Lahlum om endringer i sjakkreglene: – En betydelig oppmykning

Fra nyttår blir det slutt på umiddelbart tap ved ulovlig trekk i lynsjakk. Her fra Mesterklassen i NM i lynsjakk i 2017. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.noFra nyttår blir det slutt på umiddelbart tap ved ulovlig trekk i lynsjakk. Her fra Mesterklassen i NM i lynsjakk i 2017. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Nå blir det slutt på tap på ulovlig trekk i lynsjakk. Hans Olav Lahlum er positiv til endringene.

av Tarjei J. Svensen

Fra 1. januar 2018 har FIDE vedtatt flere viktige endringer i sjakkreglene. De vil være gjeldende i alle nasjonale og internasjonale turneringer fra nyåret. Norges Sjakkforbund har allerede oversatt de nye reglene til norsk.

Den viktigste endringen er at ulovlig trekk ikke lenger taper umiddelbart i lynsjakk.  Fra nå av vil straffen ved feiltrekk være ett minutt ekstra til motstanderen i lynsjakk, mens det i hurtigsjakk gis to minutter. Det er først ved andre feiltrekk at et parti skal dømmes til tap.

Hans Olav Lahlum er leder i Reglementsutvalget i Sjakkforbundet og er positiv til endringen som i hovedsak gjelder lyn- og hurtigsjakk.

Hans Olav Lahlum Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Hans Olav Lahlum Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

– For oss i Norge er denne endringen ganske fin fordi vi har sjakk på TV og har fått inn en del relativt urutinerte spillere i turneringer. Jeg har merket meg at mange av disse særlig spiller i for eksempel 40 minutter og setter inn brikken på feil felt og blir dømt til tap. Den er ganske hard, sier Lahlum.

Den kjente sjakkprofilen har lang erfaring som internasjonal dommer og turneringsarrangør. Han påpeker at praksisen med å dømme ulovlig trekk i lynsjakk er noe som er godt innarbeidet i mange år, og at det er en drastisk endring av sjakkreglene.

Han mener det derfor er viktig at turneringsspillere setter seg inn i de nye reglene.

– Dette er en ganske betydelig oppmykning. Vi kommer til å få en del forvirringer i tilfeller hvor spillere tror de vinner når motstanderen gjør et ulovlig trekk.

Lahlum er ikke bekymret for at spillere kan forsøke å utnytte at man ikke lenger taper umiddelbart ved ulovlig trekk.

– Den muligheten har man hatt i langsjakk, og det har nesten ikke skjedd, sier Lahlum og påpeker at det er viktig at dommeren følger med på partier så langt det lar seg gjøre.

Måten FIDE har innført regelendringen på, er Lahlum likevel kritisk til. En ny versjon av FIDEs spilleregler ble vedtatt høsten 2016, og trådte i kraft fra 1. juli 2017. I høst vedtok Presidential Board ytterligere endringer av spillereglene.

– Det har vært en ganske sterk tradisjon at man vedtar reglene på kongressen hvert fjerde år, så endrer man ikke reglene underveis i perioden. Dette kom litt plutselig, og litt kort tid etter at de nye reglene hadde trått i kraft.

Det er også gjort det Lahlum kaller kosmetiske endringer i det eksisterende reglementet. Det slås nå fast at dommeren skal gripe inn ved tidsoverskridelser i både hurtig- og lynsjakk, selv vom det fortsatt i hovedsak er spillerens eget ansvar dersom turneringslederen ikke er til stede.

I tillegg er regelen om at man må ha ha tid igjen på klokken før man kan kreve seier om motstanderens tid er ute, fjernet. De fleste digitale klokker vil uansett markere for hvilken tid som gikk ut først.

(Besøkt 3 260 ganger, 1 besøk i dag)