(Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen ½-½): Verdensmesteren var nær ved å tape sitt andre parti mot sin amerikanske erkerival. Så kom den utrolige tabben.
av Tarjei J. Svensen
Håpet om en femte London Chess Classic-triumf lever for Magnus Carlsen. I dag reddet han et halvpoeng mot Hikaru Nakamura i 6. runde nærmest ved et mirakel etter seks timers spill.
– Han ble nok sliten på et tidspunkt, og valgte feil plan og tillot meg motspill. Jeg prøvde bare å kjempe så lenge som mulig, sier en tydelig forkjølet Carlsen på arrangørens sending.
Amerikaneren spilte i nær 20 trekk med vunnet stilling og lå særdeles godt an til å ta sin andre seier på 36 oppgjør mot rivalen. Den norske supercomputeren Sesse annonserte flere ganger matt i sin analyse av tårnsluttspillet.
Så kom kjempetabben i trekk 59.
I stedet for 59.Ta3, som dekker den viktige tredjeraden, spilte Nakamura 59.Txf5. Det tillater 59.Te8, som gjør at Carlsen får avansert fribonden i c-linjen og skapt nok motspill til å sikre remisen.
Nakamura, som fyller 30 år lørdag, var tydelig misfornøyd og ristet på hodet i vantro da han innså hva som var i ferd med å skje.
– Det er et lite mirakel at Magnus reddet dette. Han sto en offiser under. Nakamura spilte svært bra når Carlsen hadde tre bønder for offiseren, og cruiset mot seier, sier Yasser Seirawan på arrangørens sending.
– Det er utrolig hva som har skjedd. Jeg kan ikke tro det jeg ser. Nakamura rotet det bort, sier Christian Chirila.
– Det er et skuffende parti for Nakamura og fansen hans. Det var heroisk av Magnus, men det spørs om han er fornøyd med spillet sitt, påpekte Jennifer Shahade.
Carlsen har uansett spilt sin sjette remis i London, og selv om han er et helt poeng bak ledende Fabiano Caruana, ser det nå langt bedre ut enn det ville gjort med tap.
– Magnus burde tatt remis
For det var tydelig fra starten at begge var ivrig på å endelig vinne et parti i London. Det ble nemlig et svært spennende parti hvor det hele tiden var tre mulige resultater.
Nakamura gikk hardt ut med aggressiv variant i Skotsk åpning som den tidligere russiske verdensstjernen Alexander Morozevich har hatt mye suksess med. Carlsen rokerte langt, og dermed var det action allerede i åpningen.
Etter 15 trekk endte det opp i en stilling som kunne endt med trekkgjentakelse. I stedet knabbet Carlsen en bonde, noe som førte til en sylskarp stilling der han ble stående med offiser under.
Stillingen var høyst uklar, men Carlsen hadde likevel sine sjanser. Nakamura viste seg imidlertid som den som klarte å regne på komplikasjonene som oppto, og da han fikk byttet av det ene tårnet, beholdt han en offiser over.
Selv om amerikaneren brukte litt tid på å manøvrere seg videre i tårnsluttspillet, var stillingen hele tiden teknisk vunnet.
Men lett var det aldri, og Carlsen reddet altså et halvpoeng etter heroisk forsvar.
– Det var interessant fra åpningen. Jeg var fornøyd å spille en komplisert stilling med tanke at jeg må begynne å vinne partier, sier Carlsen til arrangørens Maurice Ashley.
– Han spilte veldig bra og vurderte stillingen som oppsto bedre enn meg. Så overså jeg hans 27. trekk. Det var synd, for ellers står jeg ganske bra når kongen kommer til b6.
– Så ble det fryktelig. Han spilte bra i starten og stoppet motspillet mitt ved å ta noen bønder. Det er ikke så lett som det så ut til, for det er ingen klar gevinst. Så lenge det ikke er noen klar vinst, så er det ofte ikke lett å velge hvilken variant man skal gå for.
Vachier-Lagrave – Caruana ½-½
So – Aronian ½-½
Nakamura – Carlsen ½-½
Adams – Nepomniachtchi 0-1
Anand – Karjakin ½-½
Carlsen: – Optimist før morgendagen
Fabiano Caruana er fortsatt i klar ledelse etter en rask remis mot Maxime Vachier-Lagrave. Ian Nepomniachtchi var den første spilleren ved siden av Caruana som vant et parti i turneringen da han lurte Michael Adams i sluttspillet. Russeren klatrer dermed opp til delt andreplass, sammen med Nakamura.
Carlsen står med 3 poeng, ett poeng bak Caruana. Lørdag spiller han med hvite brikker mot Michael Adams, den spilleren i verden han har klart best tak på.
Med hvite brikker står han med åtte seire og to remiser på 10 partier – ikke et eneste tap.
– Jeg har slått ham mange ganger med hvit. Noen av mine bedre partier tidlig i karrieren kom mot ham, sier Carlsen.
Til gjengjeld skal han møte spilleren han aldri før har slått, Ian Nepomniachtchi, søndag. Mandag avslutter han med svart mot Levon Aronian.
– Jeg må ikke slå tilbake. Remis fra dette partiet er åpenbart bra. Jeg har noen hvite partier nå, og jeg har en sjanse til å slå tilbake der. Jeg er ganske optimistisk før morgendagen, sier Carlsen.
Så er det verdt å minne om London Chess Classic 2015. Da åpnet Carlsen også med seks remiser og til slutt endte opp som vinner etter omspill mot Maxime Vachier-Lagrave.
The most dramatic game of round 6! #LondonChessClassic #GrandChessTour pic.twitter.com/JJCTWIarcn
— Grand Chess Tour (@GrandChessTour) December 8, 2017
1. runde (1. desember kl 15): Hvit mot Fabiano Caruana: Remis
2. runde (3. desember kl 15): Svart mot Sergey Karjakin: Remis
3. runde (4. desember kl 17): Hvit mot Viswanathan Anand: Remis
4. runde (5. desember kl 17): Svart mot Maxime Vachier-Lagrave: Remis
5. runde (6. desember kl 17): Hvit mot Wesley So: Remis
6. runde (8. desember kl 17): Svart mot Hikaru Nakamura: Remis
7. runde (9. desember kl 15): Hvit mot Mickey Adams
8. runde (10. desember kl 15): Hvit mot Ian Nepomniachtchi
9. runde (11. desember kl 13): Svart mot Levon Aronian
SE OGSÅ:
- Offisiell side
- Matt & Patts diskusjonsforum
- Alle Matt & Patts saker om London Chess Classic
- Direktesending via Chess24
- Youtube-sending
- London Chess Classic på Twitter | Facebook
du er kjapt ute 🙂 takk for innsatsen – ble et intenst parti i dag