Carlsen med remis-redning etter feilslått åpnings­eksperiment: – Jeg vet ikke når det gikk galt for meg

STORMØTE: Magnus Carlsen spilte med hvite brikker mot Viswanathan Anand for første gang siden 2014. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess TourSTORMØTE: Magnus Carlsen spilte med hvite brikker mot Viswanathan Anand for første gang siden 2014. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

(Magnus Carlsen – Viswanathan Anand ½-½): En ambisiøs verdensmester forsøkte seg med bondeoffer i sitt første hvit-parti mot Anand på tre år. Det kunne gått galt.

av Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen er ikke fornøyd med det han fikk ut av sitt 59. møte med Viswanathan Anand i 3. runde av London Chess Classic i dag.

Med hvite brikker gikk 27-åringen for et ambisiøst bondeoffer i åpningen. Det gjorde at det var Anand som spilte med fordel under store deler av partiet. Etter cirka 31 trekk kunne Carlsen imidlertid puste lettet ut etter å ha byttet av en rekke brikker.

Remisen ble klar etter rundt 3,5 timers spill. Verdensmesteren innrømmer at han ikke var særlig fornøyd etter åpningsspillet

– Det var han som spilte for fordel. Jeg vet virkelig ikke hvor det gikk galt for meg, sier Carlsen på arrangørens sending.

Verdensmesteren forklarer at hvit normalt har kompenasjon for bondeofferet i åpningen kjent som Katalansk, men at han ikke klarte å finne noen måte å hindre svart i å få ut brikkene sine.

– Etter det må jeg bare trygle om remis.

– Var du i fare på noe tidspunkt? spør Maurice Ashley.

– Jeg tenkte ikke på det. Jeg prøvde å spille så bra som mulig, men jeg var åpenbart ikke tilfreds. Jeg sto helt klart litt dårligere, men det var nok ikke så lett for han heller. Jeg har alltids litt motspill med løperen min på g2, svarte Carlsen.

Anand virket selv fornøyd med poengdeling.

– Å møte Magnus med svart er ikke min favorittfornøyelse. Jeg husker turneringer der han scorer +4 eller +5, sier 47-åringen.

Endelig hvite brikker etter sju strake svarte

Magnus Carlsen i sitt 59. møte med Viswanathan Anand. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Magnus Carlsen i sitt 59. møte med Viswanathan Anand. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

27-åringen har barket sammen med Anand hele 58 ganger i løpet av 11 år. Pussig nok har Carlsen spilt med svarte brikker i sju strake partier. Dagens møte var første gang med hvit siden den avgjørende seieren i det 11. VM-partiet i Sotsji i 2014. Carlsen står for øvrig uten tap med hvit mot den indiske sjakklegenden i løpet av 18 partier siden 2010.

I en variant av Katalansk åpning, gjorde Carlsen det vågale valget om å ofre en bonde. Det er nok et valg han angrer på.

– Jeg mener Vishy har fått en fordel rett ut av åpningen her. Hvit må kjempe for å få tilbake for bondeofferet. Glimrende åpningsspill av Anand, konstaterte Yasser Seirawan på arangørens sending.

– Jeg får følelsen av at bondeofferet er litt for ambisiøst, sier stormesteren senere.

Da svart fikk to sammenhengende sentrumsbønder på d4 og e5, ble det klart at det er svart som satt med fordelen.

– Etter 17…Sf8 så det ut som han ikke likte stillingen sin mer, sier Fabiano Caruana, og anslo senere at sjansen for remis var på 80 prosent.

Computeren foretrakk svarts stilling, men senere ble det klart at Caruana skulle få rett.

– Jeg liker ikke det Vishy gjorde. Jeg trodde han hadde en større fordel. Etter 26.Sf5 har ikke verdensmesteren noen problemer lenger, konstaterte Seirawan.

Minutter senere ble remisen også klar.

Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Resultater London Chess Classic 3. runde

Carlsen – Anand ½-½
Nakamura – So ½-½
Aronian – Karjakin ½-½
Nepomniachtchi – Caruana ½-½
Adams – Vachier-Lagrave ½-½

Det var Carlsens tredje strake remis i London Chess Classic. Tidligere har det endt med poengdeling mot Fabiano Caruana og Sergey Karjakin.

Det står uansett helt likt mellom de ti deltakerne i London, for ingen har foreløpig klart å vinne et parti. Dermed ser årets avslutning på Grand Chess Tour til å bli svært remispreget. Samtlige 15 partier har endt med poengdeling.

– Det er overraskende å se så mange remiser. Noen partier har vært ganske ville, så det har ikke vært på grunn av kjedelige åpninger, men mange av partiene kunne faktisk gått hvilken som helst vei, påpeker Caruana på arrangørens sending.

– Det er viktig å ikke gi opp håpet, sier Michael Adams spøkefullt.

I dag var Sergey Karjakin nærmest da han fikk en vunnet stilling etter 33 trekk, men i stedet valgte å godta Aronians remistilbud.

Magnus Carlsen skal tirsdag spille med svart mot Maxime Vachier-Lagrave. Den franske VM-hjelperen er kun tre poeng bak Carlsen i sammendraget om Grand Chess Tour, og partiet er derfor svært viktig.

– Jeg skal definitivt gjøre et forsøk. Men å vinne mot Magnus er en av de vanskeligste oppgavene man kan få. Jeg skal prøve å spille et brukbart parti, sier Vachier-Lagrave.

UBESEIRET: Magnus Carlsen, Maxime Vachier-Lagrave og Ian Nepomniachtchi i godt humør etter at de alle er ubeseiret etter tre runder av London Chess Classic. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

UBESEIRET: Magnus Carlsen, Maxime Vachier-Lagrave og Ian Nepomniachtchi i godt humør etter at de alle er ubeseiret etter tre runder av London Chess Classic. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Magnus Carlsens program i London Chess Classic 2017:

1. runde (1. desember kl 15): Hvit mot Fabiano Caruana: Remis
2. runde (3. desember kl 15): Svart mot Sergey Karjakin: Remis
3. runde (4. desember kl 17): Hvit mot Viswanathan Anand: Remis
4. runde (5. desember kl 17): Svart mot Maxime Vachier-Lagrave
5. runde (6. desember kl 17): Hvit mot Wesley So
6. runde (8. desember kl 17): Svart mot Hikaru Nakamura
7. runde (9. desember kl 15): Hvit mot Mickey Adams
8. runde (10. desember kl 15): Hvit mot Ian Nepomniachtchi
9. runde (11. desember kl 13): Svart mot Levon Aronian

SE OGSÅ:
(Besøkt 1 993 ganger, 1 besøk i dag)