik | 3. januar 2018 på 22:43 |

   Nå skal det sies at Magnus og Anands energibruk er på to forskjellige planeter! Så alle utropstegnene ser bare dumme ut.

 2. LETS FACE IT….carlsens fysikk må være verre enn min….

Stengt for kommentarer.