Magnus Carlsen klar for VM i lyn- og hurtigsjakk i Saudi-Arabia

SJAKK-VM: Magnus Carlsen stiller igjen i VM i lyn- og hurtigsjakk. Her fra seieren mot russeren Alexander Riazantsev i VM i Qatar i fjor. Foto: Yerazik KhachatourianSJAKK-VM: Magnus Carlsen stiller igjen i VM i lyn- og hurtigsjakk. Her fra seieren mot russeren Alexander Riazantsev i VM i Qatar i fjor. Foto: Yerazik Khachatourian

Nordmannen skal forsøke å sikre seg to nye VM-tiler. NRK sender hele mesterskapet i romjulen.

av Tarjei J. Svensen

Etter et par uker med spekulasjoner, er det nå endelig offisielt: Magnus Carlsen skal delta i VM i lyn- og hurtigsjakk i Saudi-Arabias hovedstad Riyadh fra 26. 30. desember.

Det bekrefter FIDE på sine sider i dag. Mesterskapet omtales offisielt som «King Salman World Rapid and Blitz Chess Championship» etter landets enerådende konge og holdes på et stort konferansesenter i byen.

Arrangøren har enda ikke offentliggjort noen foreløpig deltakerliste, men 180 stormestere skal ha bekreftet at de spiller i Riyadh. Blant dem er de regjerende mesterne Sergey Karjakin (lynsjakk) og Vassily Ivanchuk (hurtigsjakk).

Det er også klart at stjerner som Levon Aronian, Shakhriyar Mamedyarov og Viswanathan Anand sikrer at Carlsen må være helt på topp når han skal forsøke å ta tilbake de to VM-titlene han for tiden mangler. Matt & Patt vet også at lynspesialist Johan-Sebastian Christiansen igjen deltar i de to turneringene.

FIDE avviser kritikk

FIDE har siden avgjørelsen ble kjent fått kritikk fra sjakkmiljøet for å legge mesterskapet til det omstridte landet. Den oljerike staten er kjent for å være det mest kvinneundertrykkende landet i verden og var inntil nylig det eneste landet i verden som ikke tillot kvinner å kjøre bil.

Diktaturet har den siste tiden fått mye oppmerksomhet i media som følge av en stor antikorrupsjonskampanje hvor 200 prinser og geistlige er arrestert. Offisielt sier regimet at de ønsker å gå fra den ultrakonservative wahabismen til en mer moderat versjon av islam, men flere menneskerettighetseksperter er skeptisk til dette og mener det er lite som tyder på at det blir mer frihet i landet.

Den rekordstore premiepotten på hele 16,3 millioner kroner, med drøyt seks millioner til hver av de to åpne turneringene, kan ses som et ledd i denne moderniseringen. FIDE har ikke besvart Chess.coms henvendelser vedrørende valget, men overfor Aftenposten avviste Agon-sjef Ilya Merenzon all kritikk.

– Jeg tror turneringen i Saudi-Arabia kan bli organisert på en veldig god måte, siden de har mulighet til å investere i produksjonen og TV.sendingen og alle andre ting som gjør sjakk interessant.

En rekke av de beste spillerne blir uansett ikke å se i Saudi-Arabia. Blant dem er de tre amerikanske stjernene Fabiano Caruana, Wesley So og Hikaru Nakamura. Sistnevnte uttalte seg sterkt kritisk til FIDEs avgjørelse.

Også den regjerende kvinneverdensmesteren i lyn- og hurtigsjakk, Anna Muzychuk boikotter mesterskapet. På sin Facebook-konto skrev hun følgende:

«Til tross for premiefondet, kommer jeg ikke til å spille i Riyadh og det betyr at jeg mister mine to VM-titler. Å risikere livet, og måtte ta på abaya hele tiden? Alt har sin grense og det å måtte ha hijab i Iran var mer enn nok»

FIDE har senere fått en bekreftelse fra Saudi-Arabia på at kvinner ikke trenger å bære verken hijab eller abaya på offentlig plass, uten at det ser ut til å hjelpe nevneverdig. Det er foreløpig ikke klart om landet vil gi visum til deltakere fra noen av landets fiender Iran, Qatar, Israel og Libanon.

NRK sender fra mesterskapet

Carlsen har uansett tatt avgjørelsen om å spille til stor glede for sjakkentusiaster verden rundt. Manager Espen Agdestein uttalte følgende til Aftenposten:

– Jeg personlig synes det er en vanskelig og lang diskusjon når det gjelder sportsutøvere. Det blir også personlig, om de skal ta ansvar når det kommer til boikott. Hvor skal man i så fall sette grensen? Sjakk er globalt, og det er vanskelig å sette en helt klar grense for hva som er greit og ikke greit. Det er ikke et lett spørsmål, sier Agdestein.

I Norge kan sjakkfansen dessuten glede seg over at Carlsens deltakelse gjør at NRK sender direkte fra mesterskapet for tredje år på rad. Matt & Patt vet at statskanalen sender et team til Saudi-Arabia. Som vanlig blir det også studiosending fra Marienlyst med programleder Line Andersen, samt eksperter Torstein Bae og Atle Grønn.

VM i hurtigsjakk spilles over 15 runder fra 26. – 28. desember. I lynsjakk skal det spilles 21 runder, trolig med 11 runder første dag og 20 runder siste dag. Hver dag starter partiene fra kl 13:15 norsk tid.

(Besøkt 4 026 ganger, 1 besøk i dag)

5 kommentarer på "Magnus Carlsen klar for VM i lyn- og hurtigsjakk i Saudi-Arabia"

 1. ArcticStones | 26. november 2017 på 20:39 |

  Noen som vet om Levon Aronian, Ian Nepomniachtchi, Peter Svidler, Teymour Radjabov, Gregory Kaidanov, Boris Gelfand, Lev Gutman, Roman Dzindzichashvili, Yair Kraidman, Sofia Polgar, Lev Psakhis, Maxim Rodshtein, Emil Sutovsky, Leonid Yudasin og Tatiana Zatulovskaya kommer til å delta?

  De 10 sistnevne er israelske. Samtlige er jødiske. De arabiske landene, Saudi Arabia inkludert, er ikke akkurat viden kjent for en innreisepolitikk som direkte eller indirekte anerkjenner Israel.

  • Nå har vel en stor del av spillerne du nevner enten lagt opp, eller så når de ikke ratingkravet på 2600.

   Men Levon Aronian deltar (står i saken), og jeg vet at noen av de israelske spillerne har søkt om (Gelfand) og er lovet visum. Om de faktisk kommer seg til Saudi-Arabia, vet man vel foreløpig ikke.

 2. Noen ganger er det påkrevd å vise hvilken bunnlinje som skal telle, den moralske eller den økonomiske. Agdestein og Carlsen spør hvor man skal sette grensen. Den burde vært satt ved deltakelse i et VM i et land som ikke er et reelt VM. Jeg boikotter derfor Carlsen i dette VM og kommer ikke til å følge med eller snakke pent om han. «notmyworldchampion

 3. Kunne greit spart seg for å delta i et mesterskap arrangert i et land som gir blanke faen i menneskerettigheter og gjør det ulovlig å være homofil, konvertitt, israelsk, eller ønske seg like rettigheter som kvinne… Men det er vel pengesekken som gjelder.

 4. Magnus Carlsen burde trekke seg. Da ville han gå inn i historien som Den aller Største!

Stengt for kommentarer.