Aryan Tari lover å satse hardt på profflivet etter VM-tittelen. Jon Ludvig Hammer har et klart råd

ENDELIG: Pappa Siamak og mamma Faranak med Aryan Tari på Gardermoen. Foto: Tarjei J. SvensenENDELIG: Pappa Siamak og mamma Faranak med Aryan Tari på Gardermoen. Foto: Tarjei J. Svensen

Juniorverdensmester Aryan Tari elsker å spille sjakk. Jon Ludvig Hammer mener Tari bør være mer selektiv i hva han stiller opp i.

av Tarjei J. Svensen

Det har vært en hektisk uke for 18-åringen siden han landet på Gardermoen som juniorverdensmester rundt midnatt natt til mandag. Der ble han møtt av familie, manager og et lite pressekorps fra Matt & Patt og VG.

– Det er fortsatt helt fantastisk. Jeg er i himmelen, sa stormesteren til Matt & Patt etter å gjort unna de obligatoriske gratulasjonsklemmene fra foreldre, tanter og onkler.

SE OGSÅ: Tari hylles av Carlsen og Anand etter VM-triumfen

Se video fra ankomst Gardermoen under:

Først ved totiden kunne han legge seg i senga hjemme i Lier. Få timer senere var han på plass på skolebenken på Norges Toppidrettsgymnas i Bærum, der også NRK dukket opp for et intervju til sportssendingen i Dagsrevyen.

Tirsdag var det duket for Norges Sjakkforbunds markering i Oslo Schalselskaps lokaler, blindsjakksimultan med Timur Gareev fulgt av en liten lynsjakkturnering.

SE OGSÅ: Video av simultanen på Matt & Patts Facebook-side

KAKE: Norges Sjakkforbund med kakefeiring av Aryan Tari i Oslo Schakselskap. Foto: Tarjei J. Svensen

KAKE: Norges Sjakkforbund med kakefeiring av Aryan Tari i Oslo Schakselskap. Foto: Tarjei J. Svensen

Onsdag var det duket for en feiring med simultan for sponsorene i kleskjeden Gants lokaler på Slemmestad.

– VM-tittlen gir veldig mye motivasjon. Nå kan jeg nå langt som sjakkspiller, sier Tari.

18-åringen har et halvt år igjen på Simen Agdesteins sjakklinje på NTG og bekrefter nå at han har tenkt å ta flere friår for å satse for fullt som proffspiller.

– Det er ganske «obvious» nå at jeg bør satse på sjakken. Jeg kommer til å stå på og gjøre alt jeg kan og bli så god som mulig. Jeg håper å nå verdenseliten.

– Hva legger du i «verdenseliten»?

– La oss si for eksempel topp 20. Men jeg må ta steg for steg. Man bør ikke sette seg for høye mål, men først nå 2700 så ta det derfra.

Tari er ikke ferdig med turneringer i 2017. 18-åringen elsker å spille og bare få dager etter julefeiringen setter han kursen for Stockholm og den sterke åpne turneringen Rilton Cup. Der vil han trolig være rangert som nummer ti, bak spillere som Gata Kamsky, Krishnan Sasikiran, Nils Grandelius og Jon Ludvig Hammer.

Hammer: – Fantastisk prestasjon og fantastisk timing

PRESTISJE: Jon Ludvig Hammer vant møtet med Aryan Tari i Stjernespretten i mai. Foto: Tarjei J. Svensen

PRESTISJE: Jon Ludvig Hammer vant møtet med Aryan Tari i Stjernespretten i mai. Foto: Tarjei J. Svensen

Og nettopp Hammer er en av dem som lot seg imponere – og overraske – av at 18-åringen ble historisk.

– Det er helt fantastisk, sier norgestoeren til Matt & Patt.

Hammer fortsetter:

– En 2700-prestasjon er veldig bra uansett når man gjør det, men det er noe med anledningen. Det at man gjør det i junior-VM når det gjelder som aller mest. 2700 i EM for landslag, hadde vært fantastisk. Men hvordan forklarer du det til et publikum? Å gjøre det i junior-VM er fantastisk. Det forstår folk. Det er en fantastisk prestasjon og fantastisk timing.

– Er du overrasket?

– Ja, jeg er overrasket. Fordi det er Aryan. Jeg kjenner han så godt, så er han plutselig verdensmester. Hva er det som foregår? Jeg har opplevd det før med Magnus og lurt på hvor dette skal ende. Med Magnus endte det aldri. Da han nådde 2700, trodde jeg han ville få vanskelig motstand. Så røyk han opp på 2800. Jeg hadde ikke sett den komme. All honnør til Aryan.

Tari passerte for første gang Simen Agdestein på rankinglisten og er nå Norges nummer tre. Etter helgens partier, skiller det nå bare 21 ratingpoeng opp til Hammer på andreplass. Forspranget blir stadig mindre, men Hammer mener fortsatt at han er en betydelig bedre sjakkspiller enn sin ni år yngre landslagskollega.

– Hvis jeg sier noe annet, så kan jeg bare slutte med sjakk. Jeg er fortsatt høyere ratet. Jeg spiller så mye dårligere enn det jeg egentlig kan, så jeg føler at toppnivået mitt er høyere enn toppnivået hans. Enn så lenge, for nå kommer han. Nå får han blod på tann, sier Hammer.

27-åringen advarer likevel mot å ha for høye forventninger, og peker på at flere tidligere juniorverdensmestre aldri har vært i nærheten av å ta steget opp i verdenseliten.

– Det er ingen automatikk i at en juniorverdensmester når 2700. Ja, noen av de juniorverdensmestrene opp gjennom er nå verdensstjenrer som Maxime Vachier-Lagrave, Shakhriyar Mamedyarov og så videre. Men det er også juniorverdensmestre vi ikke har hørt så mye fra, som Abihjeet Gupta og Mikhail Antipov. Aryan må bare satse og det er ikke noe hviling på laurbærene, sier Hammer.

– Bør være mer selektiv

PRESTISJE: Aryan Tari vant i dag over norgestoer Jon Ludvig Hammer og sikret Vålerenga-triumf i Europacupen i Tyrkia. Foto: David Llada

PRESTISJE: Vålerengas Aryan Tari vant oppgjøret mot Oslo Schakselskaps Jon Ludvig Hammer i Europacupen i Tyrkia. Foto: Maria Emelianova

Aryan har de siste årene vært en av landets mest aktive sjakkspillere. Tross en relativ fersk karriere på 12 år, er han nummer 34 i Norge på aktivitetstoppen med 1478 ratede sjakkpartier Det er for eksempel flere enn det Simen Agdestein har i hele sin karriere.

En knapp uke etter hjemkomsten fra Italia, var Tari i aksjon ved sjakkbrettet igjen. Denne helgen tok han 3 av 3 poeng for Vålerenga i Eliteserien. Bare en uke etter Rilton Cup, skal han igjen delta i prestisjefylte Tata Steel Chess i Wijk aan Zee.

Jon Ludvig Hammer har selv erfaring med profflivet, og har et klart råd til stormesterkollegaen.

– Han spiller for mye. Denne høsten har han omtrent ikke vært på skolen. Jeg synes han bør være litt mer selektiv i hva han stiller opp i, sier Hammer.

– Det skal ikke bli for mye. Man skal ha tid til å trene også, sier Hammer og sikter til Open de Sants i Barcelona og Europacupen for klubblag med Vålerenga i Tyrkia.

– Det var ting som kunne sløyfes. Han visste han skulle spille Junior-VM og EM for landslag. Slike ting ville jeg kanskje prioritert, og ikke overlasset resten av programmet.

– Men det gikk ikke ut over Junior-VM?

– Nei, og det er en grunn til at jeg ble overrasket. I lag-EM var ham småsyk, og fikk det ikke helt til. Så bare løsnet det. Det er derfor det er så perfekt å prestere så godt i junior-VM i høstens absolutt viktigste turnering.

 

(Besøkt 2 558 ganger, 1 besøk i dag)