Knusende VM-seier for Aryan Tari: – Jeg har bedre sjanser nå

LEDER: Aryan Tari med knallsterk ledelse etter 8 av 11 runder av Junior-VM i Italia. Foto: Maria Emelianova/chess.comLEDER: Aryan Tari med knallsterk ledelse etter 8 av 11 runder av Junior-VM i Italia. Foto: Maria Emelianova/chess.com

Aryan Tari ristet av seg sterk russer i kampen om VM-tittelen. Nå er 18-åringen enda nærmere en historisk norsk VM-tittel.

av Tarjei J. Svensen

– Dette føles ekstremt bra! Jeg har bedre sjanser nå, sier 18-åringen til Matt & Patt.

Aryan Tari knuste i dag russeren Grigorij Oparin (2606) med svarte brikker i 8. runde av Junior-VM i Tarvisio, Italia. Det var Taris sjette seier i mesterskapet etter at gårsdagens oppgjør mot Awonder Liang (14), verdens yngste stormester, endte remis.

Dermed rykker han litt nærmere en VM-tittel tre runder før slutt.

Dagens triumf gjør at han nå har ristet av seg en av sine fremste konkurrenter i kampen om den prestisjetunge tittelen. Tre runder før slutt står han med 7 poeng og er garantert minst et halvt poengs ledelse på konkurrentene før 9. runde onsdag. Det spilles totalt 11 runder og mesterskapet avsluttes fredag.

Tari sier han bare er litt overrasket over egen poengfangst så langt.

– Jeg vet at jeg kan slå hvem som helst, spesielt i denne turneringen når jeg er på mitt beste.

Han anser Kiril Alekseenko, som han slo i sjette runde, som sin farligste konkurrent. Russeren vant i dag og følger halvpoenget bak på 6,5 poeng. Onsdagens motstander blir imidlertid 12-årige R. Praggnanandhaa som vant et remispreget sluttspill mot Awonder Liang.

– Praggnandandhaa er selvfølgelig imponerende for alderen, men jeg syns de andre er farligere, sier Tari om vidunderbarnet han slo i februar.

I dagens parti kom Tari dårlig ut av åpningen mot sin to år eldre motstander, men etter at han fikk spilt 15…e5! gikk det raskt i nedoverbakk for russeren. Tari fikk et knusende angrep og partiet var over etter bare 28 trekk og 2,5 timers spill.

– Jeg var redd i åpningen, han spilte atempo. Jeg brukte mye tid og spilte 9…g5, og da var han ute av boka. Jeg syns det så interessant ut, men han står kanskje best om han spiller riktig. Jeg tror likevel det var praktisk smart.

– Det var veldig overraskende hvor lett han gikk ned, sier Tari om russerens spill etter 13…Sb6.

SE OGSÅ: Tari: – Jeg tenker ikke så mye på det. Alt kan skje

Aryan Tari i Junior-VM 2017

1. runde: IM Thang Tran Minh  (2361), Vietnam: Remis
2. runde: IM Zhanat Saiyn  (2374), Kazakhstan: Seier
3. runde: IM Martin Petrov (2431), Bulgaria: Seier
4. runde: IM Lucas Van Foreest (2474), Nederland: Seier
5. runde: GM Alexey Sarana  (2543), Russland: Seier
6. runde: GM Kiril Alekseenko (2563), Russland: Seier
7. runde: GM Awonder Liang (2558), USA: Remis
8. ruinde: GM Grigorij Oparin (2606), Russland: Seier

SE OGSÅ: Alle resultatene fra Junior-VM

Drømmen om en norsk VM-tittel lever nå i beste velgående 21 år etter at Simen Agdestein så gullet ryke på målstreken til cubaneren Walter Arencibia på Gausdal Høifjellshotell.

Magnus Carlsen rakk aldri å prøve seg på VM-tittelen på juniornivå før han ble for god. Men stor prestisje er det, og på listen over tidligere juniorverdensmestere finner vi navn som Boris Spassky, Garry Kasparov, Viswanathan Anand, Levon Aronian, Maxime Vachier-Lagrave, Shakhriyar Mamedyarov og Pentala Harikrishna.

SE OGSÅ:
(Besøkt 2 764 ganger, 1 besøk i dag)

1 kommentar på "Knusende VM-seier for Aryan Tari: – Jeg har bedre sjanser nå"

  1. Petter Lund | 22. november 2017 på 13:31 |

    Kjempeinnsats av alle 3 i junior-VM. Lykke til med de siste 3 partier.
    Sjakkulv al. Petter Lund

Stengt for kommentarer.