Aryan Tari er junior­verdensmester i sjakk: – Det er helt sykt!

VERDENSMESTER: Aryan Tari er ny juniorverdensmester i sjakk. Her under middagen etter at resultatet er klart. Foto: Johan-Sebastian ChristiansenVERDENSMESTER: Aryan Tari er ny juniorverdensmester i sjakk. Her under middagen etter at resultatet er klart. Foto: Johan-Sebastian Christiansen

Aryan Tari fra Lier skriver sjakkhistorie. Norge fått en ny verdensmester i sjakk.

av Tarjei J. Svensen

Da konkurrentene rotet seg bort, holdt Aryan Tari nervene i sjakk. Nå har 18-åringen stått for en bragd som skriver seg inn i norsk sjakkhistorie med store bokstaver.

Aryan Tari er ny juniorverdensmester i sjakk. Det gjør ham til den 56 i rekken etter første mesterskap ble arrangert i 1951. Det er dessuten første gang siden 2008 at en nasjon har den regjerende verdensmester på junior- og seniornivå.

– Dette er helt sykt. Det har ikke gått opp for meg enda, sier 18-åringen til Matt & Patt noen minutter etter at bekreftelsen kom fra arrangøren.

18-åringen reddet remis i det som ble et nervepirrende parti mot den regjerende nederlandske mesteren og førsterangerte i mesterskapet, Jorden van Foreest (2616). Dermed sikret han seg 8,5 poeng på de 11 rundene etter seks seire og fem remiser.

Det er samme poengsum som stormestrene armenske Manuel Petrosyan (2572) og Chitambaram Aravindh (2572) fra India, men Tari er foran på kvalitetsberegningen som tar motstandernes poengsum inn i betraktningen.

SE OGSÅ: Endelig resultater Junior-VM

– Jeg prøvde så mye som mulig så mye og spille partiet og ikke tenke på resultatet. Jeg tror jeg spilte et bra parti, sier Tari.

Han fortsetter:

– Tittelen betyr enormt mye for meg. Det er noe av det største du kan oppnå som sjakkspiller. Resultatene mine på Kreta var ikke så bra, men dette rettferdiggjør på en måte alt. Nå er jeg friskmeldt, sier Tari, og viser til prestasjonen under EM for landslag på Kreta.

Aryan Tari leser gratulasjonene som strømmer inn etter VM-triumfen. Foto: Johan-Sebastian Christiansen

Aryan Tari leser gratulasjonene som strømmer inn etter VM-triumfen. Foto: Johan-Sebastian Christiansen

18-åringen roser kompisene Johan-Sebastian Christiansen og Johan Salomon, som har sørget for godt selskap i den norske leiren i Tarvisio, og forteller at de bidro til at han gjorde sitt beste resultat i karrieren. Ratingprestasjonen på 2718 gir en ratingfremgang på 19 poeng, og Tari nærmer seg nok en gang 2600-tallet.

– De sørget for fantastisk stemning. Jeg må bare takke dem. Vi har hatt det kjempebra utenom sjakken og det har vært to fine og sosiale uker.

Tari vil også takke hans viktigste støttespiller opp gjennom det som ligger an til å bli en lysende karrieren: Faren Siamak

– Han har alltid vært der for meg og alltid tatt meg med på turneringer. Trenerne mine har også stor betydning siden jeg har blitt så god.

– Dette er er enormt stort. Jeg er kjempeglad og utrolig fornøyd. Dette er det største som har skjedd norsk sjakk siden Magnus Carlsen, sier en entusiastisk Simen Agdestein fra Malta til Matt & Patt.

Den norske sjakklegenden og NTG-generalen vant i dag en åpen turnering på Malta, men har ingenting i mot å komme i skyggen av sin elev på sjakklinja i Bærum. Selv har han bidratt sterkt til 18-åringens fremgang de siste årene.

– Det er utrolig godt gjort av Aryan. Det må være enormt med nerver inne i bildet her. Det å holde på ledelsen og vinne er fantastisk godt gjort. Det viser at han er bygd av noe stort, sier Agdestein.

50-åringen kjempet selv om VM-tittel på Gausdal Høifjellshotell i 1986, men gullet røk på målstreken til cubaneren Walter Arencibia.

– Dette rager over mine prestasjoner, konkluderer Agdestein.

Morten Madsen, president i Norges Sjakkforbund er også i fyr og flamme av at Norge nå både har den regjerende verdensmester og juniorverdensmester. Det er første gang siden 2008 at samme nasjon har begge verdensmestrene.

– Det er helt fantastisk! Det er vanskelig å se rekkevidden av dette. Det er nytt og noe veldig stort. Vi så det under sjakk-OL i Baku der vi tok femteplasen. Det er flere og flere ungdommer som hevder seg, mye takket være Simen Agdestein og hans arbeid på NTG, sier Madsen til Matt & Patt.

Sjakkhistoriker Øystein Brekke kaller det en stor dag for norsk sjakk, og rangerer Taris prestasjon høyt.

– Som enkeltbragd kan man si at dette er den største norske sjakkprestasjon hvis vi ser bort fra Magnus Carlsen.

Norges «Mr. Sjakk» mener Taris vei til VM-gull er helt unik i norsk sammenheng, og sikter til den knallharde satsningen helt fra femårsalderen.

– Det jeg synes er stort, er at det viser at det som har skjedd i norsk sjakk de siste årene med juniorsatsningen, har båret frukter. Det er utrolig hyyggelig. Det har vært en lagsuksess. Han har fått mye ut av satsningen med Simen. Hentingen av Evgeny Romanov som trener belønnes også, sier Brekke.

Dramaavslutning

AVGJØRELSEN: Jorden van Foreest - Aryan Tari i siste runde av Junior-VM 2017. Foto: Romualdo Vitale

AVGJØRELSEN: Jorden van Foreest – Aryan Tari i siste runde av Junior-VM 2017. Foto: Romualdo Vitale

Det ble en nervepirrende avslutning på Junior-VM i Tarvisio i Italia. Tari ble satt under press av nederlandske Jorden van Foreest (2616) etter en unøyaktighet i sluttspillet. Tari måtte spille svært presist, men klarte til slutt å holde nervene i sjakk. Etter 46 trekk og nær fire timers spill var det viktige halvpoenget sikret.

Før siste runde, sto Aryan Tari med 8 poeng  – en ledelse på et halvt poeng ned til en gruppe på seks spillere. Med seier over den nederlandske mesteren, ville VM-tittelen være i boks, men også remis ville bety gode sjanser til tittelen. I så fall var han avhengig av at ikke det 12-årige vidunderbarnet R. Praggnanandhaa fra India og russiske Kiril Alekseenko ville vinne sine partier.

Det klarte de heller ikke. Praggnanandhaa hadde nok med å forsvare seg mot dansktyske Ramsus Svane og måtte ta til takke med remis, mens Alekseenko gikk rett ned mot armenske Manuel Petrosyan.

Aryan Tari i Junior-VM 2017

1. runde: IM Thang Tran Minh  (2361), Vietnam: Remis
2. runde: IM Zhanat Saiyn  (2374), Kazakhstan: Seier
3. runde: IM Martin Petrov (2431), Bulgaria: Seie
4. runde: IM Lucas Van Foreest (2474), Nederland: Seier
5. runde: GM Alexey Sarana  (2543), Russland: Seier
6. runde: GM Kiril Alekseenko (2563), Russland: Seier
7. runde: GM Awonder Liang (2558), USA: Remis
8. ruinde: GM Grigorij Oparin (2606), Russland: Seier
9. runde: IM R. Praggnanandhaa (2509), India: Remis
10. runde: IM Xu Xiangyu (2543), Kina: Remis
11. runde: GM Jorden van Foreest (2616), Nederland: Remis

18-åringen fra Lier var rangert som nummer fem bak Jorden van Foreest (2616), Grigory Oparin (2606), Rasmus Svane (2587) og Sunilduth Narayanan (2585) i et sterkt felt som talte hele 26 stormestere. Vålerenga-spilleren ledet helt fra 6. runde og gikk ubeseiret gjennom mesterskapet med seks seire og fem remiser.

Forspranget han opparbeidet seg, gjorde at tre avsluttende remiser var nok til å ta VM-tittelen.

Selv om de aller beste juniorene i verden ikke stilte i årets mesterskap, er det knyttet stor prestisje til tittelen som juniorverdensmester. Se bare på navnene av noen av de tidligere mesterne: Boris Spassky, Anatoly Karpov, Garry Kasparov, Viswanathan Anand, Levon Aronian, Maxime Vachier-Lagrave, Shakhriyar Mamedyarov og Pentala Harikrishna.

Verken Magnus Carlsen eller andre barnestjerner som Sergey Karjakin, Fabiano Caruana eller Anish Giri rakk å delta i Junior-VM før de ble for god. Danske Curt Hansen (1984) og islandske Helgi Ass Gretarsson (1994) er de eneste fra Norden fra som har vunnet VM-tittelen for juniorer tidligere.

SE OGSÅ:
(Besøkt 4 248 ganger, 1 besøk i dag)

15 kommentarer på "Aryan Tari er junior­verdensmester i sjakk: – Det er helt sykt!"

  1. Hans Arild Runde | 25. november 2017 på 14:35 |

    Det er 100% klart, sjølv om ein manglar offisiell stadfesting. Worst case 1. kvalitet for Aryan er 72.
    Det beste Aravindh kan få er 67,5 medan det beste Petrosjan kan få er 67.

    Gratulerer, Aryan Tari!

  2. Hans Arild Runde | 25. november 2017 på 14:41 |

    Og no er det forresten klart at rekkjefølgja på dei 3 på pallen med 8,5 poeng blir slik:

    1. Aryan Tari (NOR)
    2. Manuel Petrosjan (ARM)
    3. Chithambaram Aravindh (IND)

    Interessant nok har ingen av dei møtt kvarandre i løpet av 11 runder!

    • Starlessandbibleblack Sabbath | 25. november 2017 på 15:49 |

      Hvorvidt det siste betyr at turneringen var litt for kort eller litt for stor, det kan man gjerne diskutere … etter en sjampis 😀

      • Erlend_Sæteren | 27. november 2017 på 01:41 |

        Det betyr helt enkelt at Aryan er best, og at han har sittet mest på førstebordet å fått sterkest mulig motstand.

        • Starlessandbibleblack Sabbath | 30. november 2017 på 01:21 |

          Det at ingen av de tre øverste møtte hverandre, betyr at Aryan er best??? Jeg trodde det var andre kriterier …

          • Erlend_Sæteren | 30. november 2017 på 12:00 |

            Jeg tror turneringen har sveitseroppsett, og det betyr at man forsøker å sette opp spillere med ca samme poengsum mot hverandre. De beste møter de beste, og de på midten møter de på midten osv. Aryan ledet store deler av turneringen og møtte derfor kjempesterke spillere hele tiden, mens de to andre som endte på 8,5 kom fra litt lavere posisjon og spilte seg opp på litt svakere motstand enn Aryan fikk. 8,5 poeng mot de aller sterkeste er mye sterkere enn 8,5 poeng mot de som er ett hakk lenger ned på stigen. At Aryan klarte 8,5 mot sterkest mulig motstand viser at han er best, og at han soleklart er den rettferdige vinner. Å samle hele og halve poeng i hver eneste kamp i drøyt siste halvdel av turneringen på førstebordet er helt vanvittig sterkt. Det finnes spillere som tar remis i ett par tidlige kamper fordi de vet at det er mye lettere å samle poeng på lavere bord, og kommer man på førstebordet så er det så vanskelig at man vanligvis blir dunket ned igjen umiddelbart. De to første kampene er det kanskje levelig på førstebordet for sterke spillere, men etter ca runde 4 så er styrken blandt de som ligger i ledelsen så beinhard at overlevelse på førstebordet er forbeholdt veldig sterke mestere. Disse to andre møtte ikke Aryan, fordi de lå litt lavere på poenglista.

          • Starlessandbibleblack Sabbath | 6. desember 2017 på 13:37 |

            Jeg vet det var sveitsisk. Og at det betyr at man legger seg imellom to ytterligheter, round robin (upraktisk!) og én runde (uegnet til å kåre noen). Spørsmålet mitt var om FIDE hadde klart å sette opp turneringen med et egnet antall runder i forhold til antall deltakere, og svarene dine klarer ikke berøre den problemstillingen i det hele tatt.
            (Er det helt utenkelig å spørre om FIDE arrangerer mesterskap på fornuftigst mulig måte? Trodde ikke det.)

          • Erlend_Sæteren | 6. desember 2017 på 14:11 |

            Fornuftig eller ikke fornuftig. Det var 11 runder og 148 deltagere, og jeg mener at de godt klarte å skille ut en verdig vinner. Aravindh og Petrosyan klarte ikke å kvalifisere seg til toppmotstand før helt på slutten, fordi de gikk på tap i runde 1 og 3. Aryan møtte tre spillere som var sterkere enn de andre medaljørene, som de slapp å møte, jeg sikter til den som var nærmest Aryan i styrke, nemlig Praggnanandhaa (grovt underratet, prestajonsratingen hans var på 2688), og to som var ratet over 2600. Aryan møtte altså de beste, og slo dem. Aryan hadde over 2700 i prestasjonsrating, mens sølv og bronse presterte ca 2650. Dersom Praggnanandhaa ikke hadde møtt Aryan, men sølv eller bronsevinneren i stedet, så hadde han sannsynligvis vunnet. Jeg synes det er fint at turneringen er så stor, og at så stor turnering gir verdensmesteren enda mer kredibilitet enn om det fe.s hadde vært en dobbel round robin med f.eks verdens 10 høyest ratede juniorer. I så fall hadde ikke den Praggnanandhaa fått bli med. Formatet er som det er, og den beste i det formatet vant. 11 kamper på 148 er ikke lite. Når jeg deltok Politiken cup i Danmark så er var de 9 eller 10 runder på 482 deltagere, og de klarte å kåre en vinner. Selvfølgelig kan formatet bli annerledes (og +- like bra), akkurat som det finnes andre distanser, fellestart og enkeltstart i langrenn, men dette var iallfall bra. Den beste vant. Noen vil kanskje mene at Praggnanandhaa er enda bedre i sjakk,men Aryan er en sterkere og mer rutinert mesterskapsspiller. Mer moden og sterkere psykologisk, og det er en vesentlig del av spillet. Praggnanandhaa blir favoritt til neste år. Sølv og bronsevinnerne hadde stor fordel av å få lettere poenger enn nr 1 og 4 fikk.

  3. Heinrich Prügelschmertz | 25. november 2017 på 15:03 |

    Et stort Gratulerer til Tari, Agdestein, Vålerenga og alle som har bidratt. Close race

  4. Gratulerer til Aryan – fantastisk prestasjon!

  5. Gratulerer Aryan, jeg sitter her på hytta og trykker F5 og gråter av glede. Ikke så lenge siden jeg ga deg, bare 10 år gammel, en Oslomesterpokal (2010). Jeg var aldri i tvil om at du ville vinne gjevere turneringer, men dette tar kaka!!!

  6. ArcticStones | 25. november 2017 på 15:53 |

    Fabelaktig! Det er bare å gratulere nordmannen. En score på 8,5 / 11 og en prestasjonsrating på 2718 er vanvittig bra.

    Noen som vet hvor mange ratingpoeng Aryan innkasserte?

    Han begynte visst turnering med 2581, men må vel nå ha passert sin topprating på 2596 fra februar i år. Jeg tipper at Aryan Tari fra og med i dag kan skilte med medlemskap i 2600-klubben. I tillegg til JuniorVerdensMester-tittelen, naturligvis! 🙂

  7. Erlend_Sæteren | 27. november 2017 på 01:38 |

    Gratulerer Aryan! Juniorverdensmester, og ubeseiret i slik turnering er ekstremt bra . Det kan føre til mange spennende turneringsinvitasjoner på høyt nivå. Jeg tror f.eks. Norway Chess vet at vi har to verdensmestere i Norge nå.

Stengt for kommentarer.