Christiansen ble Norges EM-helt på Kreta: – Utrolig deilig

BESTEMANN: Johan-Sebastian Christiansen (19) ble Norges store spiller i EM på Kreta. Foto: Maria Emelianova/chess.comBESTEMANN: Johan-Sebastian Christiansen (19) ble Norges store spiller i EM på Kreta. Foto: Maria Emelianova/chess.com

Johan-Sebastian Christiansen (19) ble Norges store spiller under EM for landslag. Nå har sandefjordingen sikret seg sitt første stormesternapp.

av Tarjei J. Svensen

Norge vant niende- og siste runde i EM for landslag mot det lokale laget fra Kreta. Mesterskapet ble avsluttet på den greske ferieøya i dag.

Aryan Tari og Johan-Sebastian Christiansen vant sine partier, mens Jon Ludvig Hammer og Johan Salomon spilte remiser og sikret dermed 3-1-seier.

Dermed avslutter Norge med to lagseire etter en svak periode med to nederlag i midten av mesterskapet. 23. plass er to plasser over forhåndsrangeringen og gjør at at Norge blir Nordens beste lag i sammendraget.

SKUFFET: Både Aryan Tari og Johan Salomon presterte litt under forventet for Norge på Kreta. Foto: Maria Emelianova/chess.com

SKUFFET: Både Aryan Tari og Johan Salomon presterte litt under forventet for Norge på Kreta. Foto: Maria Emelianova/chess.com

Norge i EM for landslag

1 GM Aryan Tari (2578), 3,5 av 8 poeng (-7 ratingpoeng)
2 GM Jon Ludvig Hammer (2632), 3 av 6 (-4)
3 GM Johan Salomon (2477), 3 av 6 (-1)
4 IM Johan-Sebastian Christiansen (2462) 6 av 9 (+17)
5 IM Benjamin Arvola Notkevich (2458) 3 av 7 (-1)

SE OGSÅ: Fullstendige resultatliste EM for landslag

Christiansen: – Føles helt magisk

De fleste av Norges spillere presterte likevel under forventet score, men det var det i det minste én spiller som viste seg fra sin beste side: Johan-Sebastian Christiansen.

19-åringen som ble tatt ut da Kjetil A. Lie meldte forfall, takket for tilliten ved å storspille gjennom hele mesterskapet. Christiansen vant seks av ni partier og sikret med det sitt første napp i stormestertittelen.

Høydepunktet var seieren over ACP-president Emil Sutovsky i første runde.

– Det er kjempeflott! Jeg har spilt god sjakk over hele turneringa med en kjempeskalp i første runde. Jeg avga ikke noen poeng mot lavere ratede.spillere og slo også to stykker på cirka lik rating, sier Vålerenga-spilleren til Matt & Patt.

Sandefjordingen gikk ut av Simen Agdesteins sjakklinje på NTG i vår, og er en av mange unge norske sjakktalenter som tar et friår for å satse fullt på sjakken.

Johan-Sebastian Christiansen under åttende runde mot Montenegros Luka Draskovic. Foto: Maria Emelianova/chess.com

Johan-Sebastian Christiansen under åttende runde mot Montenegros Luka Draskovic. Foto: Maria Emelianova/chess.com

Nå kan Christiansen innkassere 17 ratingpoeng, og nærmer seg med det GM-grensen på 2500. Sjakktalentet har fått godt betalt for knallhard jobbing det siste året.

– Det føles jo utrolig deilig. Man kan ikke forvente å komme noen vei ved å ikke jobbe. Og når det viser seg på resultatene, føles det helt magisk.

– Man blir bare enda mer motivert til å jobbe hardere og hardere,

Taktikeren forteller at suksessoppskriften var å stille godt forberedt til hvert parti. Ett av dem var oppgjøret i 6. runde med svart mot Slovakias Stefan Mazur (2460). Der han var den som holdt tunga rettest i munnen da komplikasjonene startet i midtspillet.

Sandefjordingen har vært gjennom en travel periode med mye sjakk, men kommer ikke til å hvile på laubærene. Allerede om få dager drar han videre til Italia sammen med landslagskompisene Aryan Tari og Johan-Salomon.

Der skal trioen kjempe i Junior-VM mot noen av klodens største sjakktalenter.

– Jeg er fornøyd med å få en uke fri. Da får jeg gjort veldig mye sjakk. Deretter vil jeg bare komme igang med ny turnering slik at jeg kan prøve ut de nye ideene mine.

– Hva kan vi vente oss av deg i VM?

– Enda flere åpningsideer garanteres! Ellers blir det som normalt. Jeg vil prøve å fullføre over forventet score. Det vil jeg være jeg veldig fornøyd med. Junior VM er veldig skummelt. Kommer mange underratede spiller fra spesielt India og Kina.

Hammer: – Aldri aktuelt å benke Johan-Sebastian

Man blir bare enda mer motivert til å jobbe hardere og hardere

KAPTEIN: Jon Ludvig Hammer tok 3 av 6 på andrebord for Norge i EM på Kreta. Foto: Maria Emelianova/chess.com

Christiansen var den eneste som fikk spille alle Norges partier. Reserven setter veldig pris på tilliten fra lagkaptein Hammer.

– IM-ene ble garantert de tre første partiene, slik at vi kunne se om de spilte for napp. «JS» kjørte på fra start, og det var aldri aktuelt å benke han, sier Hammer.

Stormesteren, som selv tok 3 av 6 poeng på Norges andrebord, mener Christiansen fortsatt har mye å gå på:

– Med null remiser sier det seg selv at han er ujevn, men toppnivået er definitivt inne, og han sto for redningen med svartseier mot Israel.

Hammer oppsummerer den norske innsatsen slik:

– Det er flott av Johan-Sebastian, men middelmådig av resten. Det er godt at vi blir beste nordiske. På forhånd var målsetningen individuell medalje, napp og beste nordiske, konkluderer lagkapteinen.

Aserbadsjan med tredje EM-gull på åtte år

TOPPOPPGJØR: Aserbadsjan knuste Russland etter seire av Shakhriyar Mamedyarov, Teimour Radjabov og Rauf Mamedov. Foto: Maria Emelianova/chess.com

TOPPOPPGJØR: Aserbadsjan knuste Russland etter seire av Shakhriyar Mamedyarov, Teimour Radjabov og Rauf Mamedov. Foto: Maria Emelianova/chess.com

Det ble andrerangerte Aserbadsjan som sikret EM-tittelen etter at de vant det viktige toppoppgjøret mot Russland søndag. Mandag sikret de seieren ved å spille 2-2 mot Ukraina.

Det er landets tredje EM-gull på åtte år etter at de også vant i 2009 og 2013. Russland tok sølvet, foran Ukraina på bronseplass.

Mesterskapets store spiller ble Aserbadsjans Rauf Mamedov, for mange kjent som en av nettets største lynsjakkespesialister. 28-åringen meldte seg inn i 2700-klubben ved å ta utrolige 8 av 9 på fjerdebord.

Shakhriyar Mamedyarov var også en viktig brikke med 5 av 8 poeng på førstebord, og snuste på andreplassen på verdensrankingen. Det endte til slutt med et nullresultat og fortsatt tredjeplass i verden.

SE OGSÅ:
(Besøkt 2 202 ganger, 1 besøk i dag)