Carlsen hentet seg inn etter svak VM-start

Magnus Carlsen har med seg far, mor og to søstre til Riyadh. Foto: FIDEMagnus Carlsen har med seg far, mor og to søstre til Riyadh. Foto: FIDE

VM i hurtigsjakk åpnet på verst tenkelige måte for Magnus Carlsen. Med 3,5 poeng på de neste fire partiene, er teten likevel innenfor rekkevidde.

av Tarjei J. Svensen

– De fire siste partiene med 3,5 poeng var jo bra. Jeg skulle gjerne hatt mer ut av det første partiet. Det tok seg opp, og de to siste partiene var jo bra. Jeg spilte fort og selvsikkert.

Det er konklusjonen til Magnus Carlsen etter første dag av VM i hurtigsjakk. De fem første av totalt 15 runder ble gjennomført andre juledag. 27-åringen åpnet fryktelig med tap for Bu Xiangzhi, men hentet seg inn igjen med 3,5 poeng på de fire neste rundene.

– Jeg spiller mye bedre når jeg spiller raskt. Å tenke er bare tull, la han til.

Det er den unge russeren Vladimir Fedoseev og den georgiske publikumsfavoritten Baddur Jobava som har inntatt ledelsen med 4,5 poeng første dag.

SE OGSÅ: Følg resultatene i VM i hurtigsjakk

Carlsen avsluttet dagen med en overbevisende seier over tidligere FIDE-verdensmester Rustam Kasimdzhanov. Usbekeren er nå mest opptatt som sekundant for Fabiano Caruana, men er også en svært habil spiller. De to spilte remis under Chess.com Isle of Man International i september.

Denne gangen gjennomførte Carlsen et godt parti som var over etter bare 25 trekk.

– En fenomenal avslutning på dagen, konstaterte Torstein Bae på NRKs sjakksending.

Det er nordmannens andre strake seier etter at han i runden før knuste Saleh Salem, rangert som nummer 66 i turneringen. Dermed klatrer nordmannen på resultatlisten og står med 3,5 poeng på de fem rundene som er spilt av VM.

Resultatliste etter 5 av 15 runder i VM i hurtigsjakk:

1 GM Vladimir Fedoseev Russland (2771) 4,5
2 GM Baadur Jobava, Georgia (2672) 4,5
3 GM Alexander Grischuk (2813), Russland 4
4 GM Pavel Ponkratov (2673), Russland 4
5 GM Peter Svidler (2743), Russland 4
6 GM Martyn Kravtsiv (2610), Ukraina 4
7 GM Yuriy Kuzubov (2662), Ukraina 4
8 GM Laurent Fressinet (2612), Frankrike 4
9 GM Viswanathan Anand (2758), India 4
10 GM Richard Rapport (2748), Ungarn 4
11 GM Ivan Cheparinov (2694), Bulgaria 4
12 GM Bu Xiangzhi (2654), Kina 3,5
13 GM Marin Bosiocic (2524), Kroatia 3,5
14 GM Magnus Carlsen (2908), Norge 3,5

57. GM Sergey Karjakin (2757), Russland 3
66. GM Levon Aronian (2819), Armenia 2,5
95. GM Maxime Vachier-Lagrave (2839), Frankrike 2

105: IM Johan-Sebastian Christiansen (2381), Norge 2

4. runde: Carlsen – Saleh 1-0

Carlsen fikk tidlig en liten, men markant, fordel mot Saleh Salem fra De forente arabiske emirater. Nordmannen forbedret stadig stillingen, og Saleh kollapset da han begynte å få dårlig tid.

– Denne gangen gjorde han en feil ganske tidlig som satte tonen for spillet. Selv om det er en liten fordel, så er det veldig vanskelig å forbedre stillingen hans. Dermed hadde jeg en klar psykologisk fordel, sier Carlsen til NRK.

– Jeg følte ikke at det var klart, men da han begynte å svekke seg, så tenkte jeg at jeg hadde en del å spille på.

3. runde: Carlsen – Eljanov 1/2-1/2: – Spillet er ikke noe å rope hurra for

Nordmannen var i alvorlig trøbbel mot Pavel Eljanov i 3. runde, men reddet remisen med et nødskrik.

– Jeg sto ganske dårlig, så det er greit det. Men spillet er ikke noe å rope hurra for. Jeg håper å kunne spille bedre enn det her, sier Carlsen til NRK.

– Problemet er at jeg spiller for dårlig. Jeg skal ikke gjøre alt for mange vurderinger etter tre partier. 

NRKs kommentator Torstein Bae mener nordmannen heller ikke virker helt på topp.

– I utgangspunktet er ikke dette noe toppresultat fra Magnus og jeg synes ikke han leverer på sitt beste her.

2. runde: Dobrov – Carlsen 0-1: – En kraftig opptur

Carlsen fikk tidlig en behagelig fordel med en fribonde i sentrum mot Vladimir Dobrov. Da den russiske stormesterenbukket en ren offiser i det 23. trekket, valgte han fornuftig nok å gi opp.

– Han spilte ikke så veldig bra. Det er ikke så mye å vurdere ut i fra dette partiet. Men det er greit å få en seier, sier Carlsen til NRK etter partiet.

– Jeg er glad for å ha fått noen poeng, så nå ser jeg fremover.

– Dette var en kraftig opptur og veldig overbevisende. Magnus hadde total kontroll, sier NRKs kommentator Torstein Bae.

– Et flott parti av Magnus. Kanonbra, legger han til.

Russeren er for øvrig rangert som nummer 102 av de 134 deltakerne og tapte også for Carlsen i en turnering på Gausdal i 2005.

Det er flere store overraskelser etter to runder. Den største bomben er at lynsjakkverdensmester Sergey Karjakin har tapt begge sine partier mot tidligere landsmann Pavel Eljanov og jordanske Sami Khader.

Også Maxime Vachier-Lagrave og Levon Aronian åpnet forsiktig med henholdsivs 1 og 0,5 poeng så langt.

Christiansen med seier etter 11 trekk

Johan-Sebastian Christiansen under åpningen 1. juledag. Her sammen med sin nederlandske romkamerat Jorden van Foreest. Foto: FIDE

Johan-Sebastian Christiansen under åpningen 1. juledag. Her sammen med sin nederlandske romkamerat Jorden van Foreest. Foto: FIDE

Andre runde ble god for de norske da Sandefjords lynfantom Johan-Sebastian Christiansen også vant sitt parti. 19-åringen satte sin saudiske motstander sjakkmatt etter bare 11 trekk.

1. runde: Carlsen – Bu 0-1: – Ikke noe flyt

NEDTUR: Magnus Carlsen med nytt tap for Bu Xiangzhi i 1. runde av VM i hurtigsjakk i Riyadh. Foto: FIDE

NEDTUR: Magnus Carlsen med nytt tap for Bu Xiangzhi i 1. runde av VM i hurtigsjakk i Riyadh. Foto: FIDE

– Det var litt hakkete fra starten. Det var ikke noe flyt. Men det er lenge igjen. Det får jeg ta med meg og prøve å spille bedre, sier Magnus Carlsen til NRK.

27-åringen åpnet VM i hurtigsjakk med tap med hvite brikker mot kineseren Bu Xiangzhi.

Kineseren er en av tidenes største barnestjerner da han slo gjennom med et brak som 13-åring i 1999. I løpet av tre måneder sikret han seg alle nappene for stormestertittelen, og det i en alder av bare 13 år og 10 måneder.

Det gjorde ham til tidenes yngste stormester, men bare tre måneder senere ble rekorden slått av Sergey Karjakin – en rekord som fortsatt står i dag.

Det var lenge en jevn stilling, men Carlsen ble satt under press med hvite brikker. I gjensidig tidsnød med få minutter igjen på klokken, gjorde nordmannen en stygg feil i det 34. trekket. Bare fire trekk senere var partiet over.

– På 15 runder har man en viss tabbekvote. Jo fortere man bruker den opp, jo fortere må man ta seg sammen, sier Carlsen.

– Han taklet komplikasjonene mye bedre enn meg. Jeg var tydeligvis ikke helt i gang enda. Det må jeg bare ta til etterretning og prøve å bli bedre.

– En fryktelig start for Magnus, konstaterer NRK-kommentator Torstein Bae.

Mesterskapet gjennomføres med fem runder hver dag.

– Hvis han vinner de fire neste og tar 4 av 5, så er det en habil start, sier Bae på NRKs sending.

VM i hurtigsjakk spilles med 15 runder over tre dager. Det skal dermed spilles fem runder hver dag frem til lynsjakken begynner 29. desember. Partiene i Saudi-Arabias hovedstad starter klokken 12.00 norsk tid, mens NRK starter sin sending på hovedkanalen kl 11:45.

Magnus Carlsen spiller for å sikre seg de to siste VM-titlene i sjakk. Mesterskapet er det mest lukrative ved siden av selve VM-matchen, og Carlsen kan innkassere hele fire millioner kroner dersom han vinner både lyn- og hurtigsjakken.

Matt & Patt om VM i Saudi-Arabia:
SE OGSÅ:
(Besøkt 3 537 ganger, 1 besøk i dag)