Aryan Tari er junior­verdensmester i sjakk: – Det er helt sykt!

VERDENSMESTER: Aryan Tari er ny juniorverdensmester i sjakk. Her under middagen etter at resultatet er klart. Foto: Johan-Sebastian ChristiansenVERDENSMESTER: Aryan Tari er ny juniorverdensmester i sjakk. Her under middagen etter at resultatet er klart. Foto: Johan-Sebastian Christiansen

Aryan Tari fra Lier skriver sjakkhistorie. Norge fått en ny verdensmester i sjakk.

av Tarjei J. Svensen

Da konkurrentene rotet seg bort, holdt Aryan Tari nervene i sjakk. Nå har 18-åringen stått for en bragd som skriver seg inn i norsk sjakkhistorie med store bokstaver.

Aryan Tari er ny juniorverdensmester i sjakk. Det gjør ham til den 56 i rekken etter første mesterskap ble arrangert i 1951. Det er dessuten første gang siden 2008 at en nasjon har den regjerende verdensmester på junior- og seniornivå.

– Dette er helt sykt. Det har ikke gått opp for meg enda, sier 18-åringen til Matt & Patt noen minutter etter at bekreftelsen kom fra arrangøren.

18-åringen reddet remis i det som ble et nervepirrende parti mot den regjerende nederlandske mesteren og førsterangerte i mesterskapet, Jorden van Foreest (2616). Dermed sikret han seg 8,5 poeng på de 11 rundene etter seks seire og fem remiser.

Det er samme poengsum som stormestrene armenske Manuel Petrosyan (2572) og Chitambaram Aravindh (2572) fra India, men Tari er foran på kvalitetsberegningen som tar motstandernes poengsum inn i betraktningen.

SE OGSÅ: Endelig resultater Junior-VM

– Jeg prøvde så mye som mulig så mye og spille partiet og ikke tenke på resultatet. Jeg tror jeg spilte et bra parti, sier Tari.

Han fortsetter:

– Tittelen betyr enormt mye for meg. Det er noe av det største du kan oppnå som sjakkspiller. Resultatene mine på Kreta var ikke så bra, men dette rettferdiggjør på en måte alt. Nå er jeg friskmeldt, sier Tari, og viser til prestasjonen under EM for landslag på Kreta.

Aryan Tari leser gratulasjonene som strømmer inn etter VM-triumfen. Foto: Johan-Sebastian Christiansen

Aryan Tari leser gratulasjonene som strømmer inn etter VM-triumfen. Foto: Johan-Sebastian Christiansen

18-åringen roser kompisene Johan-Sebastian Christiansen og Johan Salomon, som har sørget for godt selskap i den norske leiren i Tarvisio, og forteller at de bidro til at han gjorde sitt beste resultat i karrieren. Ratingprestasjonen på 2718 gir en ratingfremgang på 19 poeng, og Tari nærmer seg nok en gang 2600-tallet.

– De sørget for fantastisk stemning. Jeg må bare takke dem. Vi har hatt det kjempebra utenom sjakken og det har vært to fine og sosiale uker.

Tari vil også takke hans viktigste støttespiller opp gjennom det som ligger an til å bli en lysende karrieren: Faren Siamak

– Han har alltid vært der for meg og alltid tatt meg med på turneringer. Trenerne mine har også stor betydning siden jeg har blitt så god.

– Dette er er enormt stort. Jeg er kjempeglad og utrolig fornøyd. Dette er det største som har skjedd norsk sjakk siden Magnus Carlsen, sier en entusiastisk Simen Agdestein fra Malta til Matt & Patt.

Den norske sjakklegenden og NTG-generalen vant i dag en åpen turnering på Malta, men har ingenting i mot å komme i skyggen av sin elev på sjakklinja i Bærum. Selv har han bidratt sterkt til 18-åringens fremgang de siste årene.

– Det er utrolig godt gjort av Aryan. Det må være enormt med nerver inne i bildet her. Det å holde på ledelsen og vinne er fantastisk godt gjort. Det viser at han er bygd av noe stort, sier Agdestein.

50-åringen kjempet selv om VM-tittel på Gausdal Høifjellshotell i 1986, men gullet røk på målstreken til cubaneren Walter Arencibia.

– Dette rager over mine prestasjoner, konkluderer Agdestein.

Morten Madsen, president i Norges Sjakkforbund er også i fyr og flamme av at Norge nå både har den regjerende verdensmester og juniorverdensmester. Det er første gang siden 2008 at samme nasjon har begge verdensmestrene.

– Det er helt fantastisk! Det er vanskelig å se rekkevidden av dette. Det er nytt og noe veldig stort. Vi så det under sjakk-OL i Baku der vi tok femteplasen. Det er flere og flere ungdommer som hevder seg, mye takket være Simen Agdestein og hans arbeid på NTG, sier Madsen til Matt & Patt.

Sjakkhistoriker Øystein Brekke kaller det en stor dag for norsk sjakk, og rangerer Taris prestasjon høyt.

– Som enkeltbragd kan man si at dette er den største norske sjakkprestasjon hvis vi ser bort fra Magnus Carlsen.

Norges «Mr. Sjakk» mener Taris vei til VM-gull er helt unik i norsk sammenheng, og sikter til den knallharde satsningen helt fra femårsalderen.

– Det jeg synes er stort, er at det viser at det som har skjedd i norsk sjakk de siste årene med juniorsatsningen, har båret frukter. Det er utrolig hyyggelig. Det har vært en lagsuksess. Han har fått mye ut av satsningen med Simen. Hentingen av Evgeny Romanov som trener belønnes også, sier Brekke.

Dramaavslutning

AVGJØRELSEN: Jorden van Foreest - Aryan Tari i siste runde av Junior-VM 2017. Foto: Romualdo Vitale

AVGJØRELSEN: Jorden van Foreest – Aryan Tari i siste runde av Junior-VM 2017. Foto: Romualdo Vitale

Det ble en nervepirrende avslutning på Junior-VM i Tarvisio i Italia. Tari ble satt under press av nederlandske Jorden van Foreest (2616) etter en unøyaktighet i sluttspillet. Tari måtte spille svært presist, men klarte til slutt å holde nervene i sjakk. Etter 46 trekk og nær fire timers spill var det viktige halvpoenget sikret.

Før siste runde, sto Aryan Tari med 8 poeng  – en ledelse på et halvt poeng ned til en gruppe på seks spillere. Med seier over den nederlandske mesteren, ville VM-tittelen være i boks, men også remis ville bety gode sjanser til tittelen. I så fall var han avhengig av at ikke det 12-årige vidunderbarnet R. Praggnanandhaa fra India og russiske Kiril Alekseenko ville vinne sine partier.

Det klarte de heller ikke. Praggnanandhaa hadde nok med å forsvare seg mot dansktyske Ramsus Svane og måtte ta til takke med remis, mens Alekseenko gikk rett ned mot armenske Manuel Petrosyan.

Aryan Tari i Junior-VM 2017

1. runde: IM Thang Tran Minh  (2361), Vietnam: Remis
2. runde: IM Zhanat Saiyn  (2374), Kazakhstan: Seier
3. runde: IM Martin Petrov (2431), Bulgaria: Seie
4. runde: IM Lucas Van Foreest (2474), Nederland: Seier
5. runde: GM Alexey Sarana  (2543), Russland: Seier
6. runde: GM Kiril Alekseenko (2563), Russland: Seier
7. runde: GM Awonder Liang (2558), USA: Remis
8. ruinde: GM Grigorij Oparin (2606), Russland: Seier
9. runde: IM R. Praggnanandhaa (2509), India: Remis
10. runde: IM Xu Xiangyu (2543), Kina: Remis
11. runde: GM Jorden van Foreest (2616), Nederland: Remis

18-åringen fra Lier var rangert som nummer fem bak Jorden van Foreest (2616), Grigory Oparin (2606), Rasmus Svane (2587) og Sunilduth Narayanan (2585) i et sterkt felt som talte hele 26 stormestere. Vålerenga-spilleren ledet helt fra 6. runde og gikk ubeseiret gjennom mesterskapet med seks seire og fem remiser.

Forspranget han opparbeidet seg, gjorde at tre avsluttende remiser var nok til å ta VM-tittelen.

Selv om de aller beste juniorene i verden ikke stilte i årets mesterskap, er det knyttet stor prestisje til tittelen som juniorverdensmester. Se bare på navnene av noen av de tidligere mesterne: Boris Spassky, Anatoly Karpov, Garry Kasparov, Viswanathan Anand, Levon Aronian, Maxime Vachier-Lagrave, Shakhriyar Mamedyarov og Pentala Harikrishna.

Verken Magnus Carlsen eller andre barnestjerner som Sergey Karjakin, Fabiano Caruana eller Anish Giri rakk å delta i Junior-VM før de ble for god. Danske Curt Hansen (1984) og islandske Helgi Ass Gretarsson (1994) er de eneste fra Norden fra som har vunnet VM-tittelen for juniorer tidligere.

SE OGSÅ:
(Besøkt 4 081 ganger, 1 besøk i dag)