Carlsen med ny forsvarsremis da Caruana brøt remisrekken

REMIS: Magnus Carlsen med ny remis i London. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

(Maxime Vachier-Lagrave – Magnus Carlsen ½ – ½): Verdensmesteren er fortsatt uten seier, men endelig ble remisrekken i London brutt.

av Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen er fortsatt uten seier når fire runder er spilt av London Chess Classic. Verdensmesteren måtte sette seg på bakbeina da han mistet en bonde i dagens oppgjør mot Maxime Vachier-Lagrave.

Der hadde han imidlertid god kompensasjon i løperparet mot to springere, og remisen ble sikret etter 42 trekk og like over to timers spill.

– Jeg var ikke bekymret i det hele tatt. Jeg syntes ikke stillingen min var veldig god, men brukte ikke tid på å være bekymret, sier 27-åringen på arrangørens sending.

Dermed ble det ingen revansje for tapet for VM-hjelperen i det forrige møtet i St. Louis i år. Likevel var remisen viktig, ikke bare med tanke på sammendraget i London, men også fordi franskmannen er den som har størst sannsynlighet til å frata Carlsen sammenlagtseieren i Grand Chess Tour.

Carlsen har en ledelse på tre poeng i sammendraget. Seier i turneringen gir 13 poeng, mens udelt andreplass gir 10 poeng. Delt plassering gir færre poeng.

RIVALER: Maxime Vachier-Lagrave og Magnus Carlsen møttes for 17. gang i klassisk sjakk. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

RIVALER: Maxime Vachier-Lagrave og Magnus Carlsen møttes for 17. gang i klassisk sjakk. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Det er altså Carlsens fjerde remis i London. Tidligere har det også blitt halvpoeng mot Fabiano Caruana Sergey Karjakin søndag og Viswanathan Anand.

Det er ikke første gang 27-åringen åpner forsiktig. Også i Grenke Chess Classic i april startet Carlsen med fire remiser, riktignok i en langt svakere turnering. Den gangen tok han sin eneste seier i turneringen i 5. runde, godt nok til andreplass bak Levon Aronian.

Resultater London Chess Classic 4. runde

Vachier-Lagrave – Carlsen ½-½
Anand – Aronian ½-½
Karjakin – Caruana 0-1
Nakamura – Nepomniachtchi ½-½
So – Adams ½-½

Den store snakkisen i sjakkverdenen er det voldsomme antallet remiser i London. 19 av 20 partier har endt remis, men i dag kom endelig den første seieren da Fabiano Caruana vant oppgjøret mot Sergey Karjakin med svart.

Amerikaneren er nå et tidels poeng foran Levon Aronian på andreplass på verdensrankingen med 2803.1.

Før dagens runde skapte turneringssjef Malcolm Pein reaksjoner da han på scenen i Olympia Hall i Kensington spøkefullt leste opp FIDEs regler for hvordan man vinner et parti: Ved å sette sjakkmatt, eller når motstanderen gir opp.

Episoden ble også diskutert på arrangørens studio:

– For å være helt ærlig: Jeg ville blitt fornærmet, uttalte Yasser Seirawan.

Magnus Carlsens program i London Chess Classic 2017:

1. runde (1. desember kl 15): Hvit mot Fabiano Caruana: Remis
2. runde (3. desember kl 15): Svart mot Sergey Karjakin: Remis
3. runde (4. desember kl 17): Hvit mot Viswanathan Anand: Remis
4. runde (5. desember kl 17): Svart mot Maxime Vachier-Lagrave: Remis
5. runde (6. desember kl 17): Hvit mot Wesley So
6. runde (8. desember kl 17): Svart mot Hikaru Nakamura
7. runde (9. desember kl 15): Hvit mot Mickey Adams
8. runde (10. desember kl 15): Hvit mot Ian Nepomniachtchi
9. runde (11. desember kl 13): Svart mot Levon Aronian

SE OGSÅ:
(Besøkt 1 802 ganger, 1 besøk i dag)