Kramnik om Carlsens vendepunkt: – Han er tilbake som den klare eneren

LONDON: Magnus Carlsen under åpningen av London Chess Classic torsdag kveld. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess TourLONDON: Magnus Carlsen under åpningen av London Chess Classic torsdag kveld. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Vladimir Kramnik mener Magnus Carlsen er på vei tilbake der han hører hjemme. Fredag starter Carlsen jakten på sin femte triumf i storturneringen London Chess Classic.

av Tarjei J. Svensen

2017 har vært et ujevnt sjakkår for Magnus Carlsen. Etter skuffende andreplasser i Nederland og Tyskland, kom det som nok er karrierens bunnpunkt med nestsisteplass i Norway Chess i Stavanger.

I St. Louis i august klinte Carlsen til med seier over Levon Aronian i siste runde, men med Maxime Vachier-Lagrave i superform, holdt det bare til andreplass. Resultat- og spillemessig var Sinquefield Cup uansett en opptur for verdensmesteren etter en svak periode.

FIDE World Cup i Georgia i september ble heller ingen stor suksess etter å ha røket hodestups ut av mesterskapet i tredje runde. Bu Xiangzhi sørget for Carlsens første matchtap på ti år da han vant 1,5-0,5.

Men da det for første gang i karrieren lå an til å bli et helt år uten seier med klassisk betenkningstid, viste Carlsen seg fra sin beste side i en av tidenes sterkeste åpne turneringer. 7,5 av 9 i Chess.com Isle of Man var hans første triumf på 14 måneder.

– Det føles godt. Det er veldig bra og jeg følte spillet mitt var på ganske høyt nivå her. Jeg har fortsatt mye å gå på, men de siste turneringene har vært et skritt i riktig retning, sa Carlsen til Matt & Patt.

Magnus Carlsens resultater i klassiske turneringer i 2017

Januar: Tata Steel Chess, Wijk aan Zee: 2. plass
April: Grenke Chess Classic, Baden-Baden/Karlsruhe: 2. plass
Juni: Norway Chess, Stavanger: 9. plass
August: Sinquefield Cup, St. Louis: 2. plass
September: FIDE World Cup, Tbilisi: Utslått i 3. runde
Oktober: Chess.com Isle of Man International, Isle of Man: 1. plass

Kramnik: – Den enkle forklaringen er at han er den beste

Vladimir Kramnik under sponsormøtet med Felleskjøpet i Norway Chess i Stavanger i 2017. Foto: Tarjei J. Svensen

Vladimir Kramnik under sponsormøtet med Felleskjøpet i Norway Chess i Stavanger i 2017. Foto: Tarjei J. Svensen

Vladimir Kramnik mener hans norske rival er på vei tilbake på ypperste nivå. Det forteller den alltid vennlige 42-åringen i et intervju med Matt & Patt.

– Nå er Magnus helt klart på vei til å bevise at han er den klare eneren. Ikke bare en av de beste, men slik han spilte her, så er han den beste, konkluderer Kramnik om Isle of Man-triumfen.

Kramnik roser sin rival for prestasjonene den siste tiden.

– Jeg synes han har spilt bra i de siste turneringene.  I St. Louis manglet han bare flaksen. I World Cup spilte han også bra, men der var det ett dårlig parti som avgjorde. Det er slik den turneringen er. Det samme skjedde med meg: Ett dårlig parti, og du er ute.

Carlsen var noen få partier unna å miste førsteplassen på verdensrankingen, men ingen klarte å nærme seg. Kramnik er selv blant dem som måtte se ratingpoengene fordufte i løpet av høsten. Hvorfor klarer ingen å nærme seg Carlsen?

– Vel, det er nok bare fordi han er såpass mye sterkere enn de andre. Så er han også yngre. For meg som er eldre er det vanskeligere å være stabil. Den enkle forklaringen er at han er den beste sjakkspilleren for øyeblikket og det er derfor han viser gode resultater, mener Kramnik.

Kanskje var det også flere grunner til at nordmannen strålte på Isle of Man. For første gang var Carlsen uten verken pappa Henrik eller sekundant Peter Heine Nielsen. I stedet tok han for første gang med kjæresten Synne Christin Larsen (22).

Mange Carlsen-fans har noe spøkefullt fryktet for hvilke negative effekter kjærestelivet skal påføre verdens beste sjakkspiller. Vladimir Kramnik, som selv bor i Geneve med sin franske kone, er av en annen oppfatning.

– Mange sier at det er farlig med et forhold for en sjakkspiller, men det tror jeg ikke er sant. Det kan være veldig positivt, men det avhenger alltid av personen og forholdet. Jeg er veldig glad på hans vegne, sier Kramnik.

42-åringen har fått en gylden mulighet til å kvalifisere seg for en ny VM-match da han fikk en friplass i Kandidatturneringen i Berlin.

Carlsen i London: – Håper å spille meg i form

TOPPFORM: Magnus Carlsen er klar til å sette opp farten om Maxime Vachier-Lagrave begynner å vinne partier i London. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

TOPPFORM: Magnus Carlsen er klar til å sette opp farten om Maxime Vachier-Lagrave begynner å vinne partier i London. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Kramnik er ikke med når årets siste turnering med klassisk betenkningstid, London Chess Classic, starter fredag.  Det er imidlertid Carlsen, som har gode minner fra turneringen med seier i fire av de fem gangene han har deltatt siden 2009. Årets felt er nær identisk med Sinqufield Cup i august, med unntak av Michael Adams som erstatter Peter Svidler.

LES OGSÅ: Magnus Carlsen spiller VM-match i London: – Vi er godt fornøyd

Carlsen leder med tre poeng på Maxime Vachier-Lagrave i sammendraget av Grand Chess Tour, med Levon Aronian ytterligere seks poeng bak.

– For å være helt ærlig så har jeg ingen forventninger om være knusende fra starten av, for jeg føler meg ikke så opplagt. Men jeg håper å spille meg i form og være i teten på slutten, spesielt hvis Maxime bestemmer seg for å gjøre det bra, så må jeg vinne noen partier, uttalte Carlsen til chess.com onsdag.

Verdensmesteren har fått en fin trekning med fem hvite partier.

Magnus Carlsens program i London Chess Classic 2017:

1. runde (1. desember kl 15): Hvit mot Fabiano Caruana
2. runde (3. desember kl 15): Svart mot Sergey Karjakin
3. runde (4. desember kl 17): Hvit mot Viswanathan Anand
4. runde (5. desember kl 17): Svart mot Maxime Vachier-Lagrave
5. runde (6. desember kl 17): Hvit mot Wesley So
6. runde (8. desember kl 17): Svart mot Hikaru Nakamura
7. runde (9. desember kl 15): Hvit mot Mickey Adams
8. runde (10. desember kl 15): Hvit mot Ian Nepomniachtchi
9. runde (11. desember kl 13): Svart mot Levon Aronian

Det blir ingen norsk tv-sending av London Chess Classic, men som vanlig dekkes det hele av trioen Yasser Seirawan, Maurice Ashley og Christian Chirila. Tania Sachdev er også med i teamet den andre halvdelen av turneringen.

SE OGSÅ:
(Besøkt 2 629 ganger, 1 besøk i dag)

2 kommentarer på "Kramnik om Carlsens vendepunkt: – Han er tilbake som den klare eneren"

  1. Øyvind J. Karstad | 1. desember 2017 på 10:27 |

    Var det ikke tredje runde han røk ut i World Cup?

Stengt for kommentarer.