Carlsen stanget mot Caruana-veggen: – Jeg er skuffet

FØRSTETREKK: Demis Hassabis, sjefen for AI-selskapet DeepMind gjør førstetrekket sammen med Garry Kasparov. Foto: John SaundersFØRSTETREKK: Demis Hassabis, sjefen for AI-selskapet DeepMind gjør førstetrekket sammen med Garry Kasparov. Foto: John Saunders

(Magnus Carlsen – Fabiano Caruana ½-½): Verdensmesteren var nær drømmestart på London Chess Classic, men klarte ikke å presse juicen ut av appelsinen.

av Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen var i føringen i store deler av sitt 29. oppgjør mot en av sine største rivaler Fabiano Caruana i 1. runde av London Chess Classic.  Verdensfireren forsvarte seg imidlertid mesterlig og reddet til slutt remis.

Partiet var rundens lengste og var over først etter 54 trekk og fem og en halv times spill

– Jeg er selvsagt litt skuffet siden jeg presset hele tiden. Jeg mente at jeg hadde en veldig behagelig stilling tidlig, men så brukte jeg all tid på å lete etter en forsert variant som jeg ikke gikk for. Etter det er det ikke sikkert at jeg hadde så mye. Kanskje fikk jeg sjanser etter det også, men jeg klarte ikke å gjøre noe med det, sier Carlsen på arrangørens sending.

– Det er skuffende, men Caruana fortjener ros for at han forsvarte seg bra, fortsetter han.

Caruana, som tapte for Carlsen i sist møte på Isle of Man i slutten av september, innrømmer at han på tidspunkt følte at stillingen var «ubehagelig».

– Tar man stillingen jeg hadde i betraktning, er remis et bra resultat for meg.

Kommentatorene på den offisielle sendingen med Yasser Seirawan og Christian Chirila, mente dette var et parti Carlsen burde vunnet.

– Vi har sett Magnus rote bort slike fordeler de siste årene. I gamle dager rotet han ikke bort slike fordeler. Akkurat nå har han hatt noen feiltrinn. Men han klarte å legge press på Caruana, og Fabiano fortjener ros. Men Magnus burde vunnet dette, sier Chirila.

Dagens møte var det 29. oppgjøret mellom de to rivalene. Carlsen slo Caruana på Isle of Man nylig, og kom også godt ut av åpningen i dag. Etter 17 trekk var dommen fra kommentatorene i London Chess-studio entydig:

– Hvit har en komfortabel stilling, konstaterte Yasser Seirawan.

– Magnus har helt klart et grep om stillingen nå, sier Christian Chirila.

Det var også superstormester Teimour Radjabov enig i:

Senere ebbet det imidlertid ut i et sluttspill med springer, løper og fem bønder til hver. Carlsen forsøkte å vinne svarts svake b-bonde, men Caruana forsvarte seg godt og reddet altså remisen.

Det ble en remispreget runde hvor samtlige partier endte med poengdeling. Oppgjøret mellom Hikaru Nakamura og Viswanathan Anand var nærmest en avgjørelse, men også der ble det remis.

Dagens runde ble gjennomført i Googles hovedkvarter i London, og det er derfor hvilerunde allerede lørdag. Søndag skal spillerne i aksjon igjen, og da er Sergey Karjakin neste motstander for Carlsen.

– Han er en god spiller. De er alle gode, så det blir ikke enkelt, var det Carlsen ville si om møtet.

Verdensmesteren har for øvrig 2,5 av 3 mot russeren siden New York i fjor, men alle var med hvite brikker. Søndag spiller han med svart.

Varsler forsiktig start

Den nybakte 27-åringen har gode minner fra London Chess Classic med seier i fire av de fem tidligere opptredene siden 2009. Før start var han likevel usikker på egen form.

– For å være helt ærlig så har jeg ingen forventninger om være knusende fra starten av, for jeg føler meg ikke så opplagt. Men jeg håper å spille meg i form og være i teten på slutten. For hvis Maxime bestemmer seg for å gjøre det bra, så må jeg vinne noen partier, uttalte Carlsen til chess.com onsdag.

Henrik Carlsen er med til London og fortalte at de feiret sønnens 27-årsdag med en bedre middag i London.

– Han virker selvsikker, men det er vanskelig å si om lyn- og hurtigsjakkrestultatene kan overføres til klassisk sjakk. Men det er alltid bra å ha selvtillit.

Magnus Carlsens program i London Chess Classic 2017:

1. runde (1. desember kl 15): Hvit mot Fabiano Caruana: Remis
2. runde (3. desember kl 15): Svart mot Sergey Karjakin
3. runde (4. desember kl 17): Hvit mot Viswanathan Anand
4. runde (5. desember kl 17): Svart mot Maxime Vachier-Lagrave
5. runde (6. desember kl 17): Hvit mot Wesley So
6. runde (8. desember kl 17): Svart mot Hikaru Nakamura
7. runde (9. desember kl 15): Hvit mot Mickey Adams
8. runde (10. desember kl 15): Hvit mot Ian Nepomniachtchi
9. runde (11. desember kl 13): Svart mot Levon Aronian

SE OGSÅ:
(Besøkt 2 585 ganger, 1 besøk i dag)