Carlsen med storseier: – En helt fenomenal prestasjon av Magnus

SUVEREN Magnus Carlsen med klar seier over Ding Liren i St. Louis. Foto: Lennart OotesSUVEREN Magnus Carlsen med klar seier over Ding Liren i St. Louis. Foto: Lennart Ootes

Verdensmesteren lekte med Ding Liren, men var ikke helt fornøyd med spillet siste dag.

av Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen fortsatte storspillet tirsdag og knuste Ding Liren med sifrene 8,5-3,5 i de 12 siste lynsjakkpartiene i Champions Showdown. 26-åringen vant seks partier, tapte ett og spilte fem remiser.

Magnus Carlsen vant 16 av 30 partier mot Ding Liren i St. Louis. Foto: Lennart Ootes

Magnus Carlsen vant 16 av 30 partier mot Ding Liren i St. Louis. Foto: Lennart Ootes

– En helt fenomenal prestasjon av Magnus. Han er i fantastisk form, var konklusjonen til kommentator Yasser Seirawan på arrangørens sending.

– Ding kjempet veldig, veldig hardt, men hadde ikke nubbsjans mot den formidable verdensmesteren.

Matchen ble allerede avgjort 13 partier før slutt mandag, og dermed var dagens partier den rene sjarmøretappen. Likevel økte han forspranget jevnt og trutt i løpet av matchen og satte det offisielle sluttresultatet til 67-25 – eller 22-8 med tradisjonell poengberegning.

SE OGSÅ: Alle partiene fra Champions Showdown

På de 30 partiene vant Carlsen hele 16 av dem, 12 endte med remis og bare 2 ganger trakk Ding det lengste strået. Nordmannen får med seg nær en halv million for seieren i St. Louis.

– Jeg er ikke 100 prosent fornøyd med hvordan ting gikk i dag. Han hadde så mange sjanser! Men jeg er fornøyd med scoren, var Carlsens egen dom etterpå.

Det hele var en maktdemonstrasjon av verdensmesteren som tidvis har lekt med det som mange mener er en av årets kometer i sjakkverdenen. 25-åringen kvalifiserte seg nylig til Kandidatturneringen, som gjør at han er en potensiell VM-motstander neste år.

– I dag spilte jeg mye bedre. Jeg våknet kl 7, og det er bedre enn de tidligere dagene da jeg våknet mellom 3 og 5, var Dings kommentar til de 3,5 poengene han klarte å skrape sammen siste dag.

Carlsen startet dagen med å redde remis fra en tapt stilling, men lot ikke sjansen til å ofre dronning gå fra seg i det andre partiet.

I det tredje partiet, gikk Carlsen på en sjelden smell, men rett etterp åstraffet han effektivt Dings tabber.

Carlsen fikk håndplukke motstanderen i St. Louis, og valgte seg Kinas sterkeste sjakkspiller Ding Liren, for tiden rangert som nummer 11 i verden. 25-åringen var før matchen rangert som nummer tre i lynsjakk, men uttalte i går at han ikke fortjener ratingen siden den er basert på kun to gode turneringer. Dessuten manglet han erfaring på toppnivå i fartsdisiplinen.

Formatet i St. Louis var også uvanlig på toppnivå ved at det ikke gis tilleggstid per trekk. Det viste seg at Carlsen også i dag taklet det best. Flere ganger var han i trøbbel, men reddet seg inn ved å spille langt raskere enn sin to år yngre rival.

– Jeg var på den gøyale siden av det, for jeg tror jeg aldri var under ti sekunder på klokka. Det var helt klart en del av min strategi, at jeg visste at jeg på et tidspunkt måtte kjappe meg. Det var ikke slik en utfordring som jeg trodde det vil være. Da vi kom til 5-minutterspartiene, så var det ikke så mye spenning igjen. Jeg vil gjerne gjøre det igjen, svarte Carlsen på spørsmål om betenkningstiden.

I går ble det satt ny ratingrekord i lynsjakk med 2974. FIDEs regler gjør at partier som spilles etter at matchen er avgjort, ikke teller. Uten regelen ville nordmannen derimot stått med utrolige 3008.

Carlsen skal allerede lørdag i aksjon igjen. Da møter han Wesley So i kvartfinalen av Chess.coms Speedchess-turnering. Aserbadsjaneren Gadir Guseinov var ikke overraskende ingen match i åttendelsfinalen.

1. desember begynner årets siste Grand Chess Tour-turnering i London. I romjulen spilles også VM i lyn- og hurtigsjakk i Saudi-Arabia, der nordmannen høyst sannsynlig skal forsøke å erobre to nye VM-titler.

SE OGSÅ:
(Besøkt 3 097 ganger, 1 besøk i dag)