Carlsen sikret Grand Chess Tour-triumf, men er nådeløs over eget spill: – Horribelt

TRIUMF: Magnus Carlsen sikret Grand Chess Tour-trofeet for 2017. Foto: Tarjei J. SvensenTRIUMF: Magnus Carlsen sikret Grand Chess Tour-trofeet for 2017. Foto: Tarjei J. Svensen

(Levon Aronian – Magnus Carlsen 0-1): Verdensmesteren slo tilbake etter sjokktapet. Det sikrer ham seieren i Grand Chess Tour for andre gang.

av Tarjei J. Svensen

– Dette gjør at det i alle fall er noe positivt å ta med seg. Men spillet er horribelt. Kvalitetsmessig er det min dårligste turnering så lenge jeg kan huske.

Det er den nådeløse dommen Carlsen gir til Matt & Patt etter å ha avsluttet London Chess Classic med seier over erkerival Levon Aronian.

27-åringen var i trøbbel i deler av partiet, men sto for en ny sterk snuoperasjon og vant for 15. gang mot det som er årets store spiller i sjakkverdenen.

Carlsen ender med det på 5 poeng og delt 3. plass i London Chess Classic. Det er bare litt under forventet score, men gir et ratingtap på 3 poeng.

KAMERATER: Magnus Carlsen har med seg sin danske sekundant Peter Heine Nielsen. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

KAMERATER: Magnus Carlsen har med seg sin danske sekundant Peter Heine Nielsen. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Nordmannen pådro seg en forkjølelse etter å ha sett oppgjøret mellom Arsenal – Manchester United i Premier League torsdag, men er forsiktig med å bruke det som en unnskyldning for det svake spillet. På spørsmål om hva som ikke fungerer, svarer verdensmesteren:

– Jeg har ikke noe energi. Jeg har ikke noe tro på det. Jeg sitter og spiller ett trekk av gangen. Det gjelder bare å samle energi til neste turnering, så får vi håpe det går bedre der.

Carlsen har hatt en svært ujevn turnering i London og åpnet med seks remiser. I flere av partiene måtte han klamre seg til tauene for å redde halvpoenget.

Fra tapte stillinger mot Hikaru Nakamura og Michael Adams i 6. – og 7. runde, klarte han på mirakuløst vis å samle 1,5 poeng.

I 8. runde mot Ian Nepomniachtchi gikk det derimot rett vest etter flere uforståelige tabber i lik stilling.

– Jeg satte ting i slag to ganger. Og jeg tenkte veldig lenge på åpenbare ting fordi jeg ikke har noe selvtillit eller noe energi. Det var det som gikk galt. Til slutt setter jeg bare ting rett i slag, og det er ikke veldig bra, sier Carlsen.

Carlsens seier over Aronian etter gårsdagens smertefulle tap, viser nok en gang 27-åringens utrolig evne til å slå tilbake etter et nederlag. Med dagens seier, er det 11. gang på 17 partier siden 2015 hvor verdensmesteren vinner det påfølgende partiet etter et nederlag.

I Sinquefield Cup i år, slo han Wesley So runden etter å ha tapt for Maxime Vachier-Lagrave.

Sikret millionpremie

Levon Aronian innser sitt 15. nederlag mot Magnus Carlsen på 55 partier. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Levon Aronian innser sitt 15. nederlag mot Magnus Carlsen på 55 partier. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Nordmannen har likevel noe å glede seg over: 3. plassen sikrer ham seieren i årets Grand Chess Tour, foran Maxime Vachier-Lagrave. Det er hans andre triumf i touren etter at det også ble førsteplass i 2015.

– Det var fint. Da får jeg igjen for da jeg faktisk hadde en god periode på sommeren. 

Sammenlagtseieren ble i stor grad sikret ved dobbeltseieren i lyn- og hurtigsjakkturneringene i Paris og Leuven i sommer, men også 2. plassen i Grand Chess Tour bidro til triumfen.

Det gir ham en pengepremie på rundt 819.000 norske kroner (100.000 dollar). Plasseringen i London Chess Classic, gir ham ytterligere 260,000 kroner, hvilket bringer totalsummen til nær 1,1 millioner kroner.

Det ble likevel spenning helt frem til siste runde da Maxime Vachier-Lagrave kunne gå forbi om han tok minst et halvt poeng mer enn Carlsen i siste runde.

Franskmannen spilte selv en rask remis mot Ian Nepomniachtchi, og dermed måtte Carlsen bare unngå tap.

Magnus Carlsen og Levon Aronian har barket sammen hele 55 ganger siden første møte i Libya i 2004 og kjenner hverandre svært godt. Armeneren har hatt et fantastisk sjakkår med seier i Grenke Chess Classic, Altibox Norway Chess, St. Louis Rapid & Blitz og FIDE World Cup.

Få dager senere giftet han seg med Arianne Caoili i et bryllup hvor også landets president var gjest. I dag gikk den armenske folkehelten imidlertid på sitt 15. tap for den norske verdensmesteren.

gir ham en premie på rundt 819.000 norske kroner (100.000 dollar). Delt 3. plass i London Chess Classic, gir ham ytterligere 260,000 kroner.

SEIER: Magnus Carlsen tok sin 15. seier over Levon Aronian i London Chess Classic. Foto: John Saunders/London Chess Classic

SEIERHERRE: Fabiano Caruana fikk trofeet fra London Chess Classic-general Malcolm Pein. Foto: Tarjei J. Svensen

SEIERHERRE: Fabiano Caruana fikk trofeet fra London Chess Classic-general Malcolm Pein. Foto: Tarjei J. Svensen

Fabiano Caruana slo Michael Adams i det avgjørende partiet og sikret omspill mot Ian Nepomnaichtchi. Der vant amerikaneren det siste lynsjakkpartiet og tok sin første seier i en superturnering siden Shamkir i 2016.

Resultater London Chess Classic 9. runde

Nepomniachtchi – Vachier-Lagrave ½-½
Aronian – Carlsen 0-1
Caruana – Adams 1-0
Anand – So 0-1
Karjakin – Nakamura ½-½

MISFORNØYD: Magnus Carlsen er ikke fornøyd med egen prestasjon i London Chess Classic. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

MISFORNØYD: Magnus Carlsen er ikke fornøyd med egen prestasjon i London Chess Classic. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

London Chess Classic var årets siste turnering med klassisk betenkningstid, men 26. – 30. desember skal Carlsen forsøke å ta to nye titler under VM i lyn- og hurtigsjakk i Saudi-Arabia.

– Vi får se hvordan det blir, men jeg ser frem til å spille, sier Carlsen på vei ut fra Olympia Hall i Kensington.

Magnus Carlsens program i London Chess Classic 2017:

1. runde (1. desember kl 15): Hvit mot Fabiano Caruana: Remis
2. runde (3. desember kl 15): Svart mot Sergey Karjakin: Remis
3. runde (4. desember kl 17): Hvit mot Viswanathan Anand: Remis
4. runde (5. desember kl 17): Svart mot Maxime Vachier-Lagrave: Remis
5. runde (6. desember kl 17): Hvit mot Wesley So: Remis
6. runde (8. desember kl 17): Svart mot Hikaru Nakamura: Remis
7. runde (9. desember kl 15): Hvit mot Mickey Adams: Seier
8. runde (10. desember kl 15): Hvit mot Ian Nepomniachtchi: Tap
9. runde (11. desember kl 13): Svart mot Levon Aronian: Seier

SE OGSÅ:
(Besøkt 3 341 ganger, 1 besøk i dag)